Prima pagină » Eveniment-Social » Lucrările din fața Teatrului Național din Iași vor fi finalizate în a doua jumătate a anului 2024! Proiectul parcului va fi modificat – FOTO

Lucrările din fața Teatrului Național din Iași vor fi finalizate în a doua jumătate a anului 2024! Proiectul parcului va fi modificat – FOTO

21 feb. 2024, 02:00, 1 ,
Alexandra MAISNER în Eveniment-Social

Primăria Iași a anunțat când vor fi finalizate lucrările de pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri”

La finalul anului 2023, Comisia Națională de Arheologie de pe lângă Ministerul Culturii a aprobat Raportul de cercetare arheologică preventivă, realizat de echipa de specialiști de la Complexul Muzeal Național „Moldova”, care a făcut cercetarea arheologică obligatorie pe șantierul din parcul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

În a doua jumătate a anului 2024, vor fi finalizate lucrările de pe esplanada Teatrului Național din Iași

Primăria Municipiului Iași a anunțat perioada în care vor fi finalizate lucrările de modernizare a esplanadei din fața Teatrului Național. Astfel, municipalitatea estimează că, în a doua jumătate a acestui an, ieșenii se vor putea plimba din nou prin parcul din fața instituției de cultură.

„S-a discutat atât cu arhitecții care lucrează la modificarea proiectului, conform cerințelor Ministerului Culturii, cât și cu compania care derulează lucrările, astfel încât imediat ce vremea o va permite, să fie reluate lucrările la parcul din fața Teatrului Național. Cu siguranță, lucrările vor fi finalizate în partea a doua a acestui an”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.

În luna iulie 2023, arheologii au finalizat săpăturile de pe esplanada Teatrului Național din Iași. Aceștia au lucrat mai bine de o lună de zile pentru întocmirea raportului arheologic care a fost trimis, la București, Comisiei Naționale de Monumente. Lucrările de modernizare au fost sistate atunci când în fața Teatrului Național au fost descoperite vestigii din secolul al XVIII-lea.

Amintim că, inițial, finalizarea lucrărilor era programată până la finalul anului 2023, vizând amenajarea, sistematizarea verticală și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural, realizarea și montarea de elemente constructive, teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă și de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare, amenajarea de spații verzi, trasee de circulații pietonale, sistem de iluminat modern.

Comisia Națională de Arheologie a solicitat punerea în valoare a unor vestigii pe care arheologii de la Iași le-au descoperit

Comisia a solicitat punerea în valoare a unor vestigii găsite de arhitecți, precum amplele arce de descărcare în fundații ale clădirii din zona de sud a esplanadei, ce reprezintă o soluție constructivă semnificativă, descoperită de constructorii acelor timpuri (sfârșitul sec. XVIII), un tronson din conductele de apă executate din olane, care ar putea fi transformat în „masca” unei cișmele publice, spațiul putând fi amenajat cu nișe cu geam în care să fie expuse câteva din obiectele care au fost găsite aici, însoțite de ilustrație și texte lămuritoare, dar și un tronson din conducte și amenajarea rotundă din centrul spațiului, ce ar putea fi protejate prin placă de superglass.

Mai mult decât atât, Specialiștii arheologi au mai recomandat ca vegetația arboricolă să fie aleasă și plantată astfel încât prin dezvoltarea rădăcinilor să nu genereze dislocarea elementelor de zidărie conservate în sol, dar și ca porțiuni din traseele zidurilor să fie puse în evidență prin desenul tramelor de alei.

Ce lucrări vor fi făcute pe esplanada Teatrului Național din Iași

Conform proiectului, lucrările vor include demolarea fântânilor existente și realizarea altora, dar și a unor construcții anexe care să fie în conformitate cu normele și exigențele actuale. În dreptul zidurilor de sprijin, între scările situate pe cele două alei laterale axului sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central. Pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu fața spre sud, iar pe latura opusă statuilor, cu fața spre acestea vor fi prevăzute bănci dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre o zonă în care se pot organiza și mici spectacole în aer liber. Proiectul de la Teatrul Național din Iași a fost analizat, încă de acum câțiva ani, de autoritatea locală. În calcul au intrat alte aspecte legate de modernizarea zonei.

„În zona dinspre Teatrul Național, în locul fântânilor existente va fi construit un mic amfiteatru orientat spre sud, sub care sunt amplasate spațiile administrative și de control ale parcului, dar și o grupare florală spațială, ambele fiind însoțite de mici fântâni decorative. De o parte și de alta a axului central vor fi prevăzute alei sinuoase în umbra vegetației înalte. În proiectul de peisagistică s-au păstrat cele două masive vegetale către limitele laterale, și anume spre strada I.C. Brătianu, respectiv spre aleea de acces la Casa de Oaspeți «Sfântul Nicolae», dar și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă”, se mai arată în documentație.

Lucrările de pe esplanada Teatrului Național din Iași vor fi finalizate în a doua parte a anului 2024. Proiectul va fi modificat în funcție de recomandările arheologilor.

Comentarii
  • Scoateti din proiect PORCARIA DE FANTANA ARTEZIANA

    Modelul de fantana arteziana care iese apa din tot felul de tevi infipte in pamant, este o PORCARIE HIDOASA !
    Apa aia va fi peste tot pe jos, gresie decolorata mizerabila, murdarie = o PORCARIE de idee a unor BOLNAVI CACACIOSI din primarie.
    Fa o fantana arteziana cu FLORI in ton cu parcul, cum vezi prin Franta sau alte tari. NU porcaria de fantana ORIBILA desenata in proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`