Stiri si curiozitati

Mămăliga cu brânză și smântână, una dintre cele mai delicioase preparate specifice bucătăriei tradiționale românești. Iată câte calorii are

Publicat: 16 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mămăliga cu brânză și smântână una dintre cele mai delicioase preparate specifice bucătăriei tradiționale românești. Iată câte calorii are
Dacă 100 de grame de mămăligă au în jur de 70 de calorii, 100 de grame de pâine au, de regulă, 220-260 de calorii.

Mămăliga cu brânză și smântână este una dintre cele mai delicioase preparate specifice bucătăriei tradiționale românești. Dar știi câte calorii are? Află, în rândurile care urmează, ce spun nutriționiștii.

Mămăliga cu brânză și smântână se prepară în mai puțin de 15 minute și este incredibil de gustoasă. Cu acest deliciu caloric saturi toată familia dintr-un foc, însă este bine să nu exagerezi. Preparat din când în când nu este o tragedie, dar dacă îl consumi de mai multe ori pe săptămână, s-ar putea să te alegi cu o cantitate mai mică sau mai mare de grăsime. Deși pare incredibil, o porție de mămăligă cu brânză și smântână are mai multe calorii decât ai crede.

mămăligă cu brânză și smântână
Mămăliga cu brânză și smântână se prepară în mai puțin de 15 minute și este incredibil de gustoasă.

Mămăliga cu brânză și smântână are mai multe calorii decât ai crede

În primul rând, trebuie să știi că mămăliga are mai puține calorii decât pâinea. Dacă 100 de grame de mămăligă au în jur de 70 de calorii, 100 de grame de pâine au, de regulă, 220-260 de calorii. Prin urmare, mămăliga are de trei-patru ori mai puține calorii decât pâinea.

Cu toate acestea, fiindcă mămăliga este mai densă, tindem să consumăm o cantitate mai mare de mămăligă la o masă, prin comparație cu pâinea. De exemplu, dacă mâncăm 250 de grame de mămăligă, ajungem să acumulăm aproximativ 175 de calorii.

De asemenea, dacă alături de mămăligă consumi și brânză, numărul de calorii depinde foarte mult și de brânza folosită. Să zicem că alegi telemeaua de vacă. Dacă mănânci 100 de grame dintr-o astfel de telemea, acumulezi, în medie, 300 de calorii. Așadar, dacă vei consuma o porție de mămăligă cu brânză (250 de grame de mămăligă și 100 de grame de brânză), înseamnă că vei aduna nici mai mult, nici mai puțin, de 475 de calorii.

În final, dacă adaugi și smântână, numărul de calorii va crește considerabil. Dacă 50 de grame de smântână, cu un procent de grăsime de 15%, au în jur de 80 de calorii, 50 de grame de smâmtână, cu un procent de 12% au 65 de calorii. Astfel că, o porție de mămăligă cu brânză și smântână are circa 540-555 de calorii.

Dacă ți-e poftă și de două ouă prăjite, care au aproximativ 190 de calorii, înseamnă că, în total, vei consuma 730-745 de calorii, scrie greatnews.ro.

mămăligă cu brânză și smântână
O porție de mămăligă cu brânză și smântână are circa 540-555 de calorii.

Rețetă delicioasă de mămăligă cu brânză și smântână

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când vrei să prepari mămăligă cu brânză și smântână este să pui apa la fiert, cu un praf generos de sare și un praf de mălai. Când apa dă în clocot, toarnă mălai în ploaie, puțin câte puțin și amestecă în continuu, pentru a nu se forma cocoloașe.

În momentul în care mămăliga începe să se îngroașe, dai focul la mic-mediu și continui să amesteci constant, pentru încă opt sau nouă minute. După care, adaugă și untul, mai amestecă un minut sau până când observi că untul s-a topit și s-a distribuit uniform.

Răstoarnă mămăliga pe o farfurie mare sau pe un tocător din lemn și, din loc în loc, înfige în ea câte o felie de brânză telemea. Lasă mămăliga acoperită timp de cinci minute, apoi servește-o alături de smântână.

Dacă preferi brânza proaspătă de vaci, adaugă un praf de sare și puțină smântână. Amestecă până când obții o pastă fină și consum-o alături de mămăliga caldă.

Sperăm că ți-a plăcut rețeta și îți urăm poftă bună!

mamaligă și o ustensilă de bucătărie
În momentul în care mămăliga începe să se îngroașe, dai focul la mic-mediu și continui să amesteci constant, pentru încă opt sau nouă minute.
Adauga un comentariu