Mădălina Drăgan, medic endocrinolog și nutriționist, a discutat în cadrul #PodcastBZI despre care este motivul pentru care mănânci puțin, dar nu scapi de kilograme.
Această discuție are loc în contextul în care multe persoane cred că reducerea meselor la una pe zi este o soluție rapidă pentru scăderea în greutate. Totuși, realitatea este mai complicată. Cortizolul, hormonul stresului, joacă un rol esențial în felul în care răspunde corpul la astfel de obiceiuri.
Iată de ce mănânci puțin, dar nu scapi de kilograme
Medicul endocrinolog explică faptul că slăbitul nu înseamnă doar matematică simplă între calorii consumate și calorii arse, ci este strâns legat de echilibrul hormonal.
„Cortizolul este crescut la cote maxime și face exact această redistribuție a grăsimii, ia dintr-o parte și pune în cealaltă parte și în același timp crește glucoza din sânge, pentru că trebuie să te hrănești cu ceva. În momentul în care este o dietă echilibrată, trei mese pe zi, începând cu micul dejun, cortizolul este în doze optime pe tot parcursul zilei”, explică Mădălina Drăgan.
De asemenea, menționează și când avem secreția maximală de cortizol și cum acesta ar trebui să ne facă să ne trezim la ora 7, fără alarmă.
„La nivel de secreție de cortizol, este foarte important de știut, acesta ca secreție maximală este dimineața. Cortizolul este cel care ne trezește, dacă vei merge la spital la endocrinologie să îți dozezi hormonul, te va chema medicul la 8 dimineața, dacă ai venit la 9 eu nu ți-l mai dozez. La 8 este secreția maximală, între 7 și 8 noi ar trebui să ne trezim fără ceas”, menționează medicul endocrinolog.
Important de menționat este și momentul în care crește prin activitățile pe care le facem noi, și când scade.
„Cortizolul crește dimineața, apoi scade pe perioada zilei la nivel de curbă și crește din nou spre ora de somn, pe perioada nopții. Mai crește în momentul în care facem exerciții fizice, în momentul în care mâncăm, ca să echilibreze tot ceea ce facem noi”, mai spune Mădălina Drăgan.
Află din alt podcast și ce este stresul cu adevărat.
Cum arată o dietă echilibrată?
Mădălina Drăgan explică în cadrul podcastului că un factor major ce influențează relația dintre cortizol și greutate este consumul de zahăr și de alimente procesate.
„La nivel de zahăr. Orice nutriționist ar trebui să spună să nu consumăm zahăr, nu pentru că te îngrași, ci pentru că există acest dezechilibru hormonal, crește aciditatea în organism și provoacă un stres organismului. Zahărul în cantitate mare, de exemplu, o prăjitură plină de zahăr, crește rapid glucoza din sânge, și atunci, tot ce înseamnă insulină, toți hormonii, sunt puși în alertă și crește riscul de îmbătrânire”, explică medicul endocrinolog.
Medicul atrage atenția asupra faptului că zahărul ar trebui să fie primul aliment îndepărtat din alimentația noastră și că atât timp cât doar gustăm, nu sunt probleme.
„Zahărul este primul aliment care ar trebui dat deoparte, însă, chiar dacă este un carbohidrat, nu ar trebui toți dați deoparte, ci doar pâinea albă, tot ceea ce este procesat. Dacă gustăm nu este nicio problemă, pentru că noi suntem creați să metabolizăm orice vine dinafară, dar până la un punct, când celula nu mai poate. Dacă este zi de zi, cum e cu ronțăielile de la birou, gustăm și de aici și de acolo, aducem un stres organismului. Dacă am luat ca mic dejun un corn cu ciocolată și e doar atât, ai lăsat apoi în repaus să se refacă și să elimine toxinele de pe urma acelui corn”, mai spune Mădălina Drăgan.
Pentru a afla toate informațiile referitoare la de ce mânânci puțin, dar nu scapi de kilograme, accesează și vizionează podcastul integral AICI.