Titlurile zilei

Maricel Popa și controversatul afacerist Ioan Echimov forțează un contract de 20 de milioane de euro pentru Eky Sam, firma de casă a Consiliului Județean Iași. Combinația a fost stricată de omul de afaceri Giani Canschi

Publicat: 28 aug. 2020
Omul de afaceri Ioan Echimov și Maricel Popa forțează nota cu un contract de 20 de milioane de euro pentru Eky Sam, firma de casă a Consiliului Județean Iași
Afaceristul Ioan Echimov și Maricel Popa insistă ca Eky Sam, firma de casă a Consiliului Județean Iași, să fie desemnată câștigătoare a unui contract de 20 de milioane de euro

Maricel Popa speră ca Eky Sam, firma de casă a Consiliului Județean Iași, controlată de controversatul om de afaceri Ioan Echimov, să fie declarată câștigătoare în cadrul unei licitații în valoare de aproape 20 de milioane de euro. După ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a cerut anularea contractului la cererea firmei controlate de Giani Canschi și reluarea licitației pentru lotul 3 din axa rutieră Iași-Suceava, Echimov forțează mâna judecătorilor pentru ca firma de casă a Consiliului Județean Iași să prindă și contractul de 20 de milioane de euro

Controversatul om de afaceri Ioan Echimov, partenerul lui Maricel Popa, forțează nota la contractul de 20 de milioane de euro pe care EkySam, firma de casă a Consiliului Județean Iași, l-a scăpat printre degete pe ultima sută de metri după ce combinația a fost stricată de intervenția unei companii deținute de Giani Canschi, și anume Daroconstruct SRL. Pe data de 24 august, EkySam a făcut recurs la Curtea de Apel Iași și a chemat în instanță asocierea formată din firmele Daroconstruct și Rutoador SRL în dosarul care are ca obiect „litigiu privind achizițiile publice”.

Astfel, firma de casă a Consiliului Județean Iași forțează nota să fie desemnată câștigătoare pentru realizarea a 40 km de pe axa rutieră Iași-Suceava. Maricel Popa îi este dator vândut lui Ioan Echimov pentru faptul că acesta l-a ajutat cu pietruirea și asfaltarea platformei de la spitalul mobil din Lețcani, încât acum îi facilitează diverse contracte. Între cei doi este o legătură extrem de strânsă, Eky Sam SRL obținând numeroase contracte în condiții dubioase.

Însă de aici și până la a încălca legea pentru a-i da pe tavă 20 de milioane de euro din fonduri europene unei firme cu condamnare este cale lungă. Maricel Popa ar trebui să răspundă pentru acest lucru și să explice cum se face că mai toate lucrările mari ajung pe mâna prietenului său. Și procurorii anticorupție, și alte instituții ale statului cu atribuții de control ar trebui să ia la verificat toate aceste contracte derulate de Consiliul Județean Iași.

CNSC a anulat licitația de 20 de milioane de euro pentru care se luptă EkySam

Reamintim faptul că asocierea EkySam SRL- Dimex 2000 Company- Big Conf SRL a fost desemnată câștigătoare la licitația organizată de Consiliul Județean Iași. Nemulțumită de rezultatul procedurii de licitație, Daroconstruct SRL, controlată de Giani Canschi, a înaintat o serie de contestații. Astfel, prin decizia nr. 1338/C9/1283, din data de 04.08.2020, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis contestația depusă de Daroconstruct împotriva Consiliului Județean Iași și a anulat raportul procedurii de licitație, obligând autoritatea contractantă, și anume Consiliul Județean Iași, la reevaluarea ofertei făcute de firmele câștigătoare.

Licitația la Consiliul Județean Iași s-a câștigat cu un proiect „copy-paste”

Motivele care au stat la anularea licitației organizate de instituția condusă de Maricel Popa sunt mai ales de ordin tehnic, asta având în vedere faptul că firma de casă a Consiliului Județean Iași nu dispunea de utilajele și infrastructura necesare, dar nici măcar nu a depus un proiect particularizat, ci aproape că a făcut un „copy-paste” la proiectul propus pentru lotul 2 al tronsonului Iași-Suceava.

„În speța analizată, contestatoarea Daroconstruct a considerat că, față de lotul 2, lotul 3 cuprinde și lucrările pentru trecere la nivel cu calea ferată. Oferta câștigătoare nu ar deține resursele necesare pentru execuția lucrărilor de treceri la nivel cu calea ferată, respectiv operator economic asociat sau subcontractant autorizat AFER, implicit personal și echipamente pentru execuția acestor categorii de lucrări”, se arată în dosarul înregistrat la Curtea de Apel Iași.

Cei de la Daroconstruct SRL i-au reclamat pe câștigători că nu au utilaje și muncitori suficienți

Reprezentanții Daroconstruct SRL, cea care a contestat vehement licitația, au susținut în instanță faptul că cei care au fost desemnați câștigători nu dețin nici măcar utilajele necesare pentru finalizarea lucrărilor. Conform regulamentului licitației organizate de Consiliul Județean Iași, orice operator Economic participant la procedură, indiferent dacă este individual, membru al unei asocieri, subcontractant sau terț, trebuie să demonstreze capacitatea de exercitare a activității.

„Asocierea nu ar fi prezentat resursele, astfel cum s-a solicitat prin documentația de atribuire, acesta prezentând doar dotarea minimă pentru utilaje auto și deservenți, precum și în legătură cu pretinsa neconformitate a programului de execuție; durata activităților; metodologia de executare a lucrărilor; măsurile aplicate de ofertant pentru supravegherea lucrărilor în perioada de garanție acordată; prezentarea modului de acces la specialiștii atestați, s-a constatat lipsa de temeinicie a acestora”, se mai arată în dosarul înregistrat la Curtea de Apel Iași.

Licitațiile organizate de Consiliul Județean Iași vor fi reluate de la zero

CNSC a arătat clar că evaluarea trebuie făcută din nou.

„Admite contestația depusă de Daroconstruct SRL, în calitate de lider al asocierii Daroconstruct SRL – Rutador SRL, în contradictoriu cu Județul Iași. Anulează raportul procedurii nr. 18903/19.06.2020, în partea care privește oferta asocierii Eky Sam SRL – Dimex 2000 Company SRL – Big Conf SRL, pentru lotul 3. Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei depuse de asocierea Eky Sam SRL – Dimex 2000 Company SRL – Big Conf SRL, pentru lotul 3, cu întocmirea unui nou raport al procedurii”, se arată în decizia CNSC.

Firma Eky Sam SRL și Ioan Echimov, condamnați pentru fraudă cu fonduri europene

Eky Sam SRL a fost condamnată în luna mai 2018 de către Curtea de Apel Iași pentru fraudă cu fonduri europene în complicitate cu funcționarii Primăriei Ion Neculce. Motivarea a venit însă abia la începutul acestui an. Societatea s-a ales cu o amendă penală de 75.000 de lei, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținerea de fonduri europene cu documente false. În plus, a fost sancționată pe cale administrativă ca timp de cinci ani să nu participe la licitații derulate cu fonduri publice. Și Ioan Echimov a fost luat la ochi de magistrați, astfel încât acesta s-a dat deoparte din noua societate, pentru ca lucrările să meargă liniștite. Doar că decizia nu a mai fost respectată, din moment ce firma participă la licitații și le mai și câștigă cu largul concurs al lui Maricel Popa, cel mai slab președinte din istoria județului Iași.

Vezi  AICI Contestația de la CNSC

Adauga un comentariu