Actualitate

Marcel Vela anunță că vor fi aprobate două noi acte normative necesare pentru derularea alegerilor din 27 septembrie

Publicat: 04 sept. 2020
ALT=«Marcel Vela anunță că vor fi aprobate două noi acte normative necesare pentru derularea alegerilor din 27 septembrie»
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne

Marcel Vela anunță că vor fi aprobate două noi acte normative necesare pentru derularea alegerilor din 27 septembrie. Ministrul de Interne, informează că vor fi aprobate două noi acte normative în următoarea şedinţă de Guvern. Acesta asigură că ”atât alegerile locale, cât şi cele parlamentare se vor organiza în condiţii de deplină legalitate, siguranţă sanitară şi corectitudine faţă de toate partidele politice”.

”În şedinţa de Guvern de aseară au fost aprobate, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne şi Autorităţii Electorale Permanente, primele acte normative referitoare la desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, şi anume hotărârea de guvern privind stabilirea datei alegerilor, cât şi cea pentru aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale. Astfel, a fost stabilită data alegerilor parlamentare pentru ziua de 6 decembrie 2020. Acesta este doar primul pachet legislativ care va oferi tuturor instituţiilor cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea alegerilor cadrul legal pentru ca toate operaţiunile necesare să se desfăşoare eficient şi transparent, chiar şi în această perioadă încărcată şi plină de provocări”, a scris, Vela, vineri seară, pe Facebook.

Marcel Vela anunță că vor fi aprobate două noi acte normative necesare pentru derularea alegerilor din 27 septembrie

În acest fel, două noi acte normative necesare pentru alegeri vor fi aprobate în următoarea şedinţă de Guvern.

”În următoarea şedinţă a Executivului vom supune aprobării şi proiectul privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor, plus cel cu propunerea cheltuielilor pentru pregătirea si desfăşurarea procesului electoral. Îi asigur pe toţi cetăţenii României că atât alegerile locale, cât şi cele parlamentare se vor organiza în condiţii de deplină legalitate, siguranţă sanitară şi corectitudine faţă de toate partidele politice”, a mai scris ministrul.

Mii de posturi din Poliţia Română vor fi desfiinţate de Marcel Vela, susţin sindicaliştii din poliţie

Sindicaliştii din poliţie au o reacţie dura la informaţia potrivit căruia Vela vrea să desfiinţeze mii de posturi din Poliţia Romană. Cei de la EUROPOL susţin faptul că ministrul Vela vrea să desfiinţeze mii de posturi din MAI şi acest lucru este inadmisibil.

Confom unui comunicat de presă emis de Europol, ministrul de Interne a transmis un mesaj prin care se cere întocmirea unui raport al locurilor vacante din Poliţia Romană şi din cadrul Poliţiei de Frontieră. În urma raportului, Vela ar ordona desfiinţarea posturilor neocupate.

Demersul făcut de minister este inacceptabil în viziunea Europol şi reprezintă un atac la adresa ordinii şi siguranţei publice. Europol afirma faptul că în aceste momente exista un deficit important de personal şi ca Poliţia Romana ar mai avea nevoie de minim 20.000 de oameni care să li se alăture. Problemele întâmpinate de aceştia sunt în structurile cele mai importante cum ar fi ordinea publică, rutieră, investigaţii criminale, poliţia de frontira, crima organizată.

„Aceste reprezintă o bătaie de joc la adresa cetățenilor cărora li se induce ideea creșterii siguranței prin înființarea acestor structuri, când în realitate vor lua oameni din stradă pentru a-i muta la noile ‘poliții’. Cine crede că obții un alt rezultat cu aceleași resurse umane este naiv. Nu se schimbă nimic dacă vor fi luați oameni de la proximitate, ordine publică și îi vor muta la ‘poliția școlilor’ , în loc să degreveze de sarcini polițiștii de proximitate pentru că aceștia să poată fi mai mult timp în teren, în mijlocul comunității, în școli și în alte asemenea locuri și medii de interes”, scrie Europol.

Adauga un comentariu