Local

Maratonul de vaccinare de la UMF Iași a început astăzi. Persoanele au format rând de zeci de metri pentru a se imuniza – GALERIE FOTO, VIDEO, UPDATE

Publicat: 14 mai 2021
coadă de ieșeni care stau să se vaccineze anti-Covid-19 la UMF Iași
apelul se va asigura la 21 de zile de la prima doză, în weekendul 4 - 6 iunie 2021

Startul maratonului de vaccinare organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași va avea loc astăzi. Orice persoană care a împlinit vârsta de 16 ani poate veni la UMF Iași (str. Universității, nr. 16) doar cu buletinul, fără o programare în prealabil, începând cu data de vineri, 14 mai, de la ora 16.00, până luni, 17 mai, ora 8.00. Cetățenii vor fi vaccinați cu prima doză de vaccin dezvoltată de compania Pfizer. Rapelul se va asigura la 21 de zile de la prima doză, în weekendul 4 – 6 iunie 2021. Pentru minori este absolut necesar un acord scris din partea unui părinte sau tutore legal.

Circa o mie de voluntari (studenți, medici, asistenți medicali și personal administrativ) vor participa la această acțiune susținută și promovată de celelalte instituții de învățământ superior din Iași (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași), instituții de cultură, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Prefectura Județului sau mari companii din Iași.

UPDATE: Maratonul de vaccinare a început. Primele trei persoane au intrat pentru a li se administra serul Pfizer.

UPDATE: De la ora 14.00, zeci de persoane s-au așezat la coadă pentru a se imuniza anti-Covid-19. Vaccinarea începe la ora 16.00 în principalul corp al universității.

De asemenea, o familie din Republica Moldova aflată în trecere prin Iași a venit să se vaccineze.

“Am două ore de când aștept, pentru că nu am știut că începe la 4. Eram cu familia în trecere prin Iași și am auzit de acest loc unde ne putem vaccina fără programare și am ales să venim. La noi în Moldova nu avem acest ser și am zis să facem asta acum! Cu această ocazie ne imunizam și nu mai stăm nici în carantină la întoarcerea în țara”, a declarat Grigore Mihailof, cetățean din Republica Moldova.

Maratonul de vaccinare va dura 3 zile

Pe parcursul celor trei zile de maraton, între orele 14.00– 15.00 și 18.00 – 19.00, vor avea loc pe Esplanda Universității și recitaluri instrumentale, concerte corale, momente coregrafice și piese de teatru, sub egida Ateneului Național Iași.

„Administrarea vaccinului induce o imunitate care este de zece ori mai eficientă decât infecția naturală. Din acest motiv, vaccinul este singura noastră modalitate de răspuns la această pandemie. Pandemia este în acest moment o partidă de șah pe care o jucăm cu virusul. Noi putem să producem imunizarea cât mai rapidă și cât mai eficientă, iar virusul va produce variante care sunt din ce în ce mai patogene, din ce în ce mai transmisibile, care pot evolua într-un mod absolut surprinzător. Din acest motiv este absolut necesar să producem imunitatea unui număr foarte mare de persoane, într-un timp foarte scurt, prin vaccin.

Avem opțiunea de a răspunde acestor campanii de vaccinare sau, dacă nu, avem opțiunea de a continua epidemia, toate restricțiile, de a păstra toate lucrurile pe care în momentul de față nu le acceptăm cu foarte mare ușurință, pentru că în această partidă de șah pe care o jucăm cu virusul nu este posibilă remiza. Așa încât vă rog să participați în număr cât mai mare la maratonul de vaccinare al UMF Iași”, a transmis, într-un mesaj de susținere a maratonului de vaccinare, prof. univ. dr. Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pittsburgh.

Maratonul vaccinării, în cifre

Un Infopoint

20 de fluxuri de vaccinare

243 de medici

243 de asistenți medicali

243 de registratori

356 de studenți

45 medici, specializarea Medicină de Urgență și ATI

20 angajați UMF Iași (personal administrativ implicat în organizare)

Informații pentru populație

 • Pentru a fi direcționat către un flux de vaccinare, vă rugăm să vă prezentați la INFOPOINT.
 • Vă rugăm să vă prezentați cu actul de identitate.
 • Vă rugăm să respectați regulile sanitare în vigoare: mască și distanțare socială.
 • După efectuarea vaccinării, timp de 15 minute veți sta în zona post-vaccinare. Apoi vi se va elibera certificatul de vaccinare.
 • Evenimentul este organizat pentru vaccinare cu prima doză de vaccin Pfizer. În situații particulare, în care sunteți la 21 de zile de la prima doză efectuată cu Pfizer, puteți obține rapelul cu condiția prezentării la punctul de vaccinare a certificatului de vaccinare cu prima doză (Pfizer).
 • În cazul în care aveți reacții adverse în 24-48 h de la administrarea vaccinului vă rugăm să vă adresați medicului de familie sau serviciului de urgență în funcție de gravitatea situației.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a organizat pentru dumneavoastră un call-center: +40.750.690.819

Maratonul de vaccinare este organizat de UMF Iași, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Iași, Colegiul Medicilor Iași, Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Iași (OAMGMAMR Iași), Prefectura Iași, Primăria Iași, Consiliul Județean Iași și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Comentarii
 • Dupa ce au constrâns studentii, acum se laudă că au nu știu câți oameni la coadă la vaccinare.
  Care sunt interesele politice sau economice și ce câștigă Viorel din acest maraton?

  Rușine UMF Iași pentru faptul că vă vindeți banilor și intereselor străine!

Adauga un comentariu