Scriitori

Maja, sora lui Einstein

Publicat: 23 ian. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Maja sora lui Einstein
3
Sora lui Einstein, Maria (poreclita Maja), i-a fost prietena cea mai apropiata in copilarie. Nascuta in anul 1881, era numai cu doi ani mai mica decat Albert, iar el a avut intotdeauna o atitudine protectoare fata de ea. Au cutreierat satele Germaniei pe vremea cand erau copii, hoinarind cel mai adesea in jurul lacurilor de langa Munchen. A fost companionul sau constant pana cand tanarul s-a separat de familie, in anul 1894; ea s-a mutat impreuna cu parintii in Italia din cauza serviciului tatalui, in vreme ce Albert a ramas in Germania pentru a-si termina studiile la München. Nici macar aceasta prima despartire nu i-a impiedicat sa ramana apropiati. Se spune ca cei doi se intelegeau perfect unul pe celalalt. A fost o relatie unica in viata lui Einstein. Desi ulterior a fost inconjurat de numeroase persoane, Maja a ramas o constanta in viata sa.

Vezi si Ultimele cuvinte rostite de Albert Einstein  

In cele din urma, Maja s-a casatorit cu Paul Winteler, fiul directorului scolii pe care o frecventase Einstein pe vremea cand se aflase la Arrau. Albert a devenit un apropiat al familiei Winteler, intretinand o stransa prietenie cu Paul si cu surorile acestuia, Maria si Ana. (Mai tarziu, Ana s-a casatorit cu unul dintre cei mai buni prieteni ai savantului, Michele Besso.
In anul 1939, la vremea cand evreii au inceput sa fie prigoniti din ordinul lui Mussolini, Maja locuia la Florenta. Dupa ce a emigrat in Statele Unite in acelasi an, Maja s-a mutat in casa fratelui sau din Princeton, New Jersey. Sotul ei s-a mutat la Geneva, impreuna cu sora lui, Ana, si cu familia acesteia. Maja a locuit in aceeasi casa cu Albert pana cand s-a stins din viata, in 1951. Einstein a fost foarte atasat de sora lui pana in ultima clipa a vietii ei.

Vezi si O serie de documente spulbera legenda despre elevul Einstein  

Din nefericire, Maja nu si-a mai revazut sotul dupa ce s-a stabilit in America. Desi cuplul hotarase sa se reuneasca ta incheierea razboiului, Maja a suferit un accident vascular care a facut imposibila pentru ea orice calatorie.
In anul 1924, Maja a publicat o biografie a celebrului ei frate, iar mare parte din cunostintele noastre despre copilaria acestuia se datoreaza scrierilor ei.
sursa: Cynthia Phillips, Shana Priwer, 101 lucruri inedite despre Einstein. Sex, stiinta si misterele universului/istoriiregasite
Adauga un comentariu