Actualitate

Ludovic Orban nu respectă recomandările Comisiei Europene! „Slujbele se pot desfășura, bineînțeles, respectând măsurile de protecție sanitară!“

Publicat: 03 dec. 2020
ludovic orban la o conferinta de presa
Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților

Premierul Ludovic Orban a lăsat de înțeles joi, 3 decembrie, că în România recomandările Comiei Europene nu vor fi respectate. Ludovic Orban a declarat, în legătură cu recomandările Comisiei Europene ca slujbele de Crăciun să se țină doar online sau în fața televizorului, că în România slujbele religioase se pot desfășura cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

„Slujbele se pot desfășura, bineînțeles, respectând măsurile de protecție sanitară. Deci slujbele se desfășoară. Vrem să convingem câți mai mulți români să respecte măsurile de protecție sanitară astfel încât să reducem numărul de persoane care se infectează cu acest virus”, a declarat Ludovic Orban.

Și Patriarhia Română a respins recomandarea CE privind slujbele de Crăciun online

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a precizat miercuri, 2 decembrie, că nu acceptă recomandarea CE privind slujbele de Crăciun doar online. Vasile Bănescu a spus, legat de recomandarea Comisiei Europeane privind înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate”, că un asemenea lucru nu poate fi impus, iar bisericile sunt conştiente de riscul epidemic şi respectă măsurile de prevenire.

„Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări(!) legate de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbatorilor. Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru.

Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească și nu numai) sunt perfect conștiente de situația actuală extrem de dificilă și implicate caritabil major în sprijinirea autorităților, alături de care au fost și vor rămâne constant în combaterea pandemiei. Experiența lor socială și discernământul conferit de credința împrietenită cu rațiunea, nu în divorț cu ea, fac din biserici spații comunitare în care slujbele religioase se pot desfășura în condiții de reală siguranță“, a declarat Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a precizat că biserica pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asigurați.

„Biserica, cultele religioase, pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asigurați că, respectate fiind, sunt și eficiente. Cei care cu ostentație nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor și sfidând eforturile uriașe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu și pot fi avertizați/ sanctionați legal”, a menționat Vasile Bănescu.

Comisia Europeană propune ca slujbele de Crăciun să fie doar online sau la televizor

Comisia Europeană vrea să propună înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu cele online sau la televizor. Recomandările fac parte dintr-un proiect ce va fi publicat miercuri, 2 decembrie.

„Nu adunărilor pentru liturghii de Crăciun” se arată în invitația cuprinsă în proiectul Comisiei Europene, care va fi publicat în legătură cu măsurile anti-COVID-19 pentru sărbători, scrie Corriere della Sera.

„Comisia Europeană cere luarea în considerare a evitării ceremoniilor religioase cu adunări mari și înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau la radio“, potrivit unor surse din Bruxelles citate de cotidianul italian.

Proiectul insistă asupra distanțării sociale și a folosirii măștilor de protecție ca măsuri de reducere a infecțiilor.

Printre altele, Comisia recomandă menținerea interzicerii circulației inclusiv pentru ultimele zile din an, reamintind principiul cheie de urmat: „prudență” și „prudență”. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că trebuie evitate greșelile din vară, deoarece riscul este un posibil al treilea val.

Adauga un comentariu