Prima pagină » Eveniment-Social » Liceul Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil” Iași- Constante ale dezvoltării comunității de învățare la LIIS – proiectele europene
Liceul Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil

Liceul Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil” Iași- Constante ale dezvoltării comunității de învățare la LIIS – proiectele europene

15 nov. 2021, 19:14,
BZI.ro, în Eveniment-Social

Interesul profesorilor pentru formarea elevului ca cetăţean european, capabil să se integreze pe piaţa muncii din societatea viitorului, a condus managementul Liceului Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil” Iași către internaţionalizarea activităţilor de învăţare formale şi non-formale, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, prin implementarea, în anul școlar 2021-2022, a nu mai puțin de 9  proiecte finanţate de Comisia Europeană.

Proiectul Update Educație depus în cadrul apelului POC/882/2/4/Îmbunățățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură se află în etapa de contractare și are un buget de 1,503,743.74 lei.

Proiectul M.O.I.S.I.L. – Măsuri Operative și Igienice pentru Siguranță în Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisil, Iași, depus în cadrul apelului POIM/881/9/1/Consolidarea capacităţii unităţilor de învăţământ de stat în vederea gestionării situaţiei de pandemie generată de virusul SARS-COV 2, a fost selectat pentru contractare, având un buget de  140 654 lei.

Totodată, este  aprobat un  proiect de cooperare în domeniul educației școlare Embracing uncertAinty wHile fighting for sustainable development, cu un buget de 202498 euro, și un altul de cooperare în domeniul formării profesionale VET Be A COmpetence Now. Beacons for Incidental Learning, cu un buget de 265197 euro.

În perioada 16 – 18 noiembrie 2021, se desfășoară în Belgia, în sistem hibrid, activitățile de învățare din cadrul proiectului  Erasmus+ nr. 2020-1-BE02-KA229-074792_4, intitulat Let’s Build Word Towers Together, la care participă profesorii din cele 5 școli partenere,  din România, Belgia, Turcia, Italia și Polonia. Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iași va fi reprezentat în Belgia de profesorii Lăcrămioara Popa și Cristina Fulop. Cei 16 elevi ai Liceului Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iași din clasele X – XII, membri ai echipei de proiect, participă online la activități. Scopul proiectului este dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză a elevilor din grupul țintă și implementarea metodelor interactive, a instrumentelor digitale. Proiectul este coordonat de doamna profesoară Lăcrămioara Popa și are un buget aprobat de 21480 euro.

Un alt proiect inedit, coordonat de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, este proiectul Erasmus+ nr. 2019-1-RO01-KA201-063996, intitulat Educational Toolkit for the Development of Social Media Literacy, cu un buget de 155 906 euro , care își propune să aducă în prim plan educația media, o componentă din ce în ce mai importantă în educație. Echipa de proiect formată din prof. dr. Anamaria Ghiban (manager proiect), prof. Daniela Anghelescu, prof. dr. Anca Narcisa Adochiei, prof. Lăcrămioara Tufescu și prof. dr. Adina Romanescu finalizează și testează produsele intelectuale.

Spațiile vii de învățare STEM din atelierele de robotică CyLiis ale Liceului Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iași ne stimulează să exersăm predarea prin aplicații bazate pe microcontrolere, dezvoltate în cadrul proiectului Erasmus+ nr. 2019-1-RO01-KA202-063965, intitulat A Trainers Toolkit To Foster STEM Skills Using Microcontroller Applications (ROBOSTEM), cu un buget total de 140 654 euro. Autorii materialelor didactice realizate în proiect – prof. Mirela Țibu, prof. dr. Marius Smirnov, prof. Cristina Fulop (coordonatorul proiectului) și prof. dr. Adina Romanescu- au realizat scenarii transdiciplinare de învățare, pentru a-i invita pe elevi să gândească diverse prototipuri de roboți.

Conectarea elevilor la avantajele economiei circulare pentru mediu, prin oferirea de soluții pentru retehnologizarea mașinilor, utilajelor, echipamentelor IT s-a produs prin proiectul Erasmus+ nr. 2019-1-IT01-KA202-007430, intitulat Refitting Machine – Arduino expert for the recovery of obsolete machines, cu un buget de 22 840 euro, implementat de echipa de proiect alcătuită din profesorii Maria Cristina Fulop, Mihaela Acălfoaie, Liliana Vîrgă și Adina Romanescu (coordonator proiect).

Dezvoltarea antreprenorială a elevilor este completată de organizarea unor companii sociale, prin proiectul Erasmus+ nr. 2020-1-ES01-KA229-081904_5, intitulat Let’s Bring Dreams To Reality, cu un buget de 30810 euro, care reunește parteneri din România, Spania, Turcia, Italia, Cehia și Portugalia. Pregătirea simulării companiei este realizată de cei  21 elevi din clasele X – XII , îndrumați de profesorii  Narcisa Adochiei, Ana Maria Andrei, Anamaria Ghiban, Cristina Fulop, Lăcrămioara Popa (manager proiect), Adina Romanescu.

Interesat permanent să ofere soluții pentru noile provocări din educație, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași accesează constant finanțări europene, din dorința profesorilor de a-și adapta demersul didactic la tendințele actuale ale educației, oferind soluții inedite, materializate în resurse educaționale deschise care vor putea fi utilizate și de alte școli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *