Eveniment-Social

Mai multe școli din Iași vor fi reabilitate energetic. Cât va costa reabilitarea clădirilor

Publicat: 21 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mai multe școli din Iași vor fi reabilitate energetic. Cât va costa reabilitarea clădirilor
Pentru reabilitarea energetică și termică a corpurilor C1, C5, C6, C8 a Colegiului Tehnic “I. C. Ștefănescu” va fi alocată suma de 34 milioane de lei, cu TVA

Municipalitatea a depus spre finanțare, prin intermediul Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), componenta „Valul renovării”, proiecte ce vizează reabilitarea energetică a 16 unități de învățământ preuniversitar din Iași. Astfel, mai multe școli vor fi reabilitate energetic și termic. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga, declară că în prezent se lucrează la documentația de atribuire a serviciilor de elaborare a proiectelor tehnice și că reabilitarea clădirilor va începe cel mai devreme la începutul anului viitor

Într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Iași au fost votate și aprobate documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție privind reabilitarea energetică și termică a mai multor clădiri ce aparțin unităților școlare din Iași. Suma aprobată pentru realizarea acestor investiții se ridică la valoarea de 71,5 milioane de lei, cu TVA, aproximativ 14,5 de milioane de euro, cu TVA.

Mai multe școli din Iași vor fi reabilitate energetic

Licee
Mai multe școli din Iași vor fi reabilitate energetic și termic. Aceste investiții vor crește eficientizarea energetică a clădirilor și va duce la scăderea substanțială a facturilor la utilități pentru unitățile de învățământ

În urma ședinței extraordinare din 15 martie a Consiliului Local Iași au fost votate și aprobate documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție privind reabilitarea energetică și termică a clădirilor ce aparțin următoarelor unități școlare: Școala Gimnazială „Elena Cuza, Liceul Tehnologic „Petru Poni”, Școala Gimnazială „G. Coșbuc”, corp C1 Grădinița PN 15, corp C1, C5, C6, C8 Colegiul Tehnic „I.C. Ștefănescu”, corp C1 Școala Primară „Petru Poni”, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, corp C1 Liceul Tehnologic de Transporturi și Construcții.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga, declară că lucrările vor demara cel mai devreme la începutul anului 2024, iar în momentul de față se lucrează la elaborarea proiectelor tehnice.

„În acest moment se lucrează la documentația de atribuire a serviciilor de elaborare a proiectelor tehnice la obiectivele menționate. Termenele sunt diferite în funcție de data semnării contractului de finanțare (finanțate prin PNRR). Cu certitudine, documentațiile vor fi finalizate până la sfârșitul anului”, declară Sebastian Buraga.

Sebastian Buraga precizează că este vorba de reabilitare termică, nu de consolidare a clădirilor, pentru a fi necesară mutarea elevilor din sălile de curs. Se va ține cont și de vacanțele școlare atunci când vor demara lucrările.

„În funcție de complexitatea intervențiilor se va decide la fiecare unitate școlară dacă este cazul mutării elevilor. Noi vom face tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple, mai ales că este vorba doar de lucrări de eficientizare energetică, nu de consolidare. Cu certitudine vom profita de vacanțele școlare pentru derularea lucrărilor”, mai declară putătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Cât va costa reabilitarea clădirilor

Cladire
Suma aprobată pentru realizarea acestor investiții se ridică la valoarea de 71,5 milioane de lei, cu TVA, aproximativ 14,5 de milioane de euro (cu TVA). Finanțarea va fi prin PNRR

Pentru reabilitarea clădirilor unităților școlare, municipalitatea va cheltui aproximativ 71,5 milioane de lei, cu TVA, bani care vor proveni din PNRR. Astfel, pentru reabilitarea energetică a Școlii Gimnaziale „Elena Cuza” va fi alocată suma de 8,2 milioane de lei, cu TVA, a Liceului Tehnologic „Petru Poni” – suma de 5,9 milioane de lei, cu TVA, a Școlii Gimnaziale „G. Coșbuc” – suma de 9,1 milioane de lei, cu TVA, a corpului C1 a Grădiniței PN 15 – suma de 1,9 milioane de lei, cu TVA, a corpurilor C1, C5, C6, C8 ale Colegiului Tehnic „I.C. Ștefănescu” – suma de 34 milioane de lei, cu TVA , a corpului C1 al Școlii Primare „Petru Poni” – suma de 3 milioane de lei, cu TVA, a corpului C1 al Liceului Tehnologic de Transporturi și Construcții – suma de 8,9 milioane de lei, cu TVA.

Așadar, mai multe școli din Iași vor fi reabilitate energetic și termic. Aceste investiții vor crește eficientizarea energetică a clădirilor, vor duce la scăderea substanțială a facturilor la utilități pentru unitățile de învățământ și vor crea condiții cât mai satisfăcătoare pentru elevii care urmează cursurile în cadrul acestor școli.

Adauga un comentariu