Actualitate

Marcel Ciolacu, mesaj transmis noului preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu: „Victorie istorică”

Publicat: 16 nov. 2020
Marcel Ciolacu ține o conferință de presă
Marcel Ciolacu, președintele PSD

Marcel Ciolacu, preşedintele Partidului Social Democrat, a transmis un mesaj noului preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu. Câştigătorul scrutinului prezidenţial a fost felicitat de Marcel Ciolacu. Singura femeie preşedinte din istoria Moldovei a fost intens felicitată.

„Salut victoria istorică a Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova!

Acest rezultat reprezintă o confirmare a dorinței majorității cetățenilor Republicii Moldova, din țară și din diaspora, de apropiere strategică de Europa și de România, singura garanție a unui viitor mai bun, mai prosper, lipsit de corupţie și oligarhie”, transmite Marcel Ciolacu.

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a ieșit câștigătoare cu un rezultat detaşat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, ea înregistrând un avans de peste 15 puncte procentuale după numărarea a circa 99,86% din voturi, conform datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

În altă ordine de idei, conform rezultatelor preliminare prezentate de CEC, până luni, 16 noiembrie 2020, la ora 8,00, au fost centralizate procesele verbale din nu mai puțin 2.140 din totalul celor 2.143 secţii de votare, iar Maia Sandu a obţinut 938.390 din totalul celor 1.628.370 voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă 57,63%.

Maia Sandu este noul președinte din Republica Moldova

Candidatul Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale şi a devenit noul preşedinte al Republicii Moldova, fiind singura femeie din istoria tării care a ajuns la conducere. Rezultatele preliminare după numărarea a 99,77% dintre voturi, Maia a ieșit învingătoare.

Igor Dodon a fost pus în fața unei înfrângeri usturătoare şi a pierdut fotoliul de la Chişinău după ce a fost practic zdrobit de liderul proeuropean.

Maia Sandu declarase inițial că este optimistă şi că ea crede în victorie.

„Sunt optimistă, dar așteptăm rezultatele finale, sunt recunoscătoare oamenilor care au ieșit la vot. Ne bucurăm că oamenii cred în democrație. Sunt optimistă că vom avea un rezultat bun, așa încât să punem Republica Moldova pe calea cea dreaptă”, a transmis Maia Sandu.

Igor Dodon nu a dorit în primă instanță să-şi recunoască înfrângerea recomandând cetățenilor care o dădeau câştigătoare pe Maia Sandu să fie calmi. Liderul prorus invita la calm pe cetăţeni indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale.

„În calitate de Preşedinte în funcţie al ţării, vreau să le mulţumesc tuturor celor care astăzi au votat şi şi-au îndeplinit datoria, în pofida situaţiei dificile. În calitate de candidat, vreau să le mulţumesc tuturor alegătorilor care au susţinut candidatura mea. Mă bucur că majoritatea cetăţenilor conştientizează responsabilitatea pentru soarta ţării, acest lucru fiind demonstrat de prezenţa la vot, care a fost mai mare atât în ţară, cât şi în străinătate.

Urmează să fie făcute rezultatele scrutinului. Doresc membrilor comisiilor electorale sănătate şi răbdare. Îi îndemn pe toţi la calm, indiferent de rezultatele alegerilor”, a declarat Igor Dodon.

Vladimir Putin ar fi dispus să scape de Igor Dodon

În urmă cu câteva zile, președintele de la Kremlin, Vladimir Putin a considerat drept inacceptabile anumite „încercări de a impune din afară decizii” poporului din Republica Moldova, înaintea debutului turului doi al alegerilor prezidenţiale.

Vladimir Putin nu a avut precizări clare despre situație, însă declaraţiile sale sunt transmise după ce Serghei Lavrov a criticat Statele Unite ale Americii în procesul electoral din Moldova, iar Serghei Narîşkin, şeful serviciului de spionaj al Rusiei i-a acuzat chiar pe americani că ar pregăti o revoluţie colorată dacă Maia Sandu ar pierde alegerile.

„Pe americani îi poţi bănui de orice, numai de imixtiune în Republica Moldova nu”, a spus Armand Goşu.

Comentarii
  • Dacă ai votat dreapta, foarte bine! Acuma folosește-o!! La alegeri PNL și Klaus-rinocerul sa plece unde au înțărcat țărăniștii iapa!!!! În Moldova victoria la prezidențiale nu este de ajuns! Mai e mult pina departe!

Adauga un comentariu