Prima pagină » Sanatate » „M-am vindecat de coxartroză”: Cuvintele pe care mulți le caută

„M-am vindecat de coxartroză”: Cuvintele pe care mulți le caută

27 ian. 2022, 01:35,
BZI.ro, în Sanatate

Coxartroza, numită și artroza șoldului sau osteoartrita șoldului este o afecțiune comună persoanelor în vârsta. Este posibil să spui „M-am vindecat de coxartroză”? Artroza este cea mai comună formă de artrită, iar aceasta afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Pentru a putea vorbi despre coxartroză, trebuie mai întâi să înțelegem ce înseamnă artroza. Aceasta are loc atunci când cartilajul ce are rol de protecție ce se află la capătul oaselor lungi se degradează treptat cu înaintarea în vârstă.

De altfel, această artroză se poate instala la nivelul oricărei articulații de la nivelul mâinii, genunchiului, coloanei vertebrale și în final a șoldului. Simptomele ei pot fi ameliorate, însă daunele produse la nivelul cartilajului sunt ireversibile.

Un stil de viață sănătos, cu menținerea unei greutăți optime relativ mică și urmând diverse tratamente în acest scop pot încetini progresul acestei boli. Se poate reduce durerea simțită și chiar de a aduce o îmbunătățire la nivelul articulației.

articulatie afectata de coxartroza

Coxartroza pe lângă efectul nociv asupra cartilajului, produce daune țesuturilor înconjurătoare

Cum se simte coxartroza: Simptome ale maldiei

Acum, că suntem familiari cu ceea ce înseamnă artroză, putem începe să vorbim despre simptomele de la nivelul cartilajului. Astfel, în coxartroză avem drept semn și simptom principal durerea, o durere ce apare la nivelul articulației în timpul efectuării unei mișcări, sau după ce o activitate a fost deja făcută .

Articulația devine una rigidă, ce împiedica realizarea mișcărilor. Astfel mobilitatea este una redusă și se poate resimți cel mai puternic dimineața, după ce persoana se trezește din somn, sau după o perioadă în care persoana nu a făcut nicio mișcare de ceva timp.

Hipersensibilitatea este o altă trăsătură specifică a coxartrozei. Sensibilitatea putându-se testa dacă se aplică o ușoară presiune la nivelul articulației sau chiar în jurul acesteia. Durerea prezentată fiind direct proporțională cu presiunea.

Daunele asupra flexibilității articulației sunt o altă caracteristică a acestei stări patologice. Prin flexibilitate, se înțelege capacitatea osului de a merge de la o extremă, la alta. Datorită afecțiunii, capacitatea gamei de mișcări va fi una redusă.

persoana in varsta ce sta sprijinita de carja

Femeile sunt mult mai predispuse în a dezvolta coxartroză

Datorită cartilajului care este deteriorat și nu mai funcționează ca în mod normal ( 2 suprafețe fine cu forța de frecare minime) este frecvent simțirea unei durități, oarecum zimțate, în timpul mersului sau a statului în picioare. Trosniturile sau alte sunete sunt des întâlnite în cadrul acestei maladii.

Pintenii osoși apar frecvent în cazul acestei patologii și se prezintă ca fiind niște structuri osoase ce se formează în jurul articulației. Cumva, am putea spune că organismul improvizează ceva ce să ne permită o oarecare mobilitate, chiar dacă avem cartilajul pe moarte. Toate aceste simptome aducând per total o masivă dorință spre alinare și o râvnire totală de a spune „m-am vindecat de coxartroză”.

Din cauza faptului că sunt porțiuni de contact os pe os, țesuturile moi înconjurătoare se pot inflama, oferind astfel un aspect umflat la nivelul articulației. Dacă cumva prezentați durere la nivelul articulațiilor sau rigiditate, ar trebui să vedeți un doctor cât mai curând.

Cum are loc apariția coxartrozei: Principale cauze

Ca să putem stabili o cauză a simptomelor, plecăm de la premisa că osteoporoza are loc atunci când cartilajul ce căptușește capetele oaselor se deteriorează treptat. Cartilajul fiind cel ce are funcția de a asigura o mișcare fermă, cu un efort minim lipsit de forță de frecare. În cazurile în care cartilajul este distrus, oasele ajung să se frece chiar între ele.

Această afecțiune a fost adesea trecută în jurnalele medicale drept o boală de uzură a aparatului locomotor. Dar pe lângă faptul că presupune distrugerea cartilajului, artroza distruge treptat chiar întreaga articulație.

cuplu de oameni in varsta ce vor sa spuna m-am vindecat de coxartroza

Un stil de viață activ poate remedia simptomele începutului de coxartroză

Are loc distrugerea osului și a țesutului conjunctiv ce ține din exterior articulația ca într-o fașă. De asemenea, prin aceste deteriorări majore va fi afectată și zona de inserție sau de origine a tendonului mușchilor.

Durerile ce au loc în cadrul acestei maladii sunt unele greu de descris persoanelor ce nu le-au avut niciodată, motiv pentru care dezvoltarea în timp a unor depresii nu sunt deloc excluse. Cei din jurul acestor persoane ar trebui să înțeleagă cât de chinuitoare pot fi unele lucruri și micile lucruri pe care le realizează simbolifică adesea eforturi cu mult peste media umană.

Persoane predispuse la dezvoltarea maladiei

Nu toți oamenii sunt vizați de această afecțiune ce poate fi catalogată de mulți drept cruntă. Cei ce prezintă osteoporoză sunt persoane în vârstă în general. Șansele de a avea această afecțiune crescând cu timpul.

Statisticile au arătat că femeile au o șansă mai mare de a dezvolta coxartroză, însă motivele încă nu sunt clare de ce, rămânând doar un fapt.

Obezitatea este un alt factor ce crește șansele de dezvoltare a acestei maladii, ce contribuie într-o mare măsură la deteriorarea cartilajului. O greutate mai mare reprezintă un stres fizic suplimentar aplicat asupra oaselor și a articulațiilor, mai ales a genunchiului și a șoldului. Țesutul adipos are și niște substanțe ce afectează zona articulară, creând inflamații.

grafica ce sugereaza m-am vindecat de coxartroza la un picior

Tehnologia actuală în anumite cazuri poate oferi posibilitatea unei reconstrucții a articulațiilor

Leziunile ce au avut loc pe parcursul vieții la nivelul articulației șoldului înlesnesc apariția acestei stări patologice. Chiar și dacă au avut loc cu o perioadă îndepărtată și pare că s-au vindecat complet, daunele aplicate asupra articulației au rămas.

Unde putem adăuga diverse boli congenitale unde oasele suferă de deformări, iar cartilajul și articulația sunt într-o stare deficitară. Codul genetic joacă un rol important, astfel dacă în familie există cazuri de coxartroză, foarte probabil în viitor și tu vei putea manifesta simptome. Unele boli metabolice stimulează dezvoltarea osteoporozei (diabet, hemocromatoză).

Tratamente posibile pentru a putea spune: „M-am vindecat de coxartroză”

Pentru a fi capabili de a merge mai departe cu discuția asupra acestei maladii, trebuie de perceput faptul că osteoartrita nu poate fi inversată. Un cartilaj distrus, la ora actuală, nu mai poate fi refăcut (posibil să existe tratamente experimentale în acest scop, însă nu sunt terminate).

Mergând pe premisa că ce este distrus, va rămâne distrus, ceea ce poate oferi un tratament este ameliorarea problemelor actuale. Anume reducerea durerii și a inflamațiilor pentru a putea duce o viață cât mai apropiată de una normală.

barbat ce arata cu mana okay

Analgezicele au capacitatea de a reduce inflamațiile și a ameliora durerile

Printre analgezicele folosite în acest scop putem enumera cele pe bază de acetaminofen (Tylenol) ce au oferit rezultate pozitive în cazurile persoanelor cu coxartroză ce aveau simptome ușoare până la moderate. Însă, supradoza de acest medicament conduce la provocarea de daune la nivelul ficatului.

Medicamentele antiinflamatorii ce nu conțin steroizi pot fi o alternativă viabilă în această afecțiune unde putem menționa Advil și Motrin. Însă, trebuie luate sub consultul și prescripția medicului specialist, pot cauza probleme la nivel cardiovascular, renal, la nivelul stomacului (uneori dezvoltând și gastrită) și hepatic, medicul fiind singurul capabil de a decide dacă organismul dumneavoastră poate face față.

Medicamentele pe bază de duloxetin au fost, de asemenea, soldate cu rezultate bune în rândul pacienților cu osteoporoză. Acesta este un antidepresiv ce a fost aprobat internațional ca fiind capabil de a ajuta în cazul durerilor cronice. Pe piață găsindu-se sub forma de Cymbalta.

grafica ce sugereaza m-am vindecat de coxartroza la ambele picioare

Protezele de la nivelul șoldului pot oferi o viață mai bună

Soluții chirurgicale pentru a spune: „M-am vindecat de coxartroză”

Terapia poate fi o altă tehnică viabilă în ameliorarea acestei afecțiuni, dacă diagnosticul este pus proaspăt există șanse reale ca să vă îmbunătățiți condiția în care vă aflați. Mersul pe distanțe mari și înotul având efecte similare.

Din punct de vedere chirurgical putem spune că sunt disponibile injecțiile cu corticosteroizi ce au rol antiinflamator, reducând umflăturile și eliminând durerea. Totodată, în ultima perioadă au fost frecvente și cazurile în care s-a încercat o reconstrucție a articulației folosind materiale de natură plastică sau metale. Rezultatele finale au fost destul de satisfăcătoare.

 

Leacuri pentru durerea de măsea și ureche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024