Prima pagină » Local » Lista finală a proiectelor din județul Iași care au prins finanțare de la Guvernul României. Șoseaua de centură a Iașului va fi gata în 2024
Lista finală a proiectelor din județul Iași care au prins finanțare de la Guvernul României. Șoseaua de centură a Iașului va fi gata în 2024

Lista finală a proiectelor din județul Iași care au prins finanțare de la Guvernul României. Șoseaua de centură a Iașului va fi gata în 2024

08 aug. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

O serie de proiecte din județul Iași au prins finanțare de la Guvernul României în urma unei hotărâri luate zilele trecute. Ministerul Finanțelor Publice a inițiat o listă cu 160 de proiecte care vor trece prin Guvernul României. Printre acestea se regăsește șoseaua de centură a municipiului Iași, dar și varianta de ocolire a orașului Târgu Frumos. Autostrada Iași-Târgu Mureș urmează să fie finanțată prin fonduri europene

Guvernul României a avizat o listă de 160 de proiecte prioritare de infrastructură pentru întreaga țară, printre care și unele din județul Iași. Printre proiectele aflate pe listă se află și șoseaua de centură a Iașului, dar și varianta ocolitoare a orașului Târgu Frumos. Autostrada Unirii Iași-Târgu Mureș va fi prinsă în exercițiul financiar al Uniunii Europene, conform declarațiilor oficialilor Guvernului României. Valoarea totală a celor 160 de proiecte este de 216 miliarde lei. Dintre cele 160 de proiecte, 17 sunt noi, iar 143 sunt proiecte în continuare.

Șoseaua de centură a Iașului va fi gata în 2024. A intrat pe lista emisă de Guvernul României

În documentația ce va fi avizată de Guvernul României apar și proiecte demarate în județul Iași. Printre acestea apare Spitalul Regional de Urgență Iași. Investiția se ridică la 2,5 miliarde lei și are termen de execuție anul 2027. În proiectul analizat de Guvernul României apare și modernizarea drumului Târgu Frumos – Botoșani, inclus pe locul 42 din cele 160. Proiectul are o valoare de 365 milioane lei, termenul de finalizare fiind anul 2022. Pe poziția 129 se află proiectul privind amenajarea râului Jijia pentru combaterea inundațiilor în județele Botoșani și Iași.

Documentul prevede ca investiția să fie estimată la 634 milioane lei cu termen de finalizare în anul 2024. Pe poziția 139 se află și proiectul privind varianta de ocolire a municipiului Iași – etapa I – varianta Sud . Pentru ca proiectul să fie dus până la capăt mai este nevoie de 494 milioane lei din 804 milioane lei. Termenele de finalizare ale obiectivelor incluse sunt în anul 2024, conform documentației. În plus, în calcul a intrat și varianta de ocolire Târgu Frumos, proiect trecut pe locul 145. Proiectul are o valoare de 236 milioane lei, termenul de execuție fiind în 2023.

Ce se întâmplă cu Autostrada Unirii Iași-Târgui Mureș? Iată decizia Guvernului

În lista inclusă de Guvernul României nu apare și Autostrada Unirii A8 Iași-Târgu Mureș. Oficialii Guvernului, aflați în aceste zile la Iași, au ținut să clarifice lucrurile și să arate că proiectul se află în poziție prioritară pentru finanțare din fonduri europene. Astfel, șoseaua de centură a Iașului nu va fi la pachet cu autostrada A8, care are ca termen anul 2027.

„Sunt proiecte suținute de la bugetul de stat. Tot ceea ce am spus noi anterior se referă la finanțarea acestor mari proiecte de infrastructură din fonduri europene”, a menționat vicepremierul Raluca Turcan.

În plus, proiectele care au foat avizate la nivel local recent, cum ar fi sala polivalentă de 10 mii locuri din Iași, urmează să intre în lista Companiei Naționale de Investiții (CNI) pentru a putea fi luată în calcul de Guvern.

„Nu avem cum să trecem obiectivele de investiții finanțate de Compania Națională de Investiții prin Hotărâre de Guvern ca investiții prioritare. Sunt trimise la București, trebuie aprobate prin lista de sinteză mai întâi”, a menționat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Primarul Mihai Chirica a menționat că autoruta A8 va intra în exercițiul financiar al Uniunii Europene 2021-2027 și că nu avea de ce să se regăsească în memorandumul actual avizat de Guvern.

„Bugetele de stat, inclusiv cele locale, se fac pe un an calendaristic. Acestea apar din 2021 și sunt introduse deja. Noi am discutat pe surse financiare foarte clar definite care vin cu noul exercițiu al Uniunii Europene. Sunt mici răutăți și dezinformări ale unora”, a spus edilul Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`