National

Liberalizarea pieţei privind energia electrică şi gazele naturale, amânată de Guvernul Orban

Publicat: 13 dec. 2019

Prim-ministrul Ludovic Orban a făcut declarații, vineri, referitoare la liberalizarea pieţei la energie electrică şi gaze naturale. Acesta va fi amânată. Nu se va realiza conform datei precizate de 1 ianuarie 2020, ci va fi o perioadă de tranziţie de 6 – 9 luni.

El ținut să precizeze că vineri are programată o întâlnire cu ,membrii partidelor care ofertă suport Guvernului în Parlament. Înâlnirea are la bază discuțiile desăre proiectul de lege care abrogă articole „nocive” din OUG 114 şi le modifică pe altele.

„În ceea ce priveşte articolele din OUG care se referă la liberalizarea pieţei la energia electrică şi la gazul natural, opţiunea noastră este pentru o perioadă de tranziţie, adică nu trecem la liberalizare de la 1 ianuarie, o perioadă de tranziţie de 6 – 9 luni, astfel încât să existe o pregătire şi a companiilor, de la cele de producţie, până la cele de distribuţie şi furnizare, o pregătire şi a consumatorului.

De asemenea, în perioada asta avem ca obiectiv, cum de altfel e scris şi în Programul de guvernare, să adoptăm actul normativ care defineşte consumatorul vulnerabil şi pachetul de sprijin pentru consumatorul vulnerabil, în condiţiile liberalizării preţului la energie electrică şi gaz natural”, a afirmat Orban, întrebat dacă vor fi liberalizate preţurile la energie electrică şi gaze de la 1 ianuarie.

Orban a precizat că piaţa a fost liberalizată până la apariţia OUG 114. Ordonanța de Urgență Guvernamentală a fixat din nou un prag administrativ maximal la care producătorul poate să comercializeze gazul natural şi energia electrică către consumatorul casnic.

„Efectul a fost dezastruos pentru economie. La ora actuală, preţul la energie şi la gazul natural este foarte mare pentru producători şi pentru consumatori industriali, ceea ce duce la scăderea competitivităţii companiilor româneşti pe piaţa europeană”, a susţinut prim-ministrul.

Premierul a fost prezent vineri la Adunarea Generală a membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.loading...

Adauga un comentariu