Eveniment-Social

Manifestarea cultural-interactivă „Mărțișor – simbol și tradiție”, în Piața Unirii Iași

Publicat: 15 feb. 2020

Asociația „ART-Meșteșugurile Prutului Iași” organizează manifestarea cultural-interactivă „Mărțișor – simbol și tradițe”, ediția a V-a, care se va desfășura în perioada 27 februarie – 4 martie 2020, în Piața Unirii din Iași. Asta în colaborare cu Primăria Municipiului Iași; Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”; Muzeul Municipal Iași; Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (ASIM); Asociația „Dialog Pentru Dezvoltare”; Palatul Copiilor; Centrul de Informare Turistică; Asociația „Ciurbeștenii”, sat. Ciurbești – Iași; Școala Gimnazială Rediu – Iași. Vor fi prezenți aproximativ 30 de meșteri populari, atât din Moldova, cât și din alte zone etnografice ale țării, precum și din Republica Moldova. Manifestarea vizează: promovarea în comunitate a unui frumos obicei și simbol tradițional românesc – Mărțișorul – inclus în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO; promovarea meșterilor populari care confecționează acest simbol, respectând toate cerințele etnografice: materii prime, simboluri, tehnică de lucru, cromatică arhaică și actuală.

Transmiterea către tânara generație a semnificației mărțișorului tradițional și a tehnicii confecționării acestuia

Este vizată și transmiterea către tânara generație a semnificației mărțișorului tradițional și a tehnicii confecționării acestuia. Programul cuprinde: expunere de mărțișoare tradiționale sau realizate în spirit tradițional, lucrate de meșteri și creatori populari veniți la Iași din Moldova, dar și din alte zonele etnografice ale țării, precum și din Republica Moldova. Vor fi demonstrații practice făcute de meșterii populari prezenți, ateliere de inițiere a copiilor în tehnica confecționării mărțișorului tradițional.

„În această perioadă, vizitatorii vor găsi la standurile meșterilor populari și obiecte tradiționale specifice meșteșugului fiecăruia, care se pot constitui în cadouri de primăvară. Timp de șapte zile, invităm publicul să se bucure, alături de meșterii populari, de o atmosferă sărbătorească, dar și de lucru și de comunicare între generații privind obiceiurile și tradițiile noastre strămoșești! Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 29 februarie 2020, ora 11:00”, a transmis Silvia Cozmîncă – președinte ART.

Adauga un comentariu