Mahării din Botoșani, cu fabrici, farmacii și mașini de lux, vor să construiască blocuri la Iași! Averile strânse ajung la zeci de milioane de euro. Patronul Five Continents: „E pentru copii” – FOTO

11 mai 2023, 02:00
Ciprian BOARU, în Titlurile zilei

Soții Anca și Tonino Boldea vor să construiască blocuri de locuințe colective în municipiul Iași, pe strada Toma Cozma. Originari din Botoșani, cei doi controlează afaceri de zeci de milioane de euro, în imobiliare, lactate și farmacii. Patroana lanțului Anca Farm a achiziționat și un Bentley Bentayga, cu o valoare de 260.000 de euro

Un nou proiect imobiliar urmează să fie dezvoltat în municipiul Iași. Pe strada Toma Cozma, nr. 102A – 104A, este inițiat un proiect pentru edificarea unui complex de locuințe colective, beneficiari fiind milionarul Tonino Iurie Chirilă Boldea, din Botoșani, patronul societății Bold Impex SRL, dar și soția acestuia, Anca Boldea, patroana unui lanț farmaceutic. Recent, cei doi au obținut un certificat de urbanism de la Primăria Iași, pentru construirea blocurilor pe o suprafață de aproape 2.000 de metri pătrați. Proiectul se află într-un stadiu incipient.

Urmează să fie analizat în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului Și Urbanism (CTATU), formată din arhitecți, să fie supus unei consultări publice și, dacă este cazul, să fie inclus pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe de Consiliu Local, etapă premergătoare autorizării. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat și cazul proprietarilor de case ce sunt nemulțumiți că în zona Păcurari ar urma să fie construite 14 blocuri.

Afaceristul din Botoșani face milioane de euro din lactate

Tonino Boldea este cunoscut în județul Botoșani pentru afacerea cu lactate, dezvoltată prin societatea Five Continents Group SRL, cu o cifră de afaceri de 94 de milioane de lei, aproape 20 de milioane de euro, conform datelor oficiale din 2022.

„Compania Five Continents și-a început activitatea în anul 1993, odată cu achiziționarea fabricii de prelucrare a laptelui de la Fetești, județul Ialomița. Fabrica de la Fetești are o tradiție de peste 50 de ani în fabricarea brânzeturilor de tip cașcaval, timp în care procesul tehnologic de obținere a cașcavalului a urmat linia tradițională. Pe de altă parte, dotarea fabricii cu echipamente moderne, adaptate la cerințele actuale, a dus la asigurarea parametrilor de calitate și de siguranță alimentară, ceruți de normele aflate în vigoare.

Five Continents Group Răchiți (județul Botoșani) produce cașcaval, telemea, brânză de burduf, lapte de consum și lactate proaspete (iaurt, lapte bătut, chefir, smântână de consum), Five Continents Horezu (județul Vâlcea) produce brânză fermentată din lapte de oaie, care este comercializată sub denumirea «Brânza Fermentată Horezu». Procesul tehnologic este asistat de o instalație complet automatizată, unică în țară”, se arată în descrierea afacerii.

Anca Boldea înregistrează venituri imense din lanțul de farmacii

În ceea ce o privește pe Anca Boldea, afacerista controlează lanțul farmaceutic Anca Farm, care a înregistrat vânzări, în ultimii 15 ani, de peste 300 de milioane de lei, adică 60 de milioane de euro. La un moment dat, afacerista a ajuns în atenția publică după ce a achiziționat un autoturism de lux, marca Bentley Bentayga, în valoare de 260.000 de euro. Revenind la Tonino Boldea, acesta este cunoscut în Botoșani pentru edificarea mai multor blocuri de locuințe, sub denumirea „Smarald”. Contactat telefonic, Tonino Boldea a precizat că la un moment dat a vrut să renunțe la proiect.

„Sunt în concediu acum, arhitectul se ocupă. Trebuie să verific la birou. Am să mă uit în acte. În Iași a fost o chestiune de suflet. E pentru copii. La un moment dat am vrut să renunț la proiect”, a precizat afaceristul.

Pe strada Toma Cozma au construit un bloc de locuințe colective și soții Zaharia și Irina Schrotter. În ceea ce privește proiectul soților Boldea din Botoșani, rămâne de văzut dacă va primi toate avizele.

Comentarii
 • O alta strada pe care o rezolva CHIRICA ……BA SUNTETI TAMPITI

 • Deci nu ajunge că ne sufocă giugiumeții de Botoșani cu mașinile prin oraș, acum mai vin să construiască și blocuri! Halal primar avem ! Ferească Dumnezeu dacă vii pe șoseaua Europeană dinspre Târgu Frumos spre Iași și să nu te dai cu mașina din fața vre o unui giugiumete proost cu număr de Botoșani, cu un rapăn de mașină și bineînțeles cu antenă pe ea, că bineînțeles, proostoiul trebuie să știe el unde e radar, ca să poată merge el repede, să ajungă la oraș, să facă și el o baie! Dacă nu te ferești din fața lui imediat pe dreapta, te depășesc, te agresează, îti frânează în față (atunci nu se mai grăbesc bolovanii!!!), fac tot felul de semne obscene, înjurături, etc. Așa domn’primar, și așa orașul ăsta e un carcalete conglomerat, plin de combinatori si tot felul de gunoaie care stau prin blocuri și cotețe prin Valea Lupului, Miroslava, Dancu, Ciurea, Lunca Cetățuii, dar ei ,,au buletine făcute în fals pe 3, 4 sute de euro pe centru, să-și poată duce progeniturile la școlile și liceele centrale din oraș și să ….ută tot traficul rutier! Sunteți penibili!

 • 4 continenț

  Nea ciobene, de ce nu dezvolti bostonul si sa iti iei bostonienii inapoi, ca ne sufoca neamprostia lor si a ortacilor vegasluyeni. Fa la boston blocuri si ce mai vrei, ia-ti copiii si neamurile si fiti fericiti acolo, si generatii de bostonieni te-or pomeni si ti-or hali lactatele cu sfintenie.
  Orasul asta e neincapator din cauza viniturilor bostoniene si vegasluyene, ati venit turme aici fara nici o noima, zau ca ne descurcam fara voi. Nu sunteti doriti aici, iar toleranta iesenilor are si ea limite.

 • ne omoara astia in frunte cu primarul corupt

 • Pentru 4 continenț

  După vocabular, domnul este ieșit din spuma fluviului Cacaina.

 • Ei vin din Boston la oras crezand ca devin ieseni. Ne sufoca. Stati acolo, bostonieni, dezvoltati zona voastra, nu va umiliti cu rate pe 30 de ani pentru un cotet prin jurul Iasiului. Nu veti fi ieseni orice ati face.

 • Fă tu la boston blocuri, ne băgăm p@la în banii tai!! Și asa ca ati invadat Iașiul cu nr de BT și VS și mai sunteți și tupeiști…

 • Tu unde faci baie în cadă, în Bahlui?

 • Foarte bine ca se vine in iasi .
  Nu mai încapeti in oras
  Rautaciosilor …

 • Noi la VS și BT avem bani, venim la Iași, fu**tem ieșence, cumpărăm tot și ne căcăm pe mămăligile de Ieșeni. Alupigus la toată lumea săracilor.

 • de ce nu construiti la botosani? la vaslui? e mai liniste si acolo se vor retrage multi

 • Asta e mafiotul care a vandut carne stricata de la animale furate
  Comemoram implementarea mafiei de la Botosani la Iasi
  Luati aminte

 • Stati naibii in Botosaniul vostru! Construiti acolo si chemati-va concetatenii care au venit in Iasi, sa locuiasca in Botosaniul de bastina! Faceti si din Botosani oras, construiti, nu va opriti! Aviz si celor din Vaslui, Neamt si Suceava. Valea acasa! Cand mai veniti in vizita la oras, poate sunteti ceva mai educati!

 • Pentru vasluian

  Apuca-m-ai dreptate, veniti si cheltuiti aici. Haitele voastre din vegasluy si boston sunt bune si ieftine, numa’ ca lasa dara de coji de rasarita si duhoare de parfum rusesc din bazar. In rest, oricati bani ai sparge in Iasi, glodul din buletin nu ti-l spala nimic.

 • Ieșean din Iași

  Haha, da’ ce populari între ieșenii sadea sunt viniturile, mai ales ăia din boston și vegaslui. Nu e de mirare. Mă alătur cu drag invitației să vă cărați înapoi de unde ați venit, și asta e valabilă și pentru rusoii de peste Prut. Orașul ăsta decade zilnic la toți parametrii esențiali, și asta e majoritar din cauza viniturilor.
  Cum de ieșenii nu se mută la boston sau la vegaslui, și să nu uităm de bacchau. Hai, o casă de vacanță avem majoritatea în Bucovina sau prin Agapia, dar să te muți cu totul…exclus.
  „Mahărilor”, dați un exemplu și investiți-vă dezvoltarea la boston. Poate ne scăpați de câteva sute de bostonieni aciuați aici.

 • Bravo bzi, meserie portretele „mahărilor”. Reprezentative, ca să zic așa…

 • Majoritatea care va considerati ieseni si tipati aici ,sante ti ieseni de o generatie maxim doua ca santeti veniti de coada vacii asa ca ciocu mic !Orice roman e acasa si la iIasi si la Bucuresti si la Timisoara ,ba mai nou am vazut ca au venit in Iasi si italieni si arabi chiar si americani SI sa fie ferici.Daca nu va place mars la bunici orasul e pentru toti romanii si in curind vor veni cu zecile de mii asiatici!

 • vasile, du-te si fii fericit la Bucuresti sau la Timisoara. Italienii, arabii care au venit au un grad de civilizatie net superior bostonienilor sau vegasluienilor, ti-o spune asta un iesean la a 6a generatie in Iasi. Ia-ti familia, cazanul si grija pentru romani si mergi catre fericire in alta parte.
  Asiaticii, ooo, daaa, sa vina: aia muncesc. Nu sparg rasarita, nu asculta manele si arunca gunoiul la cos.

 • Ma simt flatat ca orasul Botoshani este poreclit Boston, e dupa numele unui celebru orash din America USA astfel ca porecla ne onoreaza.
  Nu anteleg faza cu Vaslui shi porecla Vegasluy dar banuesc ca e vorba tot de un orash american shi asta ar trebui sa ai flateze shi pe colegii vasluieni.
  Eu sunt deacord ca investitori botoshaneni sa faca blocuri an Botoshani, poate asha m-ai creshte shi nivelul de trai acolo, se m-ai muta din Dorohoi, din Saveni, sa m-ai fim cu toti ampreuna.

 • Vasile nu se poate duce la București sau Timișoara că sunt pline de ieșeni. La Brașov la fel, de se cheamă Iașov.

 • ioanid nu cred ca esti la a sasea generatie pentru simplu motiv ca iesenii erau culti si parintii te ar fi educat,doar unii care au facut la scoala bilute de hirtie ar putea scria asa ceva !

 • Ba, vin toti taranii, nu tarani care lucreaza pamantul, tarani prin comportament: needucati, nespalati, analfabeti si disperati. Pai cand vad ei orasul Iasi e ca si cum ar descoperi Graalul. Vaslui, Botosani, Neamt, Suceava si vin si astia de peste Prut care se folosesc de Romania pentru privilegii. Nu va suportam. 🥲

 • Toata lumea vine de undeva, fie ca e prima generatie, fie ca e „a 6-a generatie” intr-un oras. Bucurestenii ii detesta pe moldoveni, moldovenii se detesta intre ei, iar aceasta ura este, in realitate, piedica dezvoltarii si evolutiei spre o lume mai buna. Este socant nivelul de intoleranta si ura la care s-a ajuns, peste tot. Multi au inceput sa comenteze inainte de ora 5 dimineata, incepandu-si ziua cu ura si venin. Era o vorba: „daca nu ai nimic bun de spus, taci!” Domnul sa va binecuvanteze si sa va lumineze sufletele si mintile, ca mult intuneric zace in voi!

 • PT Vasile,,,,, sa ți iau în ranga tot neamul, pe toți Bostonienii și Vegasluienii, sa v o dam la papa ioc iar pe femeile din aceste zone sa le dam la produs prin penitenciarele DIN românia,,,, marș la voi la gluga de coceni ca va veni vremea sa va punem taxa de întrare în Iasi

 • Țărani de pe Bahlui sa-i pupe picioarele lui Șfaițer, din Botoșani, fără el nu ar fi avut echipa în A.

 • Prof Sociologie

  Trebuie sa fiu de acord cu comentariul de mai sus: oameni buni, uitati-va unde am ajuns. Se impung moldovenii cu moldoveni, se comenteaza negativ de la 5 dimineata fata de cei ce au venit in Iasi din provincie.

  In ce hal s-a ajuns !

  Padure fara uscaturi nu se poate, deci categoric sunt si ieseni get-beget care nu fac cinste acestui oras, insa categoric la acest val de critici la adresa provincialilor stabiliti in Iasi s-a ajuns ca o reactie obiectiva la nivelul lor deplorabil de educatie.
  Cu adevarat cei mai nenorociti din multe puncte de vedere inclusiv educatia provin din cele 2 gauri negre, Boston si Vegaslui. Cei mai agresivi in toparlanism, cei mai saraci cu duhul, cei mai orientati catre nestiinta generalizata de acolo vin.
  Vin si aici raman, din pacate.
  Isi trag neamurile tot aici, se declara ieseni, pretind drepturi care in chiar localitatea lor de bastina nu exista. Cu asemenea concetateni ne e greu sa ne dezvoltam, e foarte scump sa ii ducem in spate si e imposibil sa le toleram neamprostia.

  Fata de alti romani, acestor …concetateni le e imposibil sa isi accepte originile: zi-i unuia sau uneia ca e din Boston si toata turma incepe sa behaie in apararea lor si spre insultarea celui sau celei care a rostit acest simplu adevar. Argumente n-au. Minte nici atat.
  Aceasta plaga sociala otraveste acest oras altminteri minunat.
  Oare cum am putea dirija aceste hoarde catre alte orase, oare cum am putea stratifica societatea ieseana astfel incat cultura si civilizatia noastra sa nu mai fie intinata nici macar de uscaturile iesene, cu atat mai putin de provincialii mai sus descrisi ? Probabil ca acesta ar fi un subiect de dezbatere mai interesant decat faptul ca x sau y mai construieste niste locuinte pentru consatenii lor.

 • Fi mi ar scârbă! Ca la ei acolo nu pot construi…

 • Daca un iesean ar avea bani si voie sa construiasca un bloc la New York, l-ar construi totusi la Iasi, pt ca aia din New York l-ar considera taran? Sau asa, din patriotism local? Singur ca l-ar face la NY, pentru ca profitul e mai mare. Asa si cu astia, fac la Iasi pt ca profitul e mai mare, din cauza preturilor mai mari. Ce e asa de greu de inteles?

 • Miliardari de carton ! Ce fac ei ? Dau o șpagă la primar, apoi se apucă de un proiect și apoi după aprobare scot la vânzare apartamente care nici nu există ! Dau buluc țăranii și cumpără apartamente inexistente, cu credit la bancă bineînțeles. Cu banii de avans urangutanii se apucă de construit apoi mai cer bani pt că s-au scumpit materialele TVA etc. La urmă te trezești cu o cutie de chibrituri, 3 camere în 60 mp… proștii acceptă și se apucă apoi să-și pună singuri gresie, faianță lustre etc – adică pe lângă banii dați pe apartament, mai trebuie alti bani și nu-s puțini dar nu contează, visul țăranului de a se face orășean
  Ar trebui declarat oraș închis pentru investiții în construcții cu excepția imobilelor de interes public: școli, spitale. aziluri de bătrâni , centre de ajutor social etc.

 • Fobia fata de straini este cauzata de supraglomeratie.

 • Apa nu i, lumina nu i, sa mi bag ranga în ei Vaslui și Botoșani,,,,,, de asta se trag merlandejii la Iași numai ca le e greu sa se adapteze cu orasul

 • Fobia fata de bostonieni, vegasluieni si alte vinituri e cauzata de lipsa lor de civilizatie, respect, bun simt, cultura. Lista poate continua, insa aceasta enumerare este prea de-ajuns.

 • Futu-va-n gura de tarani obositi…. Nu investiti un leu in Botosani, dar veniti toti gramada in Iasi, cocalarilor…Lua-v- ar fiscul si anaful mîrleti jegoși….!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *