Local

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a lăsat SMURD fără o clădire de 8 milioane euro. Inginerie a șefului CJ pentru imobilul de lângă Aeroportul Iași

Publicat: 11 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Maricel Popa președintele Consiliului Județean Iași a lăsat SMURD fără o clădire de 8 milioane euro. Inginerie a șefului CJ pentru imobilul de lângă Aeroportul Iași
Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, și-a bătut joc de SMURD, cu un proiect de lângă Aeroportul Iași

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a întors un proiect de care beneficia Inspectoratul General de Aviație demarat în 2019 pentru un centru SMURD. Clădirea de la Aviația Utilitară va rămâne un ghimpe în coasta proiectului de modernizare de la Aeroportul Iași. Clădirea urma să fie folosită de Inspectoratul de Aviație în următorii 5 ani. Maricel Popa le-a luat însă imobilul înapoi, înainte să se inveastească ceva

Un proiect de modernizare al clădirii de la Aviația Utilitară a fost batjocorit de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Clădirea de lângă Aeroportul Iași a fost dată pentru o perioadă de cinci ani către Inspectoratul General de Aviație (IGAV) cu scopul construirii unui hangar pentru elicopterele SMURD. În hotărârea emisă de Consiliul Județean s-a stipulat faptul că IGAV trebuie să înceapă procedurile pentru modernizarea spațiului în termen de un an. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Maricel Popa a decis că este mai bine să renunțe la hotărâre și să preia din nou clădirea care zace abandonată. Inițial, se stipulase o investiție de 8 milioane de euro în Aviația Utilitară. Cum IGAV nu are acești bani, s-a dorit implementarea unui proiect european. Și acest lucru este însă de durată, iar termenul de un an nu a fost suficient.

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a comis o gafă uriașă. A luat un imobil abia cedat

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a blocat astfel proiectul IGAV înainte să înceapă pentru centrul SMURD. În aceste condiții, nici proiectul zonei cargo de la Aviația Utilitară nu mai poate fi derulat. Clădirea va rămâne în continuare în picioare nefolosită, chiar lângă hangarul de mentenanță Aerostar.

„Revenim la adresa nr. 23849/14.08.2019, prin care Consiliul Județean Iași a invitat instituția dumneavoastră la sediul acesteia în vederea semnării contractului de comodat. Având în vedere că până la această dată nu am primit un răspuns la adresa mai sus menționată, vă transmitem că instituția noastră va revoca hotărârea prin care s-a atribuit în folosință gratuită instituției dumneavoastră o parte din imobilul proprietatea publică a județului situată în Iași. Această decizie este, pe de o parte, motivată de neîncheierea contractului de comodat între cele două părți și predarea-primirea bunurilor menționate mai sus și, pe de altă parte, neexecutarea la termen a obligațiilor stabilite”, se arată în hotărârea emisă de Maricel Popa.

Aviația Utilitară ar trebui dărâmată. Nici la Inspectoratul de Aviație, nici la Aeroportul Iași nu mai rămâne

Conducerea de la Aeroportul Iași susține că Aviația Utilitară nu își mai are locul în planul de modernizare al aerogării și că aceasta ar trebui demolată pentru a face loc unei zone cargo nu doar centru SMURD. Proiectul ar costa circa 8 milioane de euro.

„Prioritatea noastră a fost extinderea acestei platforme pentru a putea avea o facilitate de aeroport și către Aviația Utilitară. Vom vedea din acest punct de vedere care din cele trei scenarii din documentația de modernizare este potrivit pentru a transforma Aviația Utilitară în zonă cargo. Din punctul meu de vedere, strict personal, până nu se ridică nivelul de operare la platformă, dacă nu se dărâmă Aviația Utilitară, nu se va putea realiza zona cargo la Iași”, a menționat Cătălin Bulgariu, director la Aeroportul Iași.

Platforma de la hangarul Aerostar este gata. Nemulțumiri la Aeroportul Iași din cauza celor de la Consiliul Județean

În aceste zile va fi inaugurată platforma de parcare a avioanelor care va lega pista de hangarul Aerostar Bacău. Proiectul de 50 milioane lei finanțat din fonduri proprii de la Aeroportul Iași și fonduri europene a stârnit nemulțumiri. Conducerea aerogării s-a arătat nemulțumită de faptul că Maricel Popa și Consiliul Județean Iași nu s-au implicat în proiect.

„A fost o muncă intensă și sunt mâhnit că astăzi nu este alături de noi Consiliul Județean. Sper ca dacă nu ne ajută, măcar să nu ne încurce. Finalul acestui proiect este decembrie 2020. Conform graficului de lucrări, suntem cu câteva procente peste nivelul de realizare. După 15 august începe și accesul dinspre pistă spre hangar a căii de rulare”, a mai spus Cătălin Bulgariu.

Platforma de la hangarul Aerostar va fi conectată și la pista veche de la Aeroportul Iași.

„Am finalizat prima etapă de la Aeroportul Iași, de 10 mii metri pătrați aferenți deschiderii hangarului Aerostar. Prima parte a platformei a fost betonată, după care vom trece la etapele următoare. În șantier se lucrează la etapa a doua a platformei și a zidului de sprijin, urmând ca săptămâna viitoare să înceapă lucrările la calea de rulare pornind de la pista nouă către cea veche. Este o lucrare mare și suntem în grafic. Până pe 15 august este gata, iar Aerostar poate începe activitatea de mentenanță a avioanelor”, a spus Cătălin Bulgariu, director la Aeroportul Iași.

Adauga un comentariu