National

Ludovic Orban vrea să refacă învățământul profesional și tehnologic

Publicat: 22 nov. 2020

Premierul Ludovic Orban spune că refacerea învățământului profesional și tehnologic reprezintă una dintre prioritățile guvernului în materie de educație.

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, în cadrul unei vizite de lucru în localitatea Pojorâta din judeţul Suceava, unde a participat la o lucrare demonstrativă de refacere a căii ferate, că în ultimii 15 ani şcolile profesionale şi tehnologice „au fost considerate fiicele vitrege ale sistemului de învăţământ”. Acest lucru trebuie să se schimbe, consideră premierul care spune că vre să implementeze în România sistemul dual de învățământ care este folosit cu succes în Germania, în Austria și Elveţia.

„Din păcate, şcolile profesionale şi liceele tehnologice în 15 ani au fost considerate fiicele vitrege ale sistemului de învăţământ. Refacerea învăţământului profesional şi tehnologic reprezintă una dintre priorităţile noastre în domeniul educaţiei, atât prin investiţii din resurse bugetare interne, din fonduri europene, cât şi prin implementarea sistemului dual, care presupune un parteneriat între companii şi unităţile de învăţământ, prin care, practic, companiile susţin unităţile de învăţământ în ceea ce priveşte înzestrarea cu tehnologie, susţin unităţile de învăţământ cu specialişti care să îi înveţe pe elevi meserie. De asemenea, se implică în susţinerea printr-un sistem de burse şi, de asemenea, asigură locuri de muncă pentru cei care absolvă aceste unităţi de învăţământ. Acesta este sistemul dual care este folosit în Germania, în Austria, în Elveţia, cu rezultate deosebite”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban, recomandare pentru CFR

Şeful Executivului a recomandat reprezentanţilor CFR să încheie parteneriate cu şcolile de meserii pentru a putea pregăti „meseriaşii şi profesioniştii de care va avea nevoie”.

„În mod clar că CFR va avea nevoie de mână de lucru, de angajaţi tineri care să ducă mai departe experienţa şi pentru asta trebuie să fie mai atentă la nişte parteneriate cu unităţi de învăţământ care să poată să genereze meseriaşii şi profesioniştii de care va avea nevoie”, a mai spus Orban, potrivit Agerpres.

Comentarii
  • Invatamantul dual este o prostie. Este pasarea raspunderii si a trebii pentru care esti platit. Companiile industriale dau bani la stat. Deci statul sa-si faca treaba. Invatamantul este treaba lui, nu treaba industriei.

Adauga un comentariu