Local

Lucrările din strada Pădurii distrug casele din zonă. Dezastru lăsat în urmă de firma Conest SA. Locuințele ieșenilor din centrul municipiului Iași se crapă văzând cu ochii

Publicat: 16 iul. 2020
Reabilitatea liniilor de tramvai din zona centrală a municipiului Iași făcute de firma Conest SA, condusă de directorul Irinel Tofan, au dus la distrugerea locuințelor din zonă, lucrările din stația Pădurii fiind criticate de ieșeni încă de la demararea acestora din luna iunie 2020
Lucrările la stația Pădurii din municipiul Iași făcute de firma Conest SA, condusă de directorul Irinel Tofan, au dus la crăparea locuințelor din zonă

Lucrările din strada Pădurii la modernizarea liniilor de tramvai au ajuns un adevărat blestem pentru locuitorii din zonă. Firma Conest SA, condusă de directorul Irinel Tofan, a făcut ca locuințele ieșenilor din zona aflată în municipiul Iași să se crape văzând cu ochii. Problema oamenilor din strada Pădurii este una de 20 de ani, însă actualul proiect de reabilitare a ajuns să le facă mai mult rău. „Nu am avut cu cine discuta. De 20 ani e la fel, iar acum parcă lucrurile sunt mai grave. Noi nu ajungem nicăieri pentru că după zgomotul făcut de șantier, vom avea de tras și din cauza tramvaielor care vor circula cu viteză mare”, a spus Tinca Ungureanu, locuitor din strada Pădurii.

Dezastru pentru zeci de ieșeni din cauza unor lucrări din strada Pădurii la modernizarea liniilor de tramvai. Răbdarea oamenilor a ajuns la limită după ce pereții exteriori ai locuințelor s-au crăpat. Lucrările sunt executate de firma Conest SA, condusă de directorul Irinel Tofan, și firma Mari Vila și au început de câteva săptămâni. Problema oamenilor a apărut acum mai mulți ani, însă s-a accentuat în ultima perioadă odată cu începerea lucrărilor de modernizare a tronsonului de tramvai de 614 metri, care leagă zona Cinci Drumuri de Tătărași. Locuitorii din strada Pădurii s-au trezit cu locuințele crăpate, unii fiind nevoiți să-și pună bârne sprijinite pe perete pentru a nu risca să cadă casa peste ei.

Lucrările din strada Pădurii sunt făcute de firma Conest SA. Casele din zonă se crapă zilnic

Oamenii arată că lucrările din strada Pădurii din municipiul Iași au accentuat problema pe care o au de ani buni. Unul din locatarii zonei, Tinca Ungureanu, locuiește pe strada respectivă din 1977. Nici marele cutremur de acum 43 ani nu a provocat atâtea pagube la casa respectivă, cât au făcut-o tramvaiele care au trecut zilnic pe acolo. În plus, lucrările actuale făcute de firma Conest SA au contribuit și mai mult la distrugerea sistematică a locuințelor.

„Nu am avut cu cine discuta. De 20 ani e la fel, iar acum parcă lucrurile sunt mai grave. Noi nu ajungem nicăieri pentru că după zgomotul făcut de șantier, vom avea de tras și din cauza tramvaielor care vor circula cu viteză mare”, a spus Tinca Ungureanu, locuitor din strada Pădurii.

Bătaie de joc pe milioane lei. Firma Conest SA lucrează în reluare pe șantierele din municipiul Iași

Lucrările din strada Pădurii fac parte dintr-un proiect ce cuprinde trei tronsoane. Este vorba de Cinci Drumuri- strada Pădurii- strada Nicoriță, tronsonul Piața Podu Roș- intersecție cu bulevardul Primăverii și tronsonul bulevardul Virgil Săhleanu- intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, precum și achiziționarea a cinci tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea sa totală este de 114,3 milioane lei.

„Crăpăturile s-au accentuat în ultima perioadă. Am pus și bârne la casă, să nu riscăm nimic. Am izolat locuința și pe exterior nu se mai văd crăpăturile. Dar în interior, fiecare cameră este afectată. Nu am găsit înțelegere nicăieri, deși am fost peste tot, până și la Primăria Iași. Până la demararea lucrărilor aveam de tras cu tramvaiele care circulau cu viteză. Am cerut celor de la CTP să ia în calcul reducerea vitezei, au promis că vor rezolva și nu s-a întâmplat nimic. Aici este însă o pantă foarte abruptă. Acum avem problema cu șantierul care duce iar la crăparea pereților”, a mai spus Tinca Ungureanu.

Calvar pentru locuitorii din zona centrală a municipiului Iași. Firma Conest SA fuge de răspundere

Pentru locuitorii din zonă nu a fost suficient faptul că în ultimii 20 de ani circulația tramvaielor le-a dat viața peste cap. Lucrările demarate acum câteva săptămâni de firma Conest SA i-au adus la capătul răbdării. Crăpăturile s-au accentuat, iar lucrările din strada Pădurii par că au devenit un real blestem.

„Când am cumpărat casa în 1977, nu avea decât o crăpătură mică într-un colț din camera de la stradă. Eu sunt al treilea proprietar al casei, actele fiind de prin 1920. Suntem patru persoane în casă acum. De la tramvaiele mari care au intrat pe această stradă prin 2000 și care au dus la multe alte crăpături și trepidații, am ajuns acum să ne temem și din cauza lucrărilor. Am reparat casa de multe ori, am izolat locuința, acum i-am pus bârne de sprijin. Sper să nu ne trezim cu ceva mai rău”, a mai povestit femeia.

Contactat telefonic de reporterii BUNa ZIUA IAȘI, Irinel George Tofan, directorul firmei Conest SA, a pasat responsabilitatea situației în ciuda lucrurior evidente. „Vă rog să contactați beneficiarul (Primăria Iași) pentru a vă da declarații”, a spus Irinel George Tofan, ocupat mai mult să obțină PUZ-uri de pe la Primărie, decât să se ocupe de bunul mers al lucrărilor.





Comentarii
 • Alea nu-s case, sunt cocioabe locuite de minoritati conlocuitoare. Ti-e frică sa treci prin zonă şi ziua, noaptea nu mai spun. Tos sper sa se probuseasca de cand eram copil, dar mereu apare o barna, o proptea care le impiedica sa cada. Concluzie: Conest, ai marit crapatura casei, trebuie sa platesti cat o vila de lux in Mamaia!

 • Înainte de începerea acestor lucrări, care era situația acelor case.
  Corect ar fi să se recunoască că reabilitarea liniei, prin soluția de fundare aleasa, ajuta casele și amortizează vibrațiile produse de mișcarea tramvaiului.
  Ca de cele mai multe ori nu vă documentați corespunzător înainte de a publica un text.

 • Colibele alea stau sa cada de pe vremea lui Ceausescu, ma mir ca le-a omis de la la daramare. Mai bine le termina pe alea decat sa fi daramat Hala Centrala (construita dupa planurile lui G Effel) sau alte monumente.
  La fel niste cocioabe mizerabile sunt in Podul de Fier cum urci pe strada Vantu. Si mirosul te darama cand treci pe acolo. Oare primaria chiar nu vede ce focare de infectie sunt in orasul asta?

 • Da, sigur, sa oprim lucrarile de infrastructura din oras deoarece niste maghernite stau sa se darame… Ba chiar Primaria Iasi ar trebui sa amendeze proprietarii respectivelor „case” deoarece reprezinta un pericol pentru pietoni.

 • Marele director Irinel Tofan este de fapt un refugiat din Onești de la RAFO, feciorul unui șmecher din RAFO care a tranzacționat combustie la negru prin MEDIA ROM . Firește ca DNA-ul nu face nimic ca domnul Președinte Cozma da șpăgi peste tot, iar acum Conestul a devenit expert in infrastructura. Doar in Africa mai găsești asemenea măgarii . Alo, DNA nu faci nimic cu Primăria și CONEST ? Nu te uiți și la Media rom și cisternele de combustibil împrăștiate peste tot ? Te uiți la Apia sa vezi ce face familia Melinte pe acolo ?

 • pai de crapa? inseamna ca acele cladiri nu indeplinesc normele de siguranta. proprietarii ar trebui sa fie amendati, nu firma constructoare. daca venea inainte de a incepe lucrarea un cutremur +6,5 tot Primaria era de vina si CONEST S.A?

Adauga un comentariu