Actualitate

Ludovic Orban, despre propunerea ca Florin Cîțu să fie din nou premierul României: „Este o aberaţie şi neconstituţională”

Publicat: 08 oct. 2021
Ludovic Orban vorbește la microfon și are o mână ridicată

Fostul președinte al Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, afirmă despre propunerea liberalilor de a-l pune din nou prim-ministru pe Florin Vasile Cîțu este de-a dreptul „o aberație şi o propunere neconstituțională”.

De asemenea, fostul lider liberal susţine că preşedintele Klaus Iohannis ar încălca Constituția dacă l-ar desemna premier pe Florin Cîțu. Mai mult decât atât, Ludovic Orban crede că decizia conducerii PNL de a-l propune tot pe Florin Cîțu la consultările de luni, 11 octombrie 2021, de la Cotroceni este o inepție.

„O aberație, o propunere în primul rând neconstituțională. După demiterea mea prin moțiunea de cenzură din februarie, în momentul în care președintele Iohannis m-a desemnat tot pe mine, PSD a atacat la CCR și CCR a luat decizia conform căreia premierul care a fost demis la moțiunea de cenzură nu mai poate fi propus premier. Ar trebui să citească, mai ales că e o chestiune care ține de istoria PNL.

De asemenea, e o inepție politică să vii să-l propui pe Florin Cîțu, în condițiile în care practic cu această propunere de premier, nu există nici o șansă de a forma o majoritate parlamentară. Le readuc aminte colegilor mei, care s-au întrunit noaptea, că hoții, într-o ședință convocată pe picior, că pentru a putea înveşti un Guvern, este necesară o majoritate de 234 de voturi. La ora actuală, PNL împreună cu UDMR nu dețin decât 163 de parlamentari”, a spus Orban la RFI.

Ludovic Orban îl acuză pe Klaus Iohannis ca încălcat Constituţia României

Fostul lider al Partidului Naţional Liberal îl acuză pe președintele României, Klaus Werner Iohannis, că a încălcat zilele acestea Constituția României.

Potrivit declaraţiei făcute de Orban, această decizie reprezintă o dovadă elocventă a ruperii de realitate atât a lui Florin Cîțu, cât și a apropiaților lui și arată că pentru aceștia „România nu contează, ci contează interesele lor de grup”.

„Iohannis și-a încălcat statutul constituțional, s-a coborât la a interveni în competiția internă a unui partid politic și toată acțiunea lui Iohannis în ultimele trei luni de zile nu a făcut altceva decât să distrugă PNL, să distrugă coeziunea, să afecteze pe termen lung interesele fundamentale ale României. Acesta este adevărul, un adevăr care este văzut de un număr din ce în ce mai mare de români. Practic, Iohannis pare că nu mai are nici o legătură cu realitatea și toate acțiunile lui Iohannis sunt cu efecte negative pentru România”.

Klaus Iohannis nu ar respecta decizia CCR

Ludovic Orban mai spune faptul că președintele ar încălca din nou Constituția în momentul în care ar urma să îl desemneze pe Florin Cîțu.

„Normal că a încălcat Constituția. Cum să vii la Congresul unui partid, să susții un candidat? Și dacă-l va desemna pe Florin Cîțu, va încălca Constituția, pentru că nu respectă o decizie a CCR. De altfel, nici nu pot să-mi imaginez că poate să ajungă chiar în situația de a încălca atât de flagrant și de evident o decizie a CCR”, a mai spus Ludovic Orban.

Interpelat dacă ar trebui suspendat președintele, dacă va încălca Constituția, Orban a răspuns:

„Procedura de suspendare e o procedură complicată, iar procedura de suspendare este urmată de referendumul de demitere, în termen de maxim 30 de zile. O discuție pe această temă poate avea loc, după ce se vor derula toate evenimentele legate de învestirea Guvernului, dar repet, pentru mine, fundamental e interesul României. Interesul României este că această criză politică să înceteze cât mai repede”.

​Reamintim faptul că PNL a decis în ședința BEx de joi seara, ca nominalizarea liberalilor, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL.

Adauga un comentariu