Prima pagină » Sanatate » Lipsa de fier: Care sunt cauzele și simptomele și cum preîntâmpini anemia

Lipsa de fier: Care sunt cauzele și simptomele și cum preîntâmpini anemia

09 iul. 2021, 11:23,
BZI.ro, în Sanatate

Lipsa de fier reprezintă o problemă de sănătate din ce în ce mai prezentă la multă lume, asta din cauza folosirii unei diete dezechilibrate. Cauzele lipsei de fier sunt multiple, iar simptomele se pot agrava în cazul în care n use aplică tratamentul necesar.

Lipsa de fier este cel mai frecvent tip de anemie. Această afecțiune apare când organismul nu are suficiente rezerve de fier pentru a produce hemoglobina, substanța care se regăsește în globulele roșii ale sângelui și care are un rol esențial în transportarea oxigenului în organism.

În cazul anemiei cauzate de lipsa de fier, cantitatea de hemoglobină din sânge este mică, iar organele și țesuturile din corp sunt afectate, pentru că nu mai primesc prin intermediul sângelui suficient oxigen, pentru a funcționa așa cum trebuie. Astfel, apar simptomele specifice bolii, în special oboseala și dificultățile de respirație.

alimente pentru lipsa de fier

Care sunt cauzele lipsei de fier

Lipsa de fier poate fi cauzată de factori multipli. Una dintre cauzele cel mai des întâlnite ale lipsei de fier este dieta prea săracă în fier, în special în cazul femeilor însărcinate și copiilor mici, care au o nevoie mai mare de minerale și vitamine.

Hemoragiile, inclusiv menstruații foarte abundente, dar și hemoragiile interne  pot duce la lipsa de fier în organism. La fel, femeile însărcinate pot acuza o lipsă de fier în organism.

Consumul unor medicamente analgezice pot provoca sângerare la nivelul stomacului.

De asemenea, anumite diete, precum cea vegetariană sau cele dezechilibrate pot duce la apariția carenței de fier în organism.

persoană care are lipsă de fier

Simptome pentru lipsa de fier

Anemia cauzată de lipsa de fier este diagnosticată destul de greu deoarece foarte mulți oameni care suferă de această problemă nu își dau seama că au această carență.

Cele mai frecvente simptome ale lispei de fier sunt stare generală de oboseală, piele palidă, respirație dificilă, amețeală, furnicături la nivelul picioarelor, umflarea limbii, picioare și mâini reci, palpitații, dureri de cap sau unghii care se rup foarte ușor.

alimente pentru lipsa de fier

Ce te doare de la lipsa de fier

Deficitul de fier poate provoca dureri de cap, în special la femei. Acest simptom pare a fi, totuși, mai puțin frecvent decât altele și apare însoțit de senzație de amețeală.

Legătura dintre deficitul de fier și durerile de cap este încă neclară. Una dintre explicații ar fi că în creier nu mai ajunge suficient oxigen. Drept urmare, vasele de sânge din creier se pot dilata, provocând presiune și dureri de cap.

Deși, există multe cauze ale durerilor de cap, cele frecvente, recurente și însoțite de amețeli ar putea fi un semn al deficitului de fier.

persoană care are lipsă de fier

 

Cum previi lipsa de fier

Pentru a preîntâmpina apariția lipsei de fier din organism, există mai multe metode simple și toate țin de adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă consumul de alimente bogate în fier și în vitamina C, deoarece această vitamină ajută organismul să asimileze mai bine fierul.

Cele mai bune alimente care ajută la prevenirea apariției lipsei de fier sunt carnea roșie, fasolea, dovleacul și semințele de dovleac, legumele verzi, struguri, fructe uscate, ouă sau fructe de mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *