Eveniment-Social

Descoperiri arheologice în hrube de la monumentul istoric Casa Universitarilor Iași! Ce au găsit cercetătorii coordonați de conf. univ. dr. Neculai Bolohan de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (EXCLUSIV GALERIE FOTO)

Publicat: 15 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Descoperiri arheologice în hrube de la monumentul istoric Casa Universitarilor Iași Ce au găsit cercetătorii coordonați de conf. univ. dr. Neculai Bolohan de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza EXCLUSIV GALERIE FOTO
Descoperiri arheologice în hrube de la clădirea- monument Casa Universitarilor Iași

Descoperiri arheologice valoroase în hrube ale monumentului istoric Casa Universitarilor Iași – CUI. Cercetătorii echipei coordonate de conf. univ. dr. Neculai Bolohan, Catedra de Istorie veche și Arheologie, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași au scos la iveală vestigii arheologice de acum două secole. Este vorba de instalații utlilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei, dar și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească Canta, actuala Casa Universitarilor Iași

Noi descoperiri arheologice valoroase au ieșit la iveală din hrube aflate sub construcția monument-istoric Casa Universitarilor Iași (CUI) din Copou. Cercetătorii echipei coordonate de conf. univ. dr. Neculai Bolohan, Catedra de Istorie veche și Arheologie, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași au făcut descoperiri arheologice de acum două secole.

Ce descoperiri arheologice s-au făcut în hrube ce țin de clădirea- monument istoric Casa Universitarilor Iași

Noile descoperiri arheologice sunt: instalații utlilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei cât și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească Canta, actuala Casa Universitarilor Iași. Reporterii Cotidianului BUNa ZIUA IAȘI (BZI) vă prezintă imagini interesante, în exclusivitate, cu noile descoperiri arheologice.

„Casa Universitarilor Iași a fost și rămâne un simbol al UAIC, al Ianțului universitar. Terasele grădinii, cu teii infloriți, generoasele hrube au fost adesea locul unor momente istorice, locul de întâlnire pentru mari spirite ale vieții univesitare, ale culturii românești, momente care se cuvin a fi evocate într-o monografie. Noile descoperiri arheologice sunt instalații utlilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei, cât și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească Canta. Sunt mărturii legate de faimoasele case boierești ridicate la Iași în urmă cu două secole. Sperăm ca pe vremea teilor, din anul următor, să facem invitația la inaugurarea sediului restaurat al Casei Universitarilor Iași”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Un milion și jumătate de euro pentru reabilitarea Casei Universitarilor Iași

Celebra Casă a Universitarilor din Iași a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a intrat, încă de la începutul acestui an, într-un amplu proces de reabilitare și restaurare. Așa ceva nu s-a mai întâmplat de peste 30 de ani. Deja, la interior s-au făcut lucrări ample privind decopertarea, întărirea și consolidarea construcției. Firma care a câștigat licitația pentru această lucrare este SC Ungureanu Trans SRL. În funcție de situația excepțională legată de pandemia coronavirusului, cel mai probabil în 2021, luna mai vor fi finalizate lucrările. Totul se va transforma radical, spațiul urmând să aibă o destinație de loisir și academică pentru întreaga comunitate a Universității „Alexandru Ioan Cuza” și nu numai. Aici este investit un milion și jumătate de euro din fonduri guvernamentale cât și proprii ale unității de învățământ superior. Imobilul este pe Lista Monumentelor Istorice având codul – IS – II – m – 03782.

Ce se va realiza la clădirea- monument istoric Casa Universitarilor Iași

La imobil, unde lucrările au fost realizate deja în mare parte, cele mai importante modificări și refuncționalizări vor fi: refacere grădină, spațiu expozițional, spațiul interior. Pivnița, aflată în curtea din față a clădirii din Copou va fi restaurată integral, prin curățarea manuală a pietrei și rezidirea acesteia unde este cazul. Spațiul multifuncțional ce va fi făcut va cuprinde trei alveole realizate pe structură de beton, flancate de panouri metalice traforate pe care se propun o serie de plante agățătoare, acoperite cu sistem de terasă înierbată. Cota zonei spațiului acoperit va descrește către cota nivelului platformei curții exterioare printr-o serie de gradene din beton, acoperite cu lemn tratat cu soluții de închidere și impermeabilizare a porilor.

Pentru a oferi unitate întregului ansamblu, se vor restaura cei doi stâlpi de zidărie din zona accesului din str. Toma Cozma, iar împrejmuirea din fier forjat se va restaura integral. De asemenea, se vor realiza alei din piatră spartă buciardată, montată fără rost.

Logofătul Nicolae Cantacuzino, zis Canta, fiul lui Iordache, reface actuala Casă a Universitarilor Iași în 1840 în timpul domnitorului Mihai Sturdza (1834-1849)

Casa Canta, cunoscută sub numele de Casa Universitarilor, datează din jurul anului 1800, aparținând inițial vornicului Iordache Cantacuzino (1740-1826), mare logofăt în Divanul Moldovei, care a îndeplinit și funcția de caimacan (guvernator) în anul 1802 în timpul domniei lui Alexandru Șuțu. Imobilul a găzduit de-a lungul timpului Școala de Menaj (1930) și Școala Urbană de Gospodărie (1914). Din anul 1947 devine cantină-restaurant a cadrelor didactice ale Universitații „Cuza”, unde erau aduse și delegațiile sau invitații Universității.

Casa Universitarilor a fost reparată și extinsă între 1951-1952, la acea vreme a devenit renumită prin găzduirea de întâlniri despre istoria și cultura orașului Iași. Casa are un singur etaj și șapte camere, anexe de aproximativ 600 metri pătrați (mp), un beci de aproximativ 200 mp și aproape 5.000 mp. de grădină. Acum clădirea se află în proprietatea UAIC, care a revenit în posesia acesteia după un proces care a durat nici mai mult, nici mai puțin de 18 ani. Astfel, noile descoperiri arheologice făcute la Casa Universitarilor Iași contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al Iașului.

Adauga un comentariu