Actualitate

Marcel Ciolacu, liderul PSD, oferă noi detalii despre negocierile cu PNL! Liberalii ar putea avea parte de o lovitură mare

Publicat: 08 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marcel Ciolacu liderul PSD oferă noi detalii despre negocierile cu PNL Liberalii ar putea avea parte de o lovitură mare
Liderul PSD a explicat că trebuie gândite acum alte măsuri, cum ar fi limitarea numărului de călători în mijloacele de transport în comun

Marcel Ciolacu a avut o scurtă intervenţie în legătură cu negocierile cu PNL. Liderul PSD a afirmat faptul că nu a discutat incă cu Klaus Iohannis şi că negocierile cu liberalii se fac direct fără intermediar. Totuși, PNL ar putea avea parte de o lovitură dură pentru că social democratul a propus împărţirea ministerilor în funcţie de numărul de parlamentari pe care fiecare partid le are.

Acest lucru ar putea duce la o lovitură dură pentru PNL care are mai puţine mandate de parlamentari decât cei din PSD.

Marcel Ciolacu anunţă negocieri intense cu cei din PNL care ar putea pierde ministere

Într-o scurtă declaraţie, Marcel Ciolacu a vorbit despre faptul că PSD negociază direct cu cei din PNL. Liderul social democrat arată faptul că împărţirea ministerelor ar trebui să se facă în funcție de numărul mandatelor pe care fiecare formațiune politică îl deţine. În acest calcul şi pentru că PSD are mai mulţi parlamentari, PNL ar putea pierde mai multe ministere:

”Nu am luat nicio funcție în discuție. Încă suntem în marja programului de guvernare și astăzi vom vedea dacă colegii noștri vor decide să demarăm aceste negocieri cu PNL (…) Nu am avut o discuție cu domnul președinte Klaus Iohannis.

Negocierile nu pot să fie altfel decât conform ponderilor parlamentare. Eu nu cunosc alte negocieri politice decât cele pe ponderi.”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD este susţinut pentru funcţia de premier într-un viitor guvern PNL-PSD

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu este susţinut din partid pentru ocuparea funcţiei de premier. Unul dintre liderii PSD, Sorin Grindeanu a arătat că logica ponderii din parlament impune cedarea funcției de premier către social democrați:

„(…) La un moment se ajunge într-un punct în care este nevoie de un compromis. Clasa politică nu realizează că suntem într-un moment grav pentru România și românii așteaptă soluții și nu ceartă. (….) De aceea ne-am întâlnit și astăzi ca să venim cu primele soluții și cu primele noastre propuneri. Astea sunt cele mai importante lucruri, din perspectiva noastră”, a mai spus Grindeanu.

Cât despre propunerea lui Leonardo Badea pentru preluarea Ministerului Finanțelor, Grindeanu a spus: „Am să vă dezamăgesc și am să vă spun că nu s-a pronunțat ieri niciun nume”. a declarat Sorin Grindeanu.

Ce alte condiții mai impun cei din PSD pentru a intra la guvernare alături de PNL

În contextul negocierilor, social democrații au anunțat faptul că vor face alianță cu PNL dacă li se va ceda funcția de premier. Ulterior, în urma discuțiilor purtate, aceștia au anunțat că sunt dispuși să renunțe la această condiție, dacă li se acceptă altele. Astfel că, PSD a făcut o listă în care sunt trecute măsurile ce doresc să fie acceptate în programul de guvernare dacă vor să își dea acordul pentru Nicolae Ciucă prim-ministru, propunerea din partea PNL.

În ședința de la ora 11:00, dintre PNL și PSD, nu se va decide dacă PNL va intra la guvernare cu social democrații, întrucât liberalii nu au luat această decizie încă ci se vor pune la punct ultimele detalii. Una din cerințele cele mai importante este modificarea Constituției. Acest lucru este posibil doar cu o majoritate, pe care ar avea-o asigurată în alianța PNL-PSD-UDMR.

 

Adauga un comentariu