Eveniment-Social

Programul „Tomata” la Iași. Verificările legumicultorilor continuă. Rezultatele sunt îmbucurătoare

Publicat: 31 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Programul Tomata la Iași. Verificările legumicultorilor continuă. Rezultatele sunt îmbucurătoare
Controalele în fermele din Iași au început în luna mai 2023

Se continuă evaluarea producției la cei 138 de potențiali beneficiari înscriși în Programul Tomata din județul Iași. Astăzi au fost verificați legumicultori din Cozmești, Gorban și Târgu Frumos, producțiile sunt îmbucurătoare atât pentru producătorii înscriși în program cât și pentru consumatori, după cum se poate observa din imagini.

Controalele în fermele din Iași au început în luna mai 2023

Amintim că anul acesta au fost depuse 138 de cereri din Iași. În programul de susținere a producției de tomate în spații protejate, cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 de euro/1.000 mp/beneficiar. Beneficiarii din Iași sunt obligați să transmită în scris notificarea privind controlul culturilor cu cel puțin 10 zile înainte de recoltarea tomatelor, prin e-mail, fax sau poștă.

Echipele de control stabilesc suprafețele înființate și evaluează producția de tomate înainte de recoltare, în baza notificării scrise și transmise la DAJ de către beneficiari, întocmesc fișa pentru stabilirea suprafeței înființate și pentru evaluarea producției de tomate înainte de recoltare, fiind direct răspunzători de veridicitatea verificărilor.

Pentru a încasa ajutorul de minimis la cultura de roșii, fermierii trebuie să valorifice o cantitate de minim 3.000 de kilograme de tomate obținute în Ciclul I de cultură, în solar sau seră. Termenul-limită pentru valorificarea producției minime la programul „Tomata” 2023 este data de 30 iunie, inclusiv. Inspectorii APIA au verificat și fermierii din Iași care vor subvenții.

Tinerii din Iași, atrași de subvenția de 3.000 de euro din programul „Tomata”

Numărul ieșenilor interesați de subvenția de 3.000 de euro ce este acordată în programul „Tomata” este în creștere. Anul acesta s-au înscris, la Direcția Agricolă, 138 de producători, din care 44 sunt tineri care au până în 40 de ani, adică un procent de 32 la sută din numărul total de cereri depuse. Astfel, prin implicarea tinerei generații în dezvoltarea propriilor afaceri din agricultură, acest sector poate atrage mai multe investiții, potrivit specialiștilor din agricultură.

În programul de susținere a producției de tomate în spații protejate, cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 de euro/1.000 mp/beneficiar. Valorificarea producției se va face până la data de 30 iunie 2023, inclusiv. O noutate în cadrul programului ce se derulează și anul acesta, pentru simplificarea aplicării, este reprezentată de faptul că se va efectua o singură verificare după notificările transmise de către potențialii beneficiari, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare.

 

Adauga un comentariu