Eveniment-Social

Prof. dr. Carmen Zelinschi a dialogat despre formarea viitorilor specialiști și angajați în zona agricolă, dar și despre proiectele educaționale, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Publicat: 28 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Sunt domenii vitale pentru noi toți! Despre formarea viitorilor specialiști și angajați în zona agricolă și a alimentației, proiecte educaţionale pe acest segment, în Platoul emisiunii BZI LIVE într-o ediție-dialog alături de prof. dr. Carmen Zelinschi, manager al Colegiului Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iași.

Marți, 28 iulie 2020, la ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost programată o ediție utilă și de interes! Despre domenii vitale pentru noi toți, despre formarea viitorilor specialiști și angajați în zona agricolă și a alimentației, proiecte educaţionale pe acest segment alături de prof. dr. Carmen Zelinschi, manager al Colegiului Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iași.

„Contribuții la studiul proprietăților electro-optice ale mediilor anizotrope”

Implicată de decenii în zona educațională, prof. dr. Carmen Zelinschi are și o implicare pe, zona cercetării în domeniul acoperit de Colegiul „Vasile Adamachi” . Domnia sa a elaborat o lucrare de doctorat intitulata „Contribuții la studiul proprietăților electro-optice ale mediilor anizotrope”. Dialogul alături de managerul uneia dintre cele mai vechi și de tradiție instituții educaţionale din Moldova și România vor fi abordate: realități educaţionale din recentul an şcolar încheiat, învățământul on-line, proiectele derulate sau care urmează a fi implementate, rezultatele la examenele naționale, resursele de care dispune unitatea de învățământ, nevoile și investițiile de care are nevoie colegiul, atât din perspectiva materială cât și a infrastructurii! De asemenea, despre realități din învățământ, perspective sau misiunea dascălului vor fi alte puncte abordate.

Colegiul „Adamachi”, o tradiție și o istorie de aproape un secol

Înfiinţată în urmă cu cu 96 de ani ca şcoală pentru copiii orfani din Primul Război Mondial, şcoală de corecţie în anii ’50, apoi Centru şcolar agricol şi trecând în timp prin numeroase modificări de structură şi denumiri, Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” este astăzi una dintre unităţile de prestigiu ale învăţământului ieşean.

De la Agricultură şi servicii, Colegiul Agricol „Vasile Adamachi” oferă celor peste 500 de elevi diversificate programe de pregătire. Printre acestea se regăsesc: agricultură ecologică, mecanici auto, protecţia mediului, industrie alimentară, tehnician economic, iar de anul trecut, prin sistemul „Alegeţi drumul“, şi agroturism sau ursuri postliceale de cadastru funciar şi topograf. Despre toate acestea, alături de alte detalii și amănunte despre programele și specializările instituției se va mai dialoga în această producție media utilă și de interes din spectrul educaţional românesc.

Vasile Adamachi (născut la 1 ianuarie 1817, Iași și decedat la 8/20 martie 1892, Iași) a fost prefect, senator, filantrop și om de știință român

Tatăl său s-a numit Adam Arapu. Sub influență grecească, el și-a schimbat numele de botez în nume de familie, Adam devenind Adamachi. A făcut studiile în casa părintească și a ocupat diferite funcții în județul Vaslui. A lăsat Academiei Române o donație de două milioane și jumătate de lei sub titlul „Fondul Adamachi” al cărui venit servea în mare parte pentru premiarea scrierilor morale, îmbrăcămintea copiilor săraci, imprimări de lucrări premiate, stipendii. În prezent, mai multe străzi și școli din România poartă numele lui Vasile Adamachi: Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentara „Vasile Adamachi” din Iaşi, o stradă din Timișoara, Hunedoara și București.

Adauga un comentariu