Actualitate

Maia Sandu caută ajutor la Ambasadoarea SUA la ONU: „Am subliniat importanța sprijinului pentru consolidarea democrației în țara noastră”

Publicat: 06 dec. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Maia Sandu caută ajutor la Ambasadoarea SUA la ONU Am subliniat importanța sprijinului pentru consolidarea democrației în țara noastră
Maia Sandu caută ajutor la Ambasadoarea SUA la ONU

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a vorbit la Washington, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Președintele Republicii Moldova a transmis că au discutat despre provocările prin care trebuie să treacă în această iarnă, dar a cerut și ajutor pentru Republica Moldova.

„Am discutat despre provocările care ne așteaptă în această iarnă și despre modul în care guvernul SUA și ONU ne pot ajuta mai mult cu prioritățile noastre imediate și pe termen mediu pentru a ne ajuta să ne consolidăm independența energetică”, a scris maia Sandu, pe Twitter.

Maia Sandu: „Am subliniat importanța sprijinului SUA pentru consolidarea democrației în țara noastră”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat ieri, 5 decembrie, la Washington cu Președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nanci Pelosi. Oficialii au discutat despre dificultățile pe care le întâmpină R. Moldova și întreaga regiune din cauza războiului Rusiei contra Ucrainei, dar și despre soluțiile pentru a face față actualelor crize, conform deschide.md.

„Am subliniat importanța sprijinului SUA pentru consolidarea democrației în țara noastră și pentru avansarea reformelor, în special după ce am devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Am vorbit, de asemenea, despre riscurile de securitate regională și despre impactul crizei energetice asupra cetățenilor noștri și a economiei țării, și am spus că parteneriatul american este esențial pentru a le face față”, a spus Maia Sandu.

Pe final, Maia Sandu i-a transmis oficialului american aprecierea pentru experiența sa de peste trei decenii în politica americană, timp pe care l-a dedicat protecției și consolidării democrației în lume.

Maia Sandu cere reorganizarea guvernului

Maia Sandu a cerut public guvernului din Republica Moldova, printr-un comunicat postat pe contul său de Facebook, să vină cu explicații despre decizia surprinzătoare a vicepremierului Andrei Spînu să cedeze Transnistriei toate gazele cumpărate de la Gazprom.

„Securitatea energetică este un element foarte important al securității țării și fiecare cetățean trebuie să fie informat despre deciziile luate în acest domeniu. Guvernul este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare, astfel ca societatea să înțeleagă care au fost circumstanțele și condițiile ce au determinat deciziile adoptate”, a scris Maia Sandu.

Mai mult, șefa statului moldovean a cerut și reorganizărea activității Guvernului în domeniul energetic, ceea ce ar putea declanșa o remaniere guvernamentală sau chiar o schimbare de premier dacă partidul o susține.

„Situația tot mai complicată din domeniul energetic și nevoia de a urgenta elaborarea soluțiilor pe termen mediu și lung reconfirmă necesitatea reorganizării activității Guvernului în acest domeniu, așa cum a fost menționat și la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 noiembrie 2022. Solicit Guvernului să prezinte în timp util opțiunile de reorganizare a sectorului. Guvernul trebuie să acorde atenție sporită domeniului energetic”, a scris președinta Maia Sandu pe un ton imperativ.

Comentarii
Adauga un comentariu