Local

Măndica Toma se luptă în fiecare zi pentru viaţa sa! Femeia a fost diagnosticată cu leucemie mieloidă şi are nevoie urgent de trombocite!

Publicat: 31 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Măndica Toma se luptă în fiecare zi pentru viaţa sa Femeia a fost diagnosticată cu leucemie mieloidă şi are nevoie urgent de trombocite
Este nevoie urgentă de trombocite pentru o pacientă care suferă de leucemie mieloidă. Pacienta este în prezent internată la Institutul Regional de Oncologie Iaşi

Este nevoie urgent de trombocite pentru o pacientă care suferă de leucemie mieloidă. Aceasta este internată la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, dar are nevoie de ajutor pentru a învinge boala. Persoanele care doresc să doneze trombocite trebuie să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sanguine Iaşi

Trombocitele, cunoscute și sub numele de plachete sanguine, sunt componente ale sângelui cu rol în procesul de coagulare. Sunt câteva categorii de pacienți care necesită donare de masă trombocitară, printre aceștia numărându-se cei oncologici, cei cu boli hematologice, cei care au suferit un transplant, cei cu traumatisme sau care au avut un accident.

Cum o puteţi ajuta pe Măndica Toma

Măndica Toma are nevoie de trombocite pentru a putea continua lupta cu boala de care suferă. De aceea, în speranţa că ieşenii se vor mobiliza şi vor dona, Petronela, fiica Măndicăi, a lansat o serie de anunţuri prin intermediul reţelelor sociale. Pot dona trombocite bărbații cu vârsta mai mică de 65 de ani, cu grupa de sânge A2, Rh pozitiv.

„Am o rugăminte imensă la cei care ar putea dona sânge, trombocite! Mama, internată la IRO cu leucemie mieloidă, reîntoarsă a treia oară, are nevoie urgentă de sânge pentru a putea lupta în continuare! Aşa că apelez din nou la voi, oameni cu sufletul mare. Cei care pot dona să meargă la Centrul de Transfuzii şi să doneze pentru Toma Măndica, internată la IRO”, a precizat Petronela Toma, fiica Măndicăi Toma.

Donatorii sunt rugați să specifice la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași numele persoanei pentru care li s-au recoltat trombocite.

Ce presupune donarea de trombocite

 centru de transfuzii iasi
Pot dona trombocite bărbaţii cu vârsta mai mică de 65 de ani, cu grupa de sânge A2, Rh pozitiv

Pacienții bolnavi de cancer care sunt supuși tratamentelor cu citostatice se confruntă cu un nivel extrem de scăzut al trombocitelor. Cea mai eficientă metodă pentru refacerea acestuia estre transfuzia cu „celule VIP”, așa cum sunt numite trombocitele de către doctori. Există un aparat special ce separă componentele sângelui încă din faza de donare. Prelevarea trombocitelor se face într-un sistem autorizat, închis, steril și apirogen, cu instrumente sterile de unică folosință. Sângele este recoltat de la nivelul brațului, trombocitele fiind extrase imediat din sânge, restul sângelui întorcându-se înapoi la donator.

Deoarece majoritatea globulelor roșii se întorc la donator, intervalul dintre două trombocitafereze este de 4 săptămâni. Mai exact, orice pacient sănătos poate dona trombocite în fiecare lună. Este un procedeu destul de simplu, o singură oră fiind necesară pentru a salva viața unui bolnav de cancer. Trombocitele pot fi utilizate atât în tratamentul tuturor formelor de cancer, cât și în tratarea unor maladii rare.

Pot dona doar bărbaţii cu vârsta sub 65 de ani. Aceştia trebuie să aibă o greutate de peste 60 de kilograme, dar nu mai mult de 100. Donatorii trebuie să fie sănătoşi, să nu prezinte simptome de gripă sau răceală. De asemenea, aceştia trebuie să nu fi luat aspirină sau antiinflamatorii în ultimele 5 zile şi să nu fi consumat alcool în ultimele 48 de ore. Înainte de donare se recomandă consumul de lichide (apă, ceai, suc sau iaurt), cel puţin o jumătate de litru. Venele donatorilor trebuie să permită recoltarea, iar numărul de trombocite trebuie să fie mai mare de 200.000/mmc.

Pentru a dona masă trombocitară pentru Măndica Toma este nevoie să fi donat de cel puțin două ori sânge integral anterior donării de trombocite.

Adauga un comentariu