Actualitate

Marcel Ciolacu, reacție de ultimă oră, la facturile românilor de la energie și gaze naturale

Publicat: 19 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marcel Ciolacu reacție de ultimă oră la facturile românilor de la energie și gaze naturale
Marcel Ciolacu a vorbit despre măsurile luate pentru a micșora facturile la energie electrică și gaze naturale

Marcel Ciolacu ține o mică conferință de presă legate de facturile românilor la energie și gaze naturale. Liderul social democrat susţine că există o criză energetică majoră. Liderul PSD a vorbit și despre faptul că statul român trebuie să intervină pe piață.

Vă aducem aminte faptul că în ultimele luni milioane de români sunt afectați de prețurile tot mai mari de la facturile de energie și faze naturale. Vorbim despre consumatori casnici, și nu numai, care au primit facturi extrem de mari.

 

Ce spune Marcel Ciolacu despre facturile românilor de la energie și gaze naturale

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avut o intervenție legată de măsurile luate de Guvernul Ciucă pentru facturile uriașe din energie și gaze naturale. Social democratul a arătat faptul că actuala criză este în întreaga Europă și că sunt mai multe state, printre care Marea Britanie și Franța care au luat măsuri pentru reducerea prețurilor de pe piață.  Marcel Ciolacu precizează faptul că o mare problemă este reprezentată și de milioanele de facturi care au fost emise eronat:

– Este evident că suntem într-o criză energetică majoră. În afară de faptul că loveşte consumatorii casnici, lovește întreaga industrie românească. Este un moment în care statul trebuie să intervină.

– Preţul, de la 1 aprilie, va trebui reglementat.

– Consumul mare este în perioada iernii, mai ales în zona de gaz. Trece iarna, în aceste două luni, şi am înţeles de la specialiști că preţul la gaze începe să fie mai mic.

– Liberalizarea preţurilor rămâne în continuare. Legea ne dă dreptul să intervenim în situaţie de criză.

– Nu ştiu dacă ANRE trebuie să urmărească facturile.

– Avem o mare problemă cu cei care au emis eronat, voit sau nevoit 2.200.000 de facturi. Mai mult, s-au emis doua luni la rând. Avem 4.400.000 de facturi emise greşit.

Întrebat dacă de la 1 aprilie am putea vedea o reîntoarcere la piata reglementată, Marcel Ciolacu a spus: „Pe o perioadă de șase luni, legea ne lasă să facem acest lucru” .

 

Facturile emise eronat vor fi refăcute, susține Guvernul Ciucă

În altă ordine de idei, Guvernul Ciucă a anunțat faptul că marii furnizori de energie vor reface toate facturile care au fost emise greșit. Statul a dat asigurări că furnizorii nu vor putea debranșa de la gaze naturale și energie electrică consumatorii și nici nu vor emite penalități în această privință. ANPC a mai precizat faptul că data limită până la care furnizorii pot emite noile facturi va fi data de 31 ianuarie 2022:

În cursul zilei de ieri, Guvernul Ciucă anunța, printr-un comunicat oficial faptul că furnizorii de energie electrică și gazele naturale au ajuns la un consens cu Executivul pentru luarea unor măsuri pe piață:

”Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi o întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor din domeniul energiei. Dialogul face parte din seria consultărilor demarate de Guvern cu privire la pachetul de măsuri pe care Executivul îl pregătește pentru protejarea cetățenilor, sprijinirea mediului de afaceri și menținerea locurilor de muncă, în contextul crizei energetice.

Prim-ministrul a prezentat soluțiile aflate acum în lucru la nivelul Guvernului: plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în paralel cu creșterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri.”

Judecata soților Ceaușescu

Adauga un comentariu