Prima pagină » Actualitate » Lovitură primită de Klaus Iohannis! Ce se va întâmpla cu președintele României după ce își încheie mandatul
Lovitură primită de Klaus Iohannis! Ce se va întâmpla cu președintele României după ce își încheie mandatul

Lovitură primită de Klaus Iohannis! Ce se va întâmpla cu președintele României după ce își încheie mandatul

19 iun. 2024, 09:33, 3 ,
BZI.ro, în Actualitate

Lovitură primită de Klaus Iohannis! Premierul olandez Mark Rutte pare din ce în ce mai aproape de şefia NATO. Acesta se declară prudent optimist după ce a discutat cu Viktor Orban, care se opune candidaturii sale.

Lovitură primită de Klaus Iohannis!

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că este prudent optimist că va depăşi opoziţia Ungariei în ceea ce priveşte candidatura sa la şefia NATO, după ce a discutat cu premierul Viktor Orban. Însă el a avut dificultăţi în a-l convinge pe Orban şi încă se confruntă cu concurenţa singurului candidat, preşedintele Klaus Iohannis, notează AFP.

„Sunt prudent optimist în ceea ce priveşte Ungaria”, a declarat Mark Rutte.

După ce a obţinut sprijinul puterilor cheie, Mark Rutte este favoritul clar pentru a prelua şefia alianţei atunci când mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, se va încheia, în octombrie anul acesta.

Viktor Orban a spus, în această lună, că ar putea renunţa la obiecţiile sale, dacă Rutte îşi va cere scuze pentru comentariile anterioare în care a criticat guvernul de dreapta de la Budapesta şi dacă va permite Ungariei să rămână în afara planurilor NATO de creştere a ajutorului pentru Ucraina.

„Orban nu a cerut să-i fie prezentate scuze, iar eu am spus în legătură cu ceea ce am declarat în urmă cu câţiva ani că, în mod evident, am luat act de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria în ceea ce priveşte reacţiile societăţii. Am lăsat lucrurile aşa, am luat notă şi am privit foarte mult în perspectivă, iar el nu a cerut să-i fie prezentate scuze”, a precizat Mark Rutte.

La rândul său, Viktor Orban a declarat că Rutte ar putea obţine sprijinul său dacă va accepta să respecte un acord pe care Stoltenberg l-a încheiat la Budapesta săptămâna trecută pentru a acorda Ungariei o derogare de la planurile NATO de ajutorare a Ucrainei. „Dacă este dispus să-l susţină, putem să mergem pe această cale”, a spus Orban. „Este vorba despre viitor, nu despre trecut”, a adăugat premierul Ungariei.

NATO discută punerea unor arme nucleare în stare de prealertă

Principalele puteri NATO, în frunte cu Statele Unite, fac presiuni pentru a obţine un acord privind un nou şef al alianţei până la summitul de luna viitoare de la Washington.

Mark Rutte – care în prezent ocupă funcţia de prim-ministru interimar al Olandei – urmează să îşi părăsească poziţia în următoarele săptămâni, odată ce va fi instalat un nou guvern olandez.

Pentru desemnarea unui nou şef al NATO este nevoie de unanimitatea celor 32 de membri ai alianţei, iar Ungaria se număra printre puţinele ţări care au ridicat clar obiecţii în legătură cu o candidatură a lui Mark Rutte.

În aprilie, Turcia, una dintre ţările care aveau reticenţe faţă de candidatura premierului olandez, le-a spus aliaţilor că îl va susţine, în cele din urmă, pe Mark Rutte.

Acum, doar România şi Slovacia nu au dat încă undă verde. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat în martie că va candida pentru funcţia de conducere a NATO, susţinând că statele est-europene au nevoie de o mai bună reprezentare în rolurile de conducere euroatlantice. Acum, a fost o lovitură primită de Klaus Iohannis după ce premierul olandez Mark Rutte a obținut sprijinul puterilor cheie din Europa.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *