Bolile hepatice sunt una dintre cauzele apariției mâncărimii pielii. Mâncărimi de piele de la ficat apar în momentul în care acest organ nu mai funcționeazănormal, iar mâncărimea afectează pielea de pe întregul corp, chiar dacă nu prezintă iritații sau alte probleme, cu excepția zonelor zgâriate de la scărpinat.
Mâncărimea pe piele este un simptom foarte des întâlnit în cazul bolnavilor de hepatită C, pe care, însă, pacientul nu îl raportează decât întâmplător medicului, pentru a-i cere o terapie specifică sau sfaturi pentru combaterea sa.
Mâncărimea pielii, denumită medical prurit, poate să apară în mod supărător, atât pe parcursul zilei, cât și al nopții. Pe lângă senzația neplăcută, mâncărimea pielii poate da stare de nervozitate, disconfort permanent, deficit de atenție și, chiar, împiedicarea desfășurării rutinei de zi cu zi a pacientului.
Mâncărimea pielii cauzate de o boală hepatică poate fi periculoasă din cauza zgârieturilor produse în timpul scărpinatului, care pot prezenta risc de infectare în rândul pacienților cu imunitate scăzută.
Mâncărimi de piele de la ficat: De ce apare acest simptom
Experții susțin, în urma studiilor efectuate, că aproximativ 15% -20% dintre persoanele diagnosticate cu hepatită C suferă de mâncărime. În aceste cazuri, mâncărimea pielii poate să apară într-o anumită regiune a corpului, sau poate fi răspândită peste tot. În unele cazuri, mâncărimea poate fi resimțită în interior, la nivelul organelor interne.
Apariția mâncărimii pielii la persoanele cu afecțiuni hepatice este cauzat de acumularea de toxine care nu au mai fost filtrate în mod eficient, din cauza faptului că ficatul este deteriorat. În momentul în care leziunile hepatice împiedică fluxul bilei prin ficat, acizii biliari si ai bilirubinei se varsă direct în sânge. Un nivel crescut de bilirubină în sânge poate declanșa icterul, adică îngălbenirea pielii și a ochilor), dar și apariția senzației de mâncărime a pielii.
Acumularea de toxine în sânge poate induce și o stare de căldură excesivă, manifestată prin transpirație, în încercarea organismului de a elimina, prin piele, aceste toxine.
Mâncărimi de piele de la ficat: Ce tratament se impune
Persoanele care acuză mâncărimi ale pielii din cauza unei afecțiuni hepatice pot folosi cure de detoxifiere, cu ajutorul ceaiurilor detoxifiante și al consumului de legume și fructe, frecventarea saunelor, practicarea sportului și apelarea la masaj prin drenaj limfatic.
Medicul poate prescrie acestor persoane și un tratament pentru mâncărimea pielii cosntând în analgezice pentru durerea neuropatică, antihistiaminice sau agenți de scădere a colesterolului.
Cum să scapi de senzația de mâncărime a pielii
În cazul în care persoana care acuză mâncărimi ale pielii din cauza unei afecțiuni a ficatului este fumător, un prim pas ar fi renunțarea la țigări.Fumatul reduce eficacitatea tratamentului împotriva hepatitei C, dar poate induce intoxicarea cu nicotină.
Zonele afectate de mâncărimi pot fi calamte prin aplicarea de comprese reci, cu apă sau cu ceai de mușețel.
Persoanele care acuză mâncărimi ale pielii din cauza afecțiunilor hepatice trebuie să renunțe la gelurile de duș și săpunurile cu alcool, parfum sau agenți de curățare puternici. Pentru curățarea feței, este recomandat un demachiant blând, iar pentru corp un produs de curățare pentru bebeluși, pentru a preveni uscarea excesivă a pielii.
În plus, trebuie ținut cont de că la căldură ridicată se agravează mâncărimile. Tocmai de aceea sunt recomandate băile cu apă călduță sau dușurile reci.
Mai mult, sunt recomandate hainele lejere, realizate din materiale naturale, care permit corpului să respire.