Actualitate

Ludovic Orban vine cu precizări privind purtarea măștii de protecție în aer liber

Publicat: 28 iul. 2020
ALT=
Ludovic Orban vine cu precizări privind purtarea măștii de protecție în aer liber

Premierul Ludovic Orban vine cu precizări privind purtarea măștii de protecție în aer liber.

„Există o propunere formulată de specialiștii din cadrul Comitetului Național de Suport Științific să nu reglementăm la nivel național, ci să lăsăm la nivel local reglementarea. Mi s-a semnalat că în Galați sau Brăila, pe faleză este foarte aglomerat. De asemenea, în piețe sau în locuri unde se așteaptă, locuri în care distanțarea nu este posibil. În aceste locuri s-ar putea lua măsura de a fi obligatorie purtarea măștii și în aer liber“, a precizat Ludovic Orban.

Ludovic Orban vine cu precizări privind purtarea măștii de protecție în aer liber: Decid Comitetele Județene pentru Situații de Urgență

Premierul a declarat că măsura de purtare a măștii în aer liber este una care va fi luată de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență și se va impune doar în anumite zone.

„Comitetele Județene pentru Situații de Urgență vor lua măsura în urma unei analize foarte atente și numai în anumite zone, în anumite intervale orare.

La nivelul municipiului București se va face o analiză de către Comitetul local și se vor impune măsurile necesare”, a menționat Ludovic Orban.

Mască de protecție în aer liber

Premierul spusese ieri că analizează mai multe măsuri pentru evitarea aglomerației în zonele aglomerate și că una dintre variantele avute la dispoziție este de a impune purtarea măștii chiar și în aer liber.

„Am avut discuții cu mai mulți prefecți, mai mulți reprezentanți din comitetele județene pentru situații de urgență care ne-au spus că sunt locuri chiar și în aer liber, de exemplu o piață sau o faleză, unde, din cauza aglomerației, există risc de răspândire și discutăm și posibilitatea de a impune purtarea măștii în astfel de spații foarte aglomerate”, a spus Ludovic Orban.

Ar putea deveni obligatorie!

Declarația lui Ludovic Orban a venit ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire de pe Litoral, unde oamenii nu păstrează distanța fizică și nici nu poartă mască de protecție nici măcar în spațiile închise.

Premierul a adăugat că măsurile prezentate sunt în analiză și că nu s-a luat încă o decizie.

„Încercăm să luăm măsuri punctuale care să reducă riscul de răspândire în posibile zone cu risc mare de răspândire. Există mai multe măsuri în analiză – limitarea programului pentru terase, pentru cluburi, respectarea regulilor de distanțare socială pe plaje, că e foarte greu de identificat dacă un grup de persoane reprezintă o familie sau nu, iar atunci putem impune respectarea regulilor de distanțare pentru toți cei care sunt pe plajă”, a adăugat Ludovic Orban.

Deranjat de stabilirea alegerilor parlamentare de Parlament

Premierul Orban a reacționat dur după ce deputații au adoptat proiectul de lege potrivit căruia data alegerilor parlamentare va fi stabilită de Legislativ, prin lege organică, nu de Guvern.

„Nu-mi amintesc ca în 30 de ani parlamentarii să stabilească data alegerilor. Parlamentarii sunt parlamentari în funcție. Interesul lor este să rămână cât mai mult în funcție. Această decizie a Parlamentului este rezultatul deciziei CCR, care a zis că poate să stabilească data alegerilor și Guvernul și Parlamentul. Pronunțarea a fost legată de alegerile locale, acum situația este diferită. După părerea mea este un conflict de interese. Analizăm cu constituționaliștii noștri temeiul atacării la Curte”, a spus Orban.

Adauga un comentariu