Economic Local

Legumicultorii din Iași vând marfa pentru a obține ajutorul de minimis. Trebuie să aducă documentele justificative vânzării la sediul APIA Iași

Publicat: 03 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Legumicultorii din Iași vând marfa pentru a obține ajutorul de minimis. Trebuie să aducă documentele justificative vânzării la sediul APIA Iași
Legumicultorii din Iași care au depus cererile în "Programul de minimis la legume" au început să valorifice producția pentru a obține ajutoarele financiare acordate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Producătorii primesc 2.000 de euro, la hectar

Producătorii din Iași care s-au înscris în „Programul de minimis la legume” vând marfa pentru a obține ajutorul financiar în valoare de 2.000 de euro la hectar. Documentele justificative vânzării se depun până la finalul acestei luni, la sediul APIA. Iașul este unul din județele fruntașe în privința cererilor depuse de legumicultori

Legumicultorii din Iași care au depus cererile în „Programul de minimis la legume” au început să valorifice producția pentru a obține ajutoarele financiare acordate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Familia Hoșliag, legumicultori cu tradiție din zona Târgu-Frumos, Iași, este beneficiara acestui program. Irina și Corneliu Hoșliag cultivă 1 hectar cu legume în câmp și încă unul în solarii. Spun că orice ajutor financiar este binevenit.

„Au fost în control și am trecut de această etapă. Am început să valorificăm producția. Ne-am înscris în programul de minimis pentru că orice ajutor este binevenit. Acum am achiziționat o sobă ca să prelungim perioada de producție pentru culturile de toamnă. Am cheltuit 8.000 de lei. Câte legume trebuie să vând ca să plătesc soba? Noi reinvestim tot ce câștigăm pentru că așa e în acest domeniu. Nu punem deoparte banii pentru că mereu e ceva de făcut.

Nu o să vedeți prea mulți legumicultori care să meargă cu o mașină nou-nouță. Intemperiile sunt un stres pentru noi, dar anul acesta a fost bine, nu am avut probleme cu gheața sau vijeliile, cum a fost acum 2 ani. Acum încă suntem cu gama de legume de vară, cu roșii, castraveți. Ne apropiem de finalul sezonului și vom intra pe piață cu morcov, țelină, praz, verdeața pe timp de iarnă, murăturile”, spune Corneliu Hoșliag, legumicultor.

Cornel Hoșliag, legumicultor din Iași înscris în „Programul de minimis la legume”: „Pentru noi a fost un an bun”

Producătorul din Târgu-Frumos spune că anul acesta a avut o producție bună datorită vremii. Mai mult, numărul clienților a crescut cu aproximativ 20 la sută în anul 2021, comparativ cu anul precedent.

„Pentru noi a fost un an bun, cred că datorită vremii. Vara a fost puțin mai rece și față de ceilalți ani, când era caniculă și apăreau tot felul de dăunători, acum nu au mai fost. Intenționăm să facem procesare, să depunem proiect european pentru a obține fonduri europene, să construim o hală unde să ne depozităm legumele și să le procesăm. Spre surprinderea noastră, mulți tineri se îndreaptă spre produsele lor, vor să le consume. Avantajul nostru este că venim cu legumele la domiciliu și cea mare pondere a vânzărilor o reprezintă cele online și coșurile aduse la domiciliu.

Noi vindem și la piață și ne bucură faptul că mulți tineri nu sunt comozi, ci vin de dimineață și își fac cumpărăturile la piață. A crescut cererea din partea clienților în acest an, comparativ cu anul trecut. Clienții comandă coșuri cu legume în valoare de 50-100 de lei”, mai spune Corneliu Hoșliag, legumicultor, care împreună cu soția sa, Irina Hoșliag, au preluat afacerea de la părinții săi.

Cei din urmă au învățat „tainele” legumiculturii tot de la părinții lor.

Producțiile minime ce trebuie valorificate sunt cuprinse între 1.600 de kilograme la ardei gras și lung și 8.500 de kilograme la tomate

Un alt producător din Iași care s-a înscris în programul de minimis este Ionel Roșca. Legumicultorul are un hectar cu legume și spune că vrea să investească banii primiți într-un sistem de încălzire.

„Avem nevoie de încălzire și banii aceștia ne ajută. Momentan nu mărim exploatația, pentru că ne descurcăm așa cum suntem acum, eu și familia. Important e să mai facem ceva pe partea cu încălzirea, ca să putem să prelungim perioada de producție”, susține Ionel Roșca, legumicultor.

Legumicultorii din județul Iași au depus 118 cereri pentru o suprafață de 119.700 de metri pătrați, în „Programul de ajutor minimis la legume”. Iașul este în topul județelor în ceea ce privește solicitările depuse de producătorii care vor să obțină 2.000 de euro, la hectar. Banii se acordă pentru o cultură și o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați, respectiv pentru fiecare cultură de roșii, castraveți, vinete, ardei sau varză. Solicitanții trebuie să dețină un cod unic de înregistrare la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

Adauga un comentariu