Sanatate

Mă doare sub coasta stângă când respir: Iată care este cauza

Publicat: 16 nov. 2021
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Mă doare sub coasta stângă când respir Iată care este cauza
În funcție de cauză, durerea poate fi ascuțită sau surdă.

Spui adesea „mă doare sub coasta stângă când respir”? Ei bine, trebuie să știi că durerile sub coaste pot fi cauzate de o postură incorectă, dar pot semnala și boli grave.

Cutia toracică protejează multe organe vitale, iar durerea care apare sub coaste indică o problemă a unuia dintre acestea. Pe partea stângă se află inima, plămânul stâng, pancreasul, splina, stomacul și rinichiul. Când oricare dintre aceste organe suferă, poate apărea durerea, care radiază și în jurul cutiei toracice.

Durerea este fie ascuțită, ca un junghi, fie foarte intensă, permanentă, fie seamănă cu o arsură. De cele mai multe ori, aceasta apare în urma unor afecțiuni tratabile, iar cauza exactă poate fi stabilită de medicul de specialitate.

o femeie care acuză durere în partea stângă sub coaste
Durerea poate fi ascuțită, ca un junghi, sau foarte intensă, permanentă.

Mă doare sub coasta stângă când respir: De ce?

În funcție de cauză, durerea poate fi ascuțită sau surdă. În general, ea apare din cauza unor afecțiuni, precum: costocondrita, pancreatita, ruptura de splină, gastrita, pericardita sau pleurezia.

Costocondrita

Costocondrita reprezintă inflamația cartilajului, care leagă coastele de stern (osul pieptului). Aceasta apare din mai multe cauze: o infecție, un traumatism sau artrită. Durerea este una ascuțită, care apare în partea stângă a cutiei toracice.

Pancreatita

Pancreasul este organul situat aproape de intestinul subțire, pe partea stângă a cavității abdominale. Durerea dată de pancreatită se instalează lent și crește în intensitate, după ce persoana afectată mănâncă. Dacă vă confruntați cu această afecțiune, este recomandat să nu mai consumați alcool, să renunțați la fumat, să adoptați o dietă săracă în grăsimi și să beți cât mai multe lichide.

Ruptura de splină

În situația în care splina suferă o ruptură (infarct splenic), apare durerea în partea stângă a cutiei toracice. Ruptura de splină vă poate pune viața în pericol, deoarece poate cauza hemoragie internă la nivelul abdomenului, concomitent cu o scădere a tensiunii arteriale și o accelerare a pulsului. Persoana afectată necesită spitalizare de urgență.

o femeie care acuză durere în partea stângă sub coaste
Ruptura de splină vă poate pune viața în pericol.

Gastrita

Gastrita reprezintă inflamația mucoasei stomacului, organ situat în partea stângă a cavității abdominale. Pe lângă dureri ascuțite, această afecțiune mai poate da grețuri, vărsături, senzații dese de balonare și senzații de preaplin în etajul abdominal superior.

Pericardita

Pericardul reprezintă un sac umplut cu lichid, care învelește inima. Pericardita constă în inflamarea acestui sac. Când inflamația își face apariția, pericardul provoacă durere în partea stângă, sub coaste. Această afecțiune se mai manifestă și prin febră, tuse și dureri musculare.

Pleurezia

În cazul acestei afecțiuni, pleura (țesutul care învelește plămânii) se inflamează. Pleurezia, cunoscută în popor ca „apa la plămâni”, se manifestă în partea stângă, sub coaste și poate cauza durere. Aceasta apare în timpul respirației și este o durere ascuțită. Există mai multe cauze care o pot declanșa, dar majoritatea sunt rezultatul unei infecții virale. Tratamentul constă în controlul durerilor și administrarea de antibiotice. În cazurile mai puțin grave, afecțiunea trece de la sine.

un bărbat care acuză durere în partea stângă sub coaste
Pleurezia poate fi rezultatul unei infecții virale.

Tratament pentru durerea de sub coaste

Pentru ca durerea de sub coaste, din partea stângă, să dispară, este necesar să urmați un tratament adecvat, în funcție de un diagnostic corect. Afecțiunile prezentate în acest articol sunt doar unele care pot declanșa durerea de sub coaste. Dacă la baza acesteia se află inflamația, puteți lua antiinflamatoare, care vor ameliora disconfortul imediat după administrare.

În orice caz, este necesar un consult medical.

Comentarii
  • Bună ziua am dureri ci înțepături stil amorțeli în partea stingă spre coastă balonări și rigiieturi foarte multe senzație de vărsături și uneori dureri de cap oare care ar fi cauza ? Va mulțumesc dacă as putea primi un răspuns o îndrumare o zi frumoasa mulțumesc

Adauga un comentariu