Prima pagină » Sanatate » „Mă doare maxilarul lângă ureche” – Iată care sunt cauzele posibile și ce este de făcut dacă te confrunți cu această situație

„Mă doare maxilarul lângă ureche” – Iată care sunt cauzele posibile și ce este de făcut dacă te confrunți cu această situație

08 iun. 2025, 10:00,
în Sanatate

Când spui „mă doare maxilarul lângă ureche”, disconfortul poate varia de la o jenă ușoară până la o durere intensă care afectează vorbirea, mestecatul sau somnul.

Această zonă este sensibilă și implică mai multe structuri, articulații, mușchi, nervi și dinți, așadar, identificarea cauzei este esențială pentru un tratament eficient.

Care sunt cele mai frecvente cauze pentru situația în care spui „mă doare maxilarul lângă ureche”?

Printre cele mai frecvente motive pentru care cineva afirmă acest lucru se numără disfuncțiile articulației temporo-mandibulare (ATM). Această articulație este responsabilă pentru mișcarea maxilarului, iar când apar inflamații, blocaje sau tensiune musculară în zonă, durerea poate fi intensă.

Disfuncția ATM este adesea asociată cu bruxismul (scrâșnitul dinților), stresul, postura incorectă sau traume în zona feței. O altă cauză posibilă este o infecție dentară netratată, în special dacă se află la un molar de minte sau în apropierea articulației.

Un abces dentar poate cauza durere iradiată către ureche și maxilar, împreună cu umflături, febră și sensibilitate crescută la atingere. De asemenea, caria dentară profundă sau inflamația gingiei pot contribui la acest disconfort.

Otita medie sau infecția urechii poate fi confundată cu durerea maxilarului, întrucât urechea și articulația ATM sunt foarte apropiate anatomic. În acest caz, durerea este însoțită adesea de senzație de ureche înfundată, secreții, febră și scăderea auzului.

Infecțiile sinusurilor, pot, de asemenea, determina presiune în zona obrajilor și maxilarului, mai ales când sinusurile maxilare sunt congestionate. În plus, unele afecțiuni neurologice, precum nevralgia de trigemen, pot provoca durere bruscă, ascuțită, în partea laterală a feței.

Mai rar, problemele de natură reumatică sau tomorală pot afecta articulația temporo-mandibulară, de aceea, este important să nu ignori durerea prelungită sau intensă.

Ce este de făcut și când să mergi la medic

Dacă simți că te doare maxilarul în zona menționată pentru prima dată și disconfortul este unul ușor, poți încerca acasă câteva măsuri pentru ameliorare. Aplicarea unei comprese calde pe zona dureroasă, evitarea mestecării excesive sau a alimentelor tari și administrarea unui antiinflamator ușor pot ajuta la reducerea inflamației și calmarea durerii.

În cazul în care durerea apare dimineața, este posibil să ai bruxism nocturn, adică să scrâșnești dinții în somn. Acest lucru tensionează articulația ATM și poate fi tratat cu o gutieră nocturnă realizată de medicul stomatolog.

În paralel, tehnicile de relaxare, exercițiile pentru maxilar și fizioterapia pot fi de ajutor. Dacă există suspiciunea unei infecții dentare, durerea este pulsatilă, însoțită de febră sau umflături, este obligatoriu să consulți un stomatolog.

O infecție netratată poate duce la complicații, inclusiv răspândirea bacteriilor în organism. În cazul în care ai simptome, precum blocarea maxilarului, zgomote la deschiderea gurii sau durere care se intensifică la vorbit sau mestecat, este bine să te adresezi unui medic specialist în chirurgie oro-maxilo-facială sau unui reumatolog. Dacă durerea este însoțită de alte simptome, este necesară o investigație completă care poate include radiografii, RMN sau CT, este dacă simptomele persistă.

Dacă ești în situația în care spui „mă doare maxilarul lângă ureche”, este esențial să identifici cauza exactă pentru a trata eficient durerea.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Măsura fiscală de care nici nu a vrut să audă Nicușor Dan. Președintele le-a blocat cererea lui Bolojan și lui Grindeanu
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Penalităţi pentru întârzierea plăţilor la asociaţia de proprietari, în 2025. Cât dai în plus, de fapt
observatornews.ro
"Mi-au luat 8.000 de euro și-au dispărut!" Zeci de români, păcăliți cu anunțuri false de mașini
Playsport.ro
Doi români au ajuns în cel mai mic oraș din lume, aproape de România. „Nu ne-a venit să credem ce am găsit aici”
Evz.ro
Regretele și temerile lui Ion Iliescu. Sfaturi pentru românii care vor să aibă o viață lipsită de griji
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă faci accident cu mașina de serviciu în scop personal. Legea s-a schimbat
Dailybusiness.ro
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`