Culinar

Mâncăruri cu mămăligă. 3 rețete care îți lasă gura apă

Publicat: 05 aug. 2021
mancare cu mamaliga si carne de pui
Rețeta aceasta amintește de mâncarea cu care ne aștepta bunica în copilărie

În acest material găseşti 3 mâncăruri cu mămăligă. Cu siguranţă, îţi vor plăcea toate. Sunt uşor de făcut, cu ingrediente puţine, dar au gust bun. În plus, nu necesită cine ştie ce cunoştinţe culinare. Prima rețetă e făcută ca la stână, cu cașcaval. A doua se prepară cu carne de pui. Iar a treia mâncare cu mămăligă e cu cârnați prăjiți și ciuperci sotate.

Pentru aceste mâncăruri cu mămăligă ideal este să ai ingrediente de calitate. Iar pentru că mămăliga să fie foarte bună, foloseşte făină de porumb de la moară. Este adevărat că aceasta trebuie să fiarbă mai mult timp, dar are şi gust autentic. Făina din comerţ, adică cea de la supermaket, e mai fină şi fierbe mai repede. Spor la gătit şi poftă bună!

Reţetă de mămăligă cremoasă cu caşcaval

Uşor de făcut şi tare bună la gust.

Ingrediente:

  • 500 g mălai
  • 70 g unt
  • 300 g cașcaval
  • sare

Mod de preparare:

Mai întâi pune apa la fiert, cu un pic de sare. În momentul în care dă în clocot, redu intensitatea focului şi presara faină de porumb în ploaie. Cu cealaltă mână amesteca în mod constant, folosind un făcăleţ. Lasă să fiarbă în jur de 30 de minute, la foc mic. Cu câteva minute înainte de final pune untul. După ce s-a topit acesta complet, răstoarnă mămăliga pe un tocător de lemn.
Taie caşcavalul în bucăţi mici şi inserează-le în mămăligă. Poţi folosi şi telemea, brânză de burduf ori brânză topită. Neapărat pune alături de farfurie și o bucățică de ficat de porc la cuptor sau două cepe verzi.

Pui cu mămăligă

Aceasta este reţeta ideală pentru prânz.

Ingrediente:

  • 4 pulpe superioare de pui
  • 60 ml bulion
  • 2 cepe medii
  • 3 buc. ardei gras
  • 4-5 căţei de usturoi
  • piper
  • oregano
  • sare
  • ulei

Mod de preparare:

Spală carnea, condimenteaz-o cu sare şi piper şi prăjeşte-o. După ce s-a rumenit uniform, toarnă o ceşcuţă de apă peste ea şi pune capacul. În momentul în care s-a evaporat apa, adaugă ardeiul gras, pasta de tomate, oregano, ceapa tocată mărunt şi usturoiul sfărâmat.

Lasă mâncarea să scadă şi să se întrepătrundă aromele, apoi ia de pe foc. Serveşte cu mămăligă fierbinte şi cu o bucăţică de ardei picant.

Mămăligă cu cârnaţi

Reţeta care aduce aminte de zona rurală de la noi din ţară. Pot fi cârnați de porc, de vită sau de oaie.

Ingrediente:

  • 500 g cârnați proaspeți
  • 300 g mălai
  • 400 g ciuperci
  • 60 g unt
  • ulei
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Mai întâi prepară mămăliga. Pune apa la fiert, cu un vârf de cuţit de sare. Când începe să fiarbă, redu intensitatea focului şi presară făină în ploaie. Cu cealaltă mână amestecă în ceaun, folosind un făcăleţ. După 25-30 de minute poţi rasturna mămăliga pe un tocător de lemn.
Ciupercile scurge-le de apa din conservă şi pune-le la prăjit în puţin ulei încins. Înainte de a le lua de pe foc, presară piper şi sare peste ele.
Prăjeşte apoi cârnaţii, tăiaţi în bucăţi mai mici.

Pune câte o porţie de mămăligă în farfurii, peste fiecare ciuperci sotate, iar alături cârnaţii prăjiţi. Dacă nu ai cârnăciori, poți opta pentru friptură de miel.





Adauga un comentariu