Prima pagină » Titlurile zilei » Lovitură cruntă încasată de deputatul Cosette Chichirău. Plângere depusă la ANI pentru conflict de interese. Patru ani a ascuns acest secret teribil – DOCUMENTE

Lovitură cruntă încasată de deputatul Cosette Chichirău. Plângere depusă la ANI pentru conflict de interese. Patru ani a ascuns acest secret teribil – DOCUMENTE

25 feb. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Dezastru pentru unul din cei mai scandalagii parlamentari ai Iașului din actualul mandat. Liderul organizației județene a USR Iași, Cosette Chichirău, s-a aflat mai mulți ani într-un veritabil conflict de interese. Pe numele său a fost depusă deja o plângere la Agenția Națională de Integritate. Chichirău nu a renunțat la calitatea de manager al unei firme de panouri solare din Statele Unite ale Americii, în paralel fiind și reprezentant în Parlamentul României

Unul din cei mai scandalagii parlamentari ai Iașului ar putea fi sancționat drastic de instituțiile statului. Deputatul Cosette Chichirău, președintele organizației USR Iași, se află într-un evident conflict de interese. Deputatul ieșean a deținut vreme îndelungată calitatea de manager al unei firme de panouri solare din Statele Unite ale Americii, în paralel cu funcția din Parlamentul României. Pe numele său a fost depusă deja o plângere la Agenția Națională de Integritate (ANI).

Chichirău a fost manager al companiei Wellington Solar LLC din statul Massachusetts, firmă desființată abia în 2018, când actualul parlamentar era deja în Camera Deputaților.

„În perioada 2016-2018, doamna Cosette Chichirău a deținut în paralel atât calitatea de Deputat în Parlamentul României, cât și pe cele de proprietar si manager al companiei americane Wellington Solar LLC înregistrată în orașul Cambridge, statul Massachusetts având numărul de identificare (EIN) 464452081, calități care nu au fost menționate în declarațiile de avere și cele de interese depuse la Camera Deputaților în anii 2016, 2017, 2018.

Conform documentelor ce apar pe site-ul guvernului din Massachusetts, de la înființarea companiei Wellington Solar LLC la data de 7 ianuarie 2014 până la data desființării acesteia, respectiv 30 iunie 2018, managerul și administratorii inițiali ai companiei nu au fost înlocuiți până la desființarea companiei, aceste funcții fiind deținute în tot acest timp de doamna deputat Cosette Chichirău, fapt ce încalcă prevederile art. 82, alin.1 lit.1 din Legea 161/2003”, se arată în plângerea depusă la Agenția Națională de Integritate.

Deputatul scandalagiu cu firmă în spate

Practic, firma a fost înființată în 7 ianuarie 2014 și a fost radiată în 30 iunie 2018. În 2016, Chichirău a intrat deputat în Parlamentul României și teoretic nu trebuia să dețină nicio firmă. Însă până la radierea din 2018, tot aceasta apărea în documente. Chichirău apare ca agent și manager, în ciuda faptului că societatea nu aducea nimic. În loc să iasă din firmă în 2016, aceasta a așteptat să o radieze. Culmea, a prins însă aproape doi ani în paralel, ceea ce trezește suspiciunea de conflict de interese.
Deputatul vrea acum să ajungă primar al municipiului Iași și a stârnit un război imens cu partenerii din alianța USR- PLUS, conflict care deja i-a scăzut vertiginos procentele pe care încă le mai avea și încrederea propriilor colegi de partid.

Alianța USR- PLUS se dezintegrează. Detalii fierbinți din filială

După ce la finalul săptămânii trecute, filiala USR controlată de deputatul Cosette Chichirău a refuzat să participe la o dezbatere publică alături de cei de la PLUS pentru stabilirea candidatului la Primăria municipiului Iași, scandalul s-au mutat la București. Ieri, birourile politice reunite ale USR și PLUS au decis ca până la 1 martie, comisia mixtă de mediere a Alianței să intervină în negocierea dintre cele două filiale județene.

Duminică, 23 februarie, trebuia să aibă loc o dezbatere între Cosette Chichirău și Liviu Iolu, candidații celor două formațiuni, pentru stabilirea celui care va candida la Primăria municipiului Iași. Surprinzător însă, Chichirău a declinat invitația, deși cele două părți s-au înțeles în prealabil. Aparent, Chichirău nu acceptă varianta ca PLUS să vină cu un candidat propriu, deși aceasta este formula agreată la nivel central între cele două formațiuni. Dintre cei doi ar urma să se aleagă viitorul candidat al alianței. Cum Chichirău a refuzat, Iolu și-a prezentat singur planul pentru Primăria Iași.

Chichirău a ieșit la atac. La doi membri USR pe liste apare unul de la PLUS

Ulterior, într-o discuție internă cu cei de la USR, Chichirău a explicat de ce i-a atacat pe cei de la PLUS. Aparent, deputatului nu i-a convenit că PLUS nu vrea să renunțe la candidatura lui Iolu, deși li s-au promis destule posturi pe listele de la Consiliul Local și la Consiliul Județean.

„Joi am avut întâlnire productivă cu colegii de la PLUS Iași. Am pornit de la puncte de vedere divergente, dar ne-am apropiat suficient pentru a fi încrezători că ajungem la o soluție vineri. Partitatea finală putea fi de 2:1 (USR: PLUS) sau chiar mai bine pentru PLUS pe municipiul Iași. Vineri după-amiază ni s-a dat un ultimatum: ori Liviu iolu la primărie, ori nu negociem nimic. Mie mi s-a oferit primul loc la Camera Deputaților. Ne-am ridicat de la masă. Cu tristețe și dezamăgire așteptăm acum rezultatele sondajelor”, a susținut Cosette Chichirău.

Scandal monumental în filiala USR

Cum s-a ajuns la un asemenea scandal? Chichirău spera să facă alianță cu PNL pentru a fi ea candidatul la primărie. Însă faptul că actualul edil al Iașului, Mihai Chirica, stă mult mai bine în preferințele ieșenilor și va candida pentru PNL, i-a dat planurile peste cap. Astfel, Chichirău a transmis un mesaj prin care îi critică pe cei de la PNL. Chichirău stă foarte prost în sondaje, iar faptul că nu va obține un scor foarte mare în alegerile locale a făcut să iasă la atac împotriva tuturor.

Culmea, scandalul în USR este și mai mare. Unii membri ai USR Iași au ajuns la așa-zisa dezbatere, asistând la prezentarea candidatului PLUS. În sală au venit senatorul Dan Lungu, cunoscut opozant al lui Chichirău, dar și George Țăranu sau Mihai Lupu, acesta din urma fiind înscris în competiția internă a USR pentru candidatura la primărie. De altfel, Dan Lungu a spus că deputatul Chichirău nu a procedat corect și că nu a jucat alături de cei din alianță.

Vezi AICI Declarația de interese 2016 a liderului organizației județene a USR Iași, Cosette Chichirău

Vezi AICI Declarația de interese 2017 a liderului organizației județene a USR Iași, Cosette Chichirău

Vezi AICI Raportul Anual 2015 Wellington Solar LLC

Vezi AICI ” Certificate of Organization”

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
25 iulie 2024
25 iulie 2024