Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Litiu in doze mici ajuta creierul. 5 beneficii mai putin stiute

Litiu in doze mici ajuta creierul. 5 beneficii mai putin stiute

11 oct. 2019, 09:33,
în Sanatate

Sub indrumarea unui medic cu experienta, litiu in doze mici ofera o oportunitate unica pentru multe afectiuni. Ca medicament psihotrop, litiul este cunoscut pentru proprietatile sale de stabilizare a starii de spirit. Poate va duce cu gandul la tulburari bipolare intrucat doze mari pot fi utilizate pentru a trata afectiunile psihiatrice. De
asemenea, poate veti fi surprinsi sa aflati ca si in apa gasim litiu in cantitati mici.

Cuvantul litiu este adesea folosit interschimbabil pentru a face referire la o serie de compusi chimici diferiti. Litiu adevarat este un metal alcalin argintiu, dar aproape niciodata nu apare in natura. Litiul folosit pentru sanatatea umana apare sub mai multe forme. Carbonatul de litiu este forma folosita in mod obisnuit pentru tratarea tulburarilor bipolare. Orotatul de litiu este un supliment care poate avea efecte pozitive asupra creierului. In unele cazuri este utilizat pentru dementa, alcoolism si depresie.

Efectele secundare ale litiului

Litiu are, de asemenea, unele efecte secundare destul de celebre, inclusiv cresterea in greutate si probleme tiroidiene. Dar este important de retinut ca majoritatea efectelor secundare negative ale litiului depind de doza si de factori care pot fi monitorizati. Litiu in doze mici – 10-30 mg pe zi – poate ajuta organismul sub multe forme. Mai jos sunt cateva dintre beneficiile administrarii de litiu in doze mici.

Litiu in doze mici poate reduce inflamatia

Reducerea inflamatiei este unul dintre cele mai bune lucruri pe care oricine le poate face pentru sanatatea sa. Toxinele din alimente si din mediu cresc nivelul inflamatiei si contribuie la boala. Studiile au aratat ca litiul pare sa scada proteinele inflamatorii in timp ce stimuleaza proteinele antiinflamatorii. Intr-un studiu pe animale litiul a aratat efecte neuroprotectoare. Ar putea ajuta in tratarea bolii Alzheimer.

Ajutor pentru persoanele cu anxietate

Litiul este renumit pentru efectele sale antipsihotice la pacientii bipolari. Din cauza acestor efecte de stabilizare a starii de spirit, se exploreaza doze mai mici la persoanele cu anxietate. Litiul a demonstrat in studii ca ajuta la calmarea comportamentului maniacal asociat cu anxietatea, tulburarea bipolara si chiar ADHD. Multe dintre aceste studii au inclus cazuri mai extreme si s-au folosit adesea carbonat de litiu. Aceasta este forma mai agresiva de litiu. Pentru anxietate se pot folosi doze mici de orotat de litiu.

Amelioreaza depresia

In doze mici, litiul pare sa fie foarte eficient in tratarea depresiei. Unele studii au descoperit chiar ca este la fel de eficient ca si o doza mai mare. Si asta fara sa apara multe dintre reactiile adverse nedorite. Litiu in doze mici creste neurotransmisia 5-HT la animale, care este un grup de receptori ai serotoninei. Acest efect provoaca activitate antidepresiva in creier.

Litiu in doze mici stimuleaza functia cognitiva

Efectele litiului asupra creierului sunt fascinante. S-a dovedit ca doza mica de litiu stabilizeaza starea de spirit, este neuroprotectoare. Exista chiar studii mici despre litiu care amelioreaza boala Alzheimer, boala Huntington si sindromul Tourette. Acest medicament are potentialul de a stimula functia cognitiva. Litiul pare sa creasca factorul neurotrofic provenit din creier (BDNF), care este esential pentru functionarea corecta a creierului. Pare sa inhibe activitatea glicogen sintazei kinazei-3, care este implicata in semnalizarea intracelulara. Litiul inhiba, de asemenea, fluxul de calciu mediat de receptorul N-metil-D-aspartat. Acesta a fost asociat cu simptomul caracteristic al bolii Alzheimer.

Reduce rata sinuciderii

In 1990, cercetatorii au examinat cantitatea de litiu gasita in apa de baut din 27 de zone din Texas. Ei au descoperit ca zonele cu cea mai mica cantitate de litiu aveau o rata de sinucidere mai mare. In zonele in care apa avea nivel mai mare de litiu, au fost cu 40% mai putine sinucideri! In 2013, un studiu similar a fost facut in Japonia. S-a constatat ca litiul din apa potabila a avut un efect protector impotriva riscului de suicid la femei. Asta nu inseamna ca ar trebui sa adaugam litiu in apa noastra. Aceste studii indica ca doza mica de litiu este un tratament ce poate fi luat in considerare atunci cand vine vorba de multe afectiuni neurologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`