Eveniment-Social

Locul din centrul orașului Iași, unde s-au descoperit hrube spectaculoase, va fi restaurat și reabilitat! Este vorba despre Biserica Sfântul Gheorghe – Lozonschi (GALERIE FOTO EXCLUSIV)

Publicat: 15 oct. 2020
Biserica Sfântul Gheorghe Lozonschi - Iași, monument istoric, va fi reabilitată și restaurată
Biserica din centrul orașului Iași, unde s-au descoperit hrube spectaculoase, intră într-un amplu proces de reabilitare

Locul din centrul orașului Iași unde în anul 2018 s-a făcut o descoperire arheologică fabuloasă va fi restaurat și reabilitat! Este vorba despre Biserica Sfântul Gheorghe – Lozonschi. Lângă monumentul istoric au ieșit la iveală o serie de hrube spectaculoase aflate într-o stare de conservare foarte bună. Aici este un proiect realizat de arhitectul Smaranda Gâlea. Proiectul de restaurare urmează să ajungă la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice

După ce în anul 2018 aici s-a făcut o descoperire arheologică fabuloasă, Biserica Sfântul Gheorghe – Lozonschi din centrul orașului Iași va intra într-un amplu proces de restaurare și reabilitare. Lângă monumentul istoric au ieșit la iveală o serie de hrube spectaculoase aflate într-o stare de conservare foarte bună. Aici este un proiect realizat de arhitectul Smaranda Gâlea. Proiectul de restaurare urmează să ajungă la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI).

„La Biserica Sfântul Gheorghe – Lozonschi, Iași este în pregătire reabilitarea și restaurarea acestui monument istoric din centrul Iașului! Acolo este un proiect realizat de arhitectul Smaranda Gâlea. Proiectul încă nu a ajuns la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice”, a precizat Virgil Băbîi, coordonator Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași.

Hrube spectaculoase aflate într-o stare de conservare foarte bună, în apropierea Bisericii Sfântul Gheorghe – Lozonschi din Iași

Această descoperire a arheologilor ieșeni, făcută la începutul anului 2018, a fost una de-a dreptul revoluționară pentru ceea ce înseamnă trecutul subteranelor care se află în centrul Iașului și sunt vechi de câteva sute de ani bune!

„Să ne înțelegem că aici nu erau depozitate sticle de vin sau cartofi… Vorbim de hrube late de aproximativ șapte metri, înălțime de peste trei metri și jumătate și o lungime de peste 30 de metri… Ele duc către începutul secolului al XVIII-lea și au o valoare istorică edilitară pentru Iași de-a dreptul fantastică. Desigur, eu ca arheolog nu-mi doresc nimic altceva decât ca ele să fie puse în valoare. Este ceva unic pentru trecutul orașului nostru și, tocmai de aceea, trebuie să păstrăm acest lucru… Nimeni nu se opune dezvoltrii imobiliare din citadela noastră, doar că momentan s-a oprit totul acolo atâta timp cât vorbim de vestigii extrem de rare!”, declara, la momentul descoperirii și în exclusivitate pentru reporterii Cotidianului BZI, reputatul arheolog medievist Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române – filiala Iași.

De arătat că nici măcar arheologii nu s-ar fi așteptat ca, la intersecția actualelor străzi Costache Negruzzi și Arh. G.M. Cantacuzino (lângă Parcul Guliver, aflat în imediata apropiere de Piața Unirii) să fie găsite galerii subterane lungi de peste 30 de metri.

Totul a fost descoperit în timpul unei documentări în teren dedicate realizării unei cercetări arheologice lângă Biserica Sf. Gheorghe – Lozonschi

Descoperirea a avut în timpul unei documentări în teren dedicate realizării unei cercetări arheologice lângă Biserica Sf. Gheorghe-Lozonschi. Ea a apărut la aproximativ 3 metri sub cota terenului actual. Hrubele au o înălțime interioară de până la 3 metri și o deschidere interioară de peste 4 metri. Construcția este realizată în formă de L și are o boltă în semi-cilindru, întărită cu arce dublouri. Vorbim de hrube late de aproximativ 7 metri, înălțime de peste 3 metri și jumătate și o lungime de peste 30 de metri… Ele duc către începutul secolului al XIX-lea, adică înainte de domnia lui Mihail Sturdza (fost domnitor al Moldovei între aprilie 1834 și iunie 1849).

Biserica Sfântul Gheorghe – Lozonschi, un edificiu de cult ortodox care a fost construit în anul 1800 de către boierul Iordachi Lozonschi și soția sa, Ecaterina

Interesant este că, în imediata apropiere a zonei unde a fost făcută această descoperire, se află Biserica Sfântul Gheorghe – Lozonschi din Iași, un edificiu de cult ortodox, care a fost construit în anul 1800 de către boierul Iordachi Lozonschi și soția sa, Ecaterina. Totul s-a făcut pe locul unei biserici mai vechi cu același hram. Lăcașul de cult are două hramuri: Sfântul Gheorghe – 23 aprilie și Sfânta Ecaterina – 25 noiembrie. Aceasta a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Iași din anul 2015, având codul de clasificare cod LMI IS-II-m-B-03807.

De reliefat că biserica actuală a fost zidită pe locul unei biserici de lemn cu hramul Sfântul Gheorghe, datând din secolul al XVI-lea. Existența ei pe acest loc este atestată de mai multe mărturii scrise, cea mai veche din 18 martie 1615, când Popa Mirăuță de la Svetii Gheorghe apare ca martor într-un document. Nu se cunoaște anul ctitoririi lacășului de cult. Din documente, unii cercetători au dedus că biserica a fost ctitorită de pârcălabul Gheorghe Kataratos, un grec așezat cu reședința în satul Lozna, de unde i s-a tras porecla de „Izlozeanul” sau „Lozonschi”. El este cunoscut în documentele vremii între anii 1580-1612. Era căsătorit cu cneaghina Cârstina, fiind tatăl Elisabetei Movilă, soția domnitorului Ieremia Movilă (1595-1606?). În timpul domniei ginerelui său, Gheorghe Izlozeanul a ajuns pârcălab de Hotin.

Comentarii
Adauga un comentariu