Companiile create special în scopuri de evaziune fiscală și spălare de bani dau mari bătăi de cap instituțiilor statului. Pentru a recupera prejudiciile create de firmele fantomă, autoritățile cheltuiesc bani grei din bugetul public, iar asta fără niciun folos concret. Numeroși indivizi care au înființat astfel de firme sunt acum de negăsit, iar angajații publici sunt purtați pe drumuri în căutarea lor. Toate acestea se întâmplă din cauza datelor fictive raportate către autoritățile fiscale de patronii țepari, fără ca statul să facă verificări la timpul potrivit
Numărul firmelor băgate direct în faliment și radiate a crescut drastic în ultima perioadă. De la începutul anului, numărul acestora s-a majorat cu peste 90 la sută la nivelul județului Iași, comparativ cu perioada similară din 2018. Iașul este imediat după București la acest capitol, figurând cu 4.224 de firme radiate de la începutul anului. Acest aspect trage un semnal grav de alarmă. Asta având în vedere faptul că cele mai multe companii au fost create special în scopuri de evaziune fiscală și prejudiciere a banului public.
Pentru a închide însă orice companie și pentru radierea ei, sunt necesare o serie de proceduri care implică resurse ridicate de bani, timp și forță de muncă. Astfel, pe lângă demersurile făcute de ANAF, Registrul Comerțului sau Tribunalul Sindic, numeroși pași sunt făcuți de lichidatorii judiciari, care trebuie să ia legătura direct cu societățile și administratorii implicați.
Date fictive raportate către instituțiile statului
O mare problemă stă în faptul că datele de identificare oferite către Oficiul Registrului Comerțului de acești administratori sunt de multe ori fictive. Pentru că nu sunt verificați la timp de autoritățile responsabile, patronii țepari sunt pierduți fără urmă, iar banii aproape imposibil de recuperat.
Un exemplu concret este compania SC Daniel Spălătorie SRL-D, înființată în 2011 de un anume Daniel Dumitru Călugăru. Toader Pica este consilier juridic și lichidator/administrator judiciar, iar în această calitate a fost numit de Tribunalul Iași să se ocupe de lichidarea SC Daniel Spălătorie SRL-D din cauza unei restanțe de 55.000 lei la bugetul statului. Pentru realizarea procedurii, primul aspect se referă la identificarea în teren a societății și a administratorului. Prezența acestuia este absolut necesară deoarece el trebuie să furnizeze date cu privire la situația firmei. Mai exact, administratorul trebuie să precizeze din ce motive s-a ajuns în starea de faliment, după care urmează predarea documentelor financiar contabile, certificatul de înmatriculare și ștampila unității.
„Deoarece la Oficiul Registrului Comerțului Iași firma era înregistrată pe bulevardul Nicolae Iorga la un număr cadastral, aceasta nu a fost identificată în teren. Din documentele oficiale, apare în calitate de administrator Călugăru Daniel Dumitru care a prezentat la ORC date fictive despre adresa sa de domiciliu, indicând Șoseaua Națională nr. 182, bl. A2, sc. D, et. 3, ap. 12”, a explicat lichidatorul judiciar Toader Pica.
Verificările făcute însă la fața locului au demonstrat că patronul a oferit date complet false.
„În urma verificării în teren s-a constatat că și această adresă este fictivă, deoarece individul nu a locuit niciodată aici. El a dat doar date fictive, iar ORC nu a făcut verificările necesare”, a mai spus lichidatorul judiciar.
Cauți un administrator și dai de alți patroni
Pentru a obține informațiile necesare, lichidatorul a verificat spălătoriile din Bulevardul Nicolae Iorga, inclusiv la adresa cu care firma figurează pe site-urile de specialitate. Astfel, acesta a ajuns pe Nicolae Iorga nr. 4, acolo unde își desfășoară activitatea în prezent spălătoria auto SC Terre Sky Clean, înființată în 2017. Lichidatorul judiciar a abordat persoanele din conducerea companiei, însă s-a ajuns la un conflict deschis.
„Am ajuns la spălătoria auto Terre Sky Clean SRL la nr. 4A, unde șef era Ignat Cătălin. Am aflat că Dumitru Călugăru a lucrat aici în trecut. Când am solicitat informațiile care mă interesau, acesta m-a invitat într-o încăpere de la parterul unității”, a povestit lichidatorul judiciar.
A urmat un întreg scandal care a pornit de la întrebările puse despre patronul dispărut.
„M-a întrebat de ce îl caut pe individul Călugăru, după care mi-a cerut legitimația de lichidator. La prezentare, acesta a vrut să facă o copie xerox, ceea ce nu este permis. La refuzul meu, mi-a blocat ușa la ieșire, dar am forțat și am ieșit în perimetrul spălătoriei. Individul a ieșit după mine, m-a jignit, mi-a luat basca de pe cap și a aruncat-o pe jos, de față fiind atât clienții spălătoriei – pe care nu-i cunoșteam, cât și salariații acesteia”, a mai spus Toader Pica.
Reclamații ajunse pe masa polițiștilor, dar nerezolvate
Reprezentanții Terre Sky Clean explică faptul că există mai mulți „patroni” la spălătoria auto respectivă, însă SC Daniel Spălătorie SRL-D nu funcționează aici. Conform datelor oficiale, managerul societății cu sediul central în Galați este un anume Cosmin Munteanu.
„Sunt mai mulți patroni care vin aici. Pe niciunul dintre ei nu îl cheamă Daniel Călugăru. Nu știu să vă spun despre discuțiile cu lichidatorii și autoritățile”, au spus reprezentanții Terre Sky Clean SRL Iași.
Au urmat o serie de plângeri penale care au ajuns tocmai la Parchetul General București. Plângerea a fost făcută de lichidator împotriva SC Terre Sky Clean SRL pentru lovire sau alte violențe și lipsire de libertate în mod ilegal.
„Am mai avut situații de cercetare penală adresate Parchetelor locale, însă acestea au dispus verificări de către Poliție în persoana sectoristului sau a altui organ de poliție, iar aceștia nu au realizat verificările și cercetarea cu obiectivitate. Comisarul de poliție Moraru Cătălin Eduard a scris în raport că nu aș fi fost în acea spălătorie. Cu toate că sunt imagini și martoti care relatează asta. Este rușinos pentru Poliția Română că are asemenea salariați în sistem”, este de părere lichidatorul