Actualitate

Lia Olguța Vasilescu, despre Guvernul PNL: „15 ministere PNL cheltuie mai mult decât 26 de ministere PSD“

Publicat: 22 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lia Olguța Vasilescu despre Guvernul PNL 15 ministere PNL cheltuie mai mult decât 26 de ministere PSD
Lia Olguța Vasilescu susține că problema nu este lipsa banilor, ci faptul că liberalii nu vor să aplice legea

Fostul ministru PSD al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat marți în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterile privind creșterea punctului de pensie, că problema nu este lipsa banilor, ci faptul că nu vor să aplice legea.

„La pensia minima sunt și persoane care au muncit 40 de ani. Toate ar fi trebuit rezolvate prin aplicarea noii formule de calcul. Ar fi trebuit să se recalculeze aproape două milioane de dosare până în acest moment. Nu s-a recalculat nici măcar unul. Aici nu e vorba de pandemie, că n-aveți bani, ci că nu vreți să aplicați legea pensiilor sub nicio formă”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, în plen.

Lia Olguța Vasilescu, despre Guvernul PSD: „ V-am dat soluții, de unde puteți să luați banii, de 5 luni vă spunem“

Parlamentarul social democrat a precizat că a oferit actualului Guvern mai multe variante pentru

„Dacă ați fi vrut să o aplicați, nu ați fi luat 6,8 miliarde de lei din bugetul Ministerului Muncii să-i transmiteți către alte instituții necesare în an electoral. Nu faceți altceva decât să furați un drept al pensionarilor din lege. Veți spune că nu sunt bani, că suntem iresponsabili. V-am dat soluții, de unde puteți să luați banii, de 5 luni vă spunem“, a menționat Lia Olguța Vasilescu.

„15 ministere PNL cheltuie mai mult decât 26 de ministere PSD“

Fostul ministru PSD al Muncii le transmite liberalilor că 15 ministere PNL cheltuie mai mult decât 26 de ministere PSD.

„Vă reamintesc că am guvernat cu 26 ministere și aveam 44 mld. lei la bunuri și cheltuieli, dumneavoastră aveți 15 ministere cu 51 mld. alocate. Din start sunt 7 mld. de lei în plus față de anul trecut. Eu nu cred că era atât de necesar anul acesta să se schimbe mașinile poliției, să se cumpere mobilier și telefoane în ministere“, a mai spus Lia Olguța Vasilescu.

Parlamentul a votat creșterea punctului de pensie cu 40%

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marți, proiectul privind rectificarea bugetului de stat, care include amendamentul PSD referitor la creşterea punctului de pensie cu 40%. Au fost 242 de voturi pentru, 147 contra și 11 abțineri. Voturile pentru au venit de la PSD, ALDE, Pro România și UDMR.

Amendamentul adoptat abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% şi rămâne în vigoare creşterea acestuia cu 40%, prevăzută în legea sistemului public de pensii.

De asemenea, a fost abrogat amendamentul prin care creșterea salariilor profesorilor este amânată până în 2021. Astfel, intră în vigoare legea care prevede majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie 2020.

O altă modificare la legea bugetului de stat este alocarea unei sume de 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation.

Nu în ultimul rând, în comisii au fost crescute cu 1,5 miliarde de lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2020 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale. Astfel, cuantumul prevăzut de guvern la 2,1 miliarde a fost majorat la 3,6 miliarde de lei.

Un alt amendament adoptat spune că „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din PIB”.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că liberalii vor ataca la CCR proiectele privind rectificarea bugetară, după ce parlamentarii comisiilor de specialitate au votat pentru revenirea la majorarea de 40% a pensiilor, nu doar cu 14%, cât a propus Guvernul.

PNL a cerut retrimiterea proiectului privind rectificarea bugetară la Comisiile de resort pentru refacerea raportului, cu termen de redepunere în 30 de zile, însă plenul reunit a respins propunerea cu 225 de voturi „împotrivă”, 175 „pentru” şi șase abţineri.

Adauga un comentariu