Prima pagină » Local » Lovitură de teatru în dosarul celei mai mari rețele de contrabandă din Iași! Interceptările au fost anulate! Aproape 30 de indivizi răsuflă ușurați!
Lovitură de teatru în dosarul celei mai mari rețele de contrabandă din Iași! Interceptările au fost anulate! Aproape 30 de indivizi răsuflă ușurați!

Lovitură de teatru în dosarul celei mai mari rețele de contrabandă din Iași! Interceptările au fost anulate! Aproape 30 de indivizi răsuflă ușurați!

18 ian. 2021, 19:59,
Ciprian Nedelcu în Local

Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au luat o decizie surprinzătoare în cazul celei mai mari rețele de contrabandă care a ajuns pe rolul instanței. Magistrații au decis luni seară anularea măsurilor de supraveghere tehnică. Astfel, procurorii DIICOT au rămas fără interceptările aflate la dosarul celor 29 de inculpați

Lovitură de teatru în dosarul celei mai mari rețele de contrabandă din Iași! Interceptările au fost anulate de către magistrați! Aproape 30 de indivizi răsuflă acum ușurați!

Luni seară, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus anularea interceptărilor realizate în dosar de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

„Instanța admite cererea formulată de către inculpați. Constată nulitatea absolută a punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică dispuse în cursul urmăririi penale în baza autorizațiilor de interceptare și înregistrare a convorbirilor și mesajelor SMS, respectiv de interceptare și înregistrare a convorbirilor și imaginilor în mediu ambiental, copii ale mediilor de stocare a măsurilor de supraveghere tehnică efectuate în baza acestor autorizații și mandate enumerate anterior regăsindu- se pe suporții optici înaintați odată cu dosarul de urmărire penală.

Constată nulitatea absolută a mijloacelor de probă obținute prin metodele de supraveghere tehnică efectuate în baza autorizațiilor și mandatelor menționate, respectiv a proceselor-verbale de redare a convorbirilor / comunicărilor telefonice localizate, interceptate, înregistrate, efectuate în cauză”, au precizat luni magistrații ieșeni.

Aproape 30 de persoane, acuzate de contrabandă

Procesul celor 29 de inculpați a început pe 23 februarie 2017. Atunci, procurorii din cadrul DIICOT Iași au dispus trimiterea acestora în judecată, sub acuzațiile principale de contrabandă și constituirea unui grup infracțional organizat.
Conform anchetatorilor ieșeni, cei 29 de inculpați ar fi făcut parte dintr-o rețea de contrabandă cu țigări, ce a fost destructurată în urmă cu peste 5 ani, în urma unor percheziții. Printre cei trimiși în judecată se regăsesc Petru Holicov, Daniel Gurzum, Florina Uță, Romică Cheptănaru sau Liviu Huțupan.

Percheziții la suspecți de contraband cu țigări

La mijlocul anului trecut, anchetatorii au efectuat percheziții de amploare la suspecți de contrabandă cu țigări! Astfel, procurorii DIICOT, împreună cu agenții din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră, au efectuat 22 de percheziții domiciliare în județele Iași și Suceava, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu țigări în formă continuată.

„Începând cu luna martie 2019, mai multe persoane au inițiat, constituit, aderat sau sprijinit, pe raza județului Iași, un grup infracțional organizat pentru desfășurarea de operațiuni ilicite de introducere în România, de colectare, deținere, transport, preluare, depozitare, desfacere și vânzare de produse accizabile supuse marcării (țigări de producție / proveniență din Republica Moldova și / sau Ucraina) introduse ilicit în țară, cunoscând că acestea provin din contrabandă, urmărind obținerea ilicită de mari beneficii financiare”, au precizat reprezentanții DIICOT Iași.

Conform acestora, liderul grupării șinea legătura cu diverși furnizori de țigări de contrabandă, inclusiv cetățeni moldoveni, care îl aprovizionau cu țigări ce erau depozitate în mai multe locuri din municipiul Iași. Ulterior, sub supravegherea și coordonarea acestuia, erau preluate și transportate în vederea valorificării pe „piața neagră”, potrivit anchetatorilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`