National

Ludovic Orban se gândește la varianta desființării CCR: „Se poate face controlul de constituționalitate de Înalta Curte de Casație și Justiție”

Publicat: 12 nov. 2020
Ludovic Orban
Premierul României, Ludovic Orban

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că Parlamentul, ce are să preia puterea, va schimba legea referitoare la funcționarea Curții Constituționale a României, gândindu-se chiar la varianta desființării acesteia. Orban propune astfel ca judecătorii CCR să devină numiți pe viață, asemenea modelului american.

”CCR a spus că este constituțională această lege care este curat neconstituțională, numai că noi ca Guvern… Ei s-au legat de HG noastră. Vă dați seama? Garantăm reformarea CCR chiar dacă va trebui să facem o modificare a Constituției. Legea o schimbăm cu siguranță. Acolo nu mai trebuie puși oameni politici, nu mai trebuie puși oameni care să reprezinte interesele unor partide politice.

Acolo trebuie puși profesioniști cu o carieră respectabilă în spate, care să aibă experiență în magistratură, care să fie judecători, care să aibă cu adevărat experiență prodigioasă și rezultate și prestigiu și care, poate, să devină inclusiv inamovibili, ca în Curtea Supremă a SUA, sau să ne gândim că nu mai este necesară o CCR numită politic și se poate face controlul de constituționalitate de Înalta Curte de Casație și Justiție. Trebuie făcută o reformă, nu mai putem perpetua. ”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban a fost amendat la Tribunalul Cluj

Joi, 12 noiembrie, Tribunalul Cluj a admis cererea fostului prefect al Clujului Györke Zoltán. Acesta a obținut în instanță repunerea în funcție și a decis obligarea premierului Ludovic Orban la suportarea unei amenzi pentru refuzul de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă.

„Instanța a stabilit aplicarea unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei de reintegrare a subsemnatului în funcţia de subprefect al judeţului Cluj, pentru refuzul de a pune în executare Sentința Civilă nr. 249 din 11.02.2020 rămasă definitivă prin Decizia Curții de Apel Cluj nr. 894 din 16.07.2020”, spune Györke Zoltán.

În luna august, acesta i-a trimis și președintelui Klaus Iohannis un memoriu, prin care l-a informat despre nerespectarea hotărârii judecătorești de către Guvernul României. De asemenea, l-a rugat să dispună măsurile necesare în vederea executării Deciziei civile.

Comentarii
  • iohannis de ce nu a fost amendat ca nu a dat raspuns? A fost trimisa solicitarea in Germania? Asa se intamp[la cand sunt lasati sa mearga la vot doar cei din multinationale. Nu se va mai intampla asta pe 06.12

Adauga un comentariu