Prima pagină » Turism » Destinatii turistice » Localitatea din România care s-a transformat într-o oază de linişte

Localitatea din România care s-a transformat într-o oază de linişte

10 dec. 2019, 14:23,
BZI.ro, în Turism

În ultimii ani, multe localităţi din România au trecut prin transformări spectaculoase. Vorbim aici despre multe dintre locurile cu potenţial turistic. Vă invităm aşadar în rândurile de mai jos într-o oază de linişte cu peisaje parcă pictate. Este vorba despre Vama Buzăului, o localitate tot mai căutată de cei dornici să se relaxeze.

Case trasformate în mici restaurante

Dar cum oaspeţii nu prea aveau unde să mănânce în zonă, oamenii locului şi-au transformat casele în mici restaurante. Aici, aceştia unde pregătesc mâncare tradiţională din ce au mai bun prin bătătură.

Aceste puncte gastronomice funcţionează după o regulă simplă – când sunt acasă gospodarii, mănâncă şi turiştii.

Cu zâmbetul pe buze – aşa sunt primiţi turiştii care ajung în Vamă Buzăului, o comună cu peisaje de poveste, unde liniştea e la ea acasă.

Cei care vin aici sunt turiştii care vor să scape pantru câteva zile de aglomeraţia din oraşe. Localnicii au profitat de ocazie şi i-au găzduit.

Cum musafirii nu prea aveau unde să îşi astâmpere foamea, unii dintre oamenii locului şi-au deschis şi puncte gastronomice. Un exemplu este Alexandra, care s-a apucat de treabă în urmă cu două luni.

Alexandra Buzea, gospodină: „Turiştii când veneau nu aveau unde să mănânce şi de aceea am ales să intru şi eu în proiectul acesta, gastro local. Să oferim turiştilor produse bio, preparate la noi în gospodărie.”

Ingredientele, de la carne până la legume şi fructe, sunt din gospodăriile localnicilor.

Oază de linişte. Pensiuni cochete în comună

Şi Alina are o pensiune cochetă în centrul comunei, însă oaspeţii erau până de curând nevoiţi să meargă în altă parte pentru a mânca. Aşa că, în două luni, femeia a obţinut certificatul de producător şi avizul de la Direcţia Sanitar-Veterinara şi şi-a deschis un punct gastronomic local, spre încântarea celor care îi trec pragul.

Alina Tonie, gospodină: „Era dificil ca de unul singur să începi să te autorizezi pentru a servi masa, tip restaurant sau dotările şi actele necesare sunt foarte costisitoare.”

În localitate există zece astfel de puncte gastronomice, iar când proprietarii sunt acasă, pe porţile gospodăriilor este afişat meniul.

Nicoleta Burlac, gospodină: „Mi-a plăcut ideea de a servi turiştii din mâncarea pe care o pregătim noi.”

Reporter: „Dacă nu era să fie proiectul ăsta, v-aţi fi gândit să vă deschideţi un restaurant? Aveaţi ideea asta în minte?”

Nicoleta Burlac, gospodină: „Nu, chiar acum nu.”

Tiberiu Chirilas, primar Vama Buzăului: „În anul 2017 am avut 20.000 de intrări în rezervaţia Valea Zimbrilor, Vama Buzăului. În 2018 am dublat acest număr, am ajuns la 40.000. Iar la sfârşitul lunii septembrie aveam deja 50.000 de intrări.”

Preţul unui meniu complet – cu supa sau ciorba, fel principal, deşert şi băutură – ajunge până la 60 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *