National

Marcel Vela: „Românii vor fi anunțați prin sistemul RO-ALERT de fiecare situaţie deosebită declanşată de vremea severă”

Publicat: 09 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marcel Vela Românii vor fi anunțați prin sistemul RO-ALERT de fiecare situaţie deosebită declanşată de vremea severă
Marcel Vela, ministrul de Interne

Miercuri, 9 decembrie, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat, după ce a avut loc ședința Comandamentului de iarnă, că cetățenii României vor fi anunţaţi prin sistemul de avertizare RO-ALERT de eventuale situaţii deosebite declanşate de vremea severă, în funcţie de zona în care acestea se vor manifesta.

Anunțul a fost făcut de Vela pe o pagină de socializare, precizând că astăzi a avut loc o ședință în legătură cu verificarea gradului de pregătire a instituțiilor statului responsabile pentru gestionarea situațiilor specifice sezonului rece, la care au participat premierul interimar, Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și ministrul Economiei, Virgil Popescu.

„Am discutat despre soluții, dar mai ales despre cum trebuie să ne asigurăm, prin măsuri eficiente, că prevenim și gestionăm orice provocare generată de sezonul rece.

În cadrul şedinţei, în sistem videoconferinţă, am luat legătura cu toate prefecturile de la nivel naţional, iar fiecare prefect a prezentat stadiul de pregătire, dar şi necesarul de tehnică, echipament, resursă umană, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19. Ca măsură de prevenţie şi avertizare, am stabilit ca cetăţenii să fie anunţaţi prin sistemul RO-ALERT de fiecare situaţie deosebită declanşată de vremea severă, în funcţie de zona de manifestare”, a mai scris Marcel Vela.

Avertismentul lui Raed Arafat, la Comandamentul de iarnă: „Nici nu putem să îi ținem în spitale unde avem COVID dar nici să îi trimitem înapoi”

În aceeași zi, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a atenționat, în cadrul ședinței Comandamentului de iarnă care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne, că sunt necesare o serie de măsuri urgente, pentru protejarea persoanelor care au nevoie de dializă, dar și pentru femeile gravide, care sunt aproape de termen. Cererea șefului DSU apare pe fondul avertizărilor făcute de ANM, în ceea ce privește vremea rea din perioada imediat următoare.

„Față de alți ani, persoanele care sunt supuse dializei, situația lor e un pic mai dificilă acum. Pentru că, nici nu putem să îi ținem în spitale unde avem problema COVID, dar nici nu putem să îi trimitem înapoi și după trei zile să încercăm să îi scoatem dintr-o zona care se blochează. Deci trebuie să găsim soluții pentru ei.” a spus Raed Arafat miercuri.

Avertismentul meteo din perioada următoare cuprinde fenomene extreme și poate chiar să ne pună în situația în care să evacuăm persoane, sau să ajungem în zone care sunt blocate.

Raed Arafat a insistat să fie găsite soluții, care să ușureze accesul serviciilor medicale al persoanelor dependente de dializă și al gravidelor aflate aproape de termen – persoane care nu pot fi ținute sub supraveghere în spitale din cauza pandemiei cu coronavirus.

Șeful DSU  a solicitat „scoaterea lor din zone care pot să fie sub incidența unui cod care poate să ducă la blocarea accesului pentru persoanele respective”.

Adauga un comentariu