Titlurile zilei

EXCLUSIV. Rețeaua de cumetri care a căpușat drumurile din Iași. Dezvăluiri făcute din biroul lui Maricel Popa de la Consiliul Județean. S-au scurs milioane de euro către o familie influentă din Moldova

Publicat: 07 mai 2020

Milioane de lei din banii ieșenilor s-au dus în conturile afaceriștilor, politicienilor și rubedeniilor apropiate ale lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Rețeaua este una bine pusă la punct. Încrengătura începe cu Ion Echimov, cel care controlează firma Eky Sam SRL din Târgu Frumos, și ajunge până în județul Neamț la Romică Rotaru, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, care controlează firma Darcons SRL. Fiul lui Romică Rotaru, parlamentar de Neamț, s-a căsătorit cu fiica lui Ioan Echimov. Firmele celor doi cuscri au luat saci de bani pe lucrări făcute greșit din banii Consiliului Județean, condus de Maricel Popa. Se decontează sume uriașe pe lucrări care costă mult mai puțin

Cele mai mari lucrări de asfaltare sau pietruire din județul Iași au ajuns pe mâna unor persoane apropiate de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași. Sume de ordinul milioanelor de lei au intrat în conturile unor apropiați ai șefului CJ Iași, în vreme ce drumurile sunt făcute după ureche. Proiectele de reabilitare a drumurilor din județul Iași au fost luate în ultimii ani de către marii asfaltatori din regiune, aceștia fiind chiar și rude. Totul începe cu Ion Echimov, cel care controlează grupul de firme Eky Sam SRL din Târgu Frumos. Acesta a devenit extrem de apropiat de Maricel Popa și indiferent că a participat cu Eky Sam SRL sau Eky Route SRL la asfaltări, a prins grosul contractelor. De ani buni, firmele lui Ioan Echimov au prins contracte cu Consiliul Județean Iași.

Firma Eky Sam SRL a fost condamnată în 2018 pentru fraudă cu fonduri europene într-un dosar cu Primăria comunei Ion Neculce. A primit interdicție de a partcipa la licitații timp de cinci ani. Pentru o perioadă, Echimov a scos la înaintare firma Eky Route SRL, firmă care a luat de la Consiliul Județean contractul de deszăpezire pe două ierni, valoarea lucrării fiind de peste 13 milioane lei (2.7 milioane euro).

Deși are interdicție în mod normal, Eky Sam SRL a revenit în joc și a reînceput să obțină contracte de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași. Această direcție subordonată lui Maricel Popa este condusă de Ciprian Ovidiu Ciucan, fost angajat la firma Eky Sam SRL. De exemplu, Direcția de Drumuri a atribuit lui Eky Sam la final de februarie modernizarea DJ 281 B Coarnele Caprei- Arama (km 10+ 770- 12+593). Echimov va încasa 4,6 milioane lei pentru acest contract. Tot în februarie, Eky Sam SRL a luat un contract de 4,8 milioane lei (1 milion de euro) pentru refacerea DJ 280 Oțeleni – lim. jud. Neamț (km 18+094 – km 20+378).

Patronii Eky-Sam SRL și Darcons SRL au devenit cuscri

De ceva timp, în județul Iași și-a făcut apariția firma Darcons SRL din comuna Cordun, patronată de Romică Rotaru, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. Firma acestuia a ajuns abonată la bani publici, iar ușor-ușor a ajuns un partener de nădejde pentru Eky Sam SRL. Lucrurile au evoluat atât de bine între Romică Rotaru și Ioan Echimov, încât de anul trecut cei doi au devenit cuscri. Fiul lui Romică Rotaru este Alexandru Rotaru. Tânărul este parlamentar PSD de Neamț.

În luna iulie 2019, Alexandru Rotaru (30 ani) s-a căsătorit cu Tania Roxana Echimov (30 ani), fiica lui Ioan Echimov. Căsătoria civilă a avut loc la Primăria comunei Dulcești din județul Neamț.
Alexandru Rotaru a ajuns pe listele pentru Parlament impus de tatăl său, Romică Rotaru. Între timp a avut mai multe dispute cu Ionel Arsene, baronul local și președintele CJ Neamț. Alexandru Rotaru ar urma însă să candideze pentru Primăria municipiului Roman la alegerile locale din toamna acestui an. Tânărul deputat deține firma Drum Construct SRL din Cordun, județul Neamț.

Familia Rotaru s-a extins și în județul Iași

Firma fiului, Drum Construct SRL, a prins unele contracte în județul Iași. La început de drum în Parlamentul României, acesta a luat un contract de peste 2,1 milioane de lei de la Primăria comunei Hălăucești pentru asfaltarea drumurilor din localitate. Firma are o vechime de 15 ani, fiind înființată în 2005. În anul 2018, firma avea 5 angajați și a înregistrat un profit de 17.000 lei, dar și datorii de peste 681 mii lei.

„Nu am mai avut altele (în afară de contractul de la Hălăucești- n.r.). Eu sunt asociat la firma mea și atât. În afară de relația tată-fiu nu este altceva. Sunt inginer de meserie și este normal să-mi fac treaba”, a spus Alexandru Rotaru, deputat PSD Neamț și fiul lui Romică Rotaru.

Darcons SL, firma lui Romică Rotaru, a intrat pe piața drumurilor din Iași cu un scandal monumental. În urmă cu mai mulți ani, Darcons SRL a prins o lucrare în zona comunei Mircești pentru jumătate de milion de lei. Firma a fost acuzată că a turnat asfalt direct peste gropile din șosea și a fost pusă să refacă toată lucrarea. Darcons SRL a tot amânat începerea lucrărilor mai bine de o lună în preajma sezonului rece și a turnat asfaltul pe ploaie. Lucrarea n-a rezistat, covorul asfaltic s-a fisurat și a fost nevoie de șapte luni până la refacerea lucrării. Nu a trecut mult până când Romică Rotaru s-a întins și la contracte mai generoase. Astfel, firma Darcons SRL a obținut de la Consiliul Județean condus de Maricel Popa un contract generos pe care l-a împărțit apoi cu cuscrul său.

Lucrare făcută în bătaie de joc la Târgu Frumos

Este vorba despre modernizarea DJ 280B Târgu Frumos – Cucuteni. Proiectul a fost derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL II), Darcons SRL câștigând licitația pentru 10 milioane lei (peste 2 milioane euro). Proiectul prevedea modernizarea DJ 280B Târgu Frumos – Cucuteni (de la km 2+614 la km 11+802). La licitație a participat și firma Eky Route SRL, însă aceasta nu a câștigat. Ulterior însă, Romică Rotaru i-a subcontractat lucrarea cuscrului său chiar dacă ambele firme au fost „rivale” la licitație.

Licitația s-a făcut cu scandal, Curtea de Conturi a cerut explicații, iar cei implicați au dat să ascundă totul. Proiectul a ajuns și la Inspectoratul de Stat în Construcții. Asfaltarea s-a făcut de mântuială, inspectorii ISC constatând că în loc de patru centimetri de asfalt s-au pus doar trei, adică o lipsă de 25 la sută din lucrare. Maricel Popa, actualul președinte al CJ Iași, nu a avut nimic de obiectat la vremea respectivă, tocmai pentru a acoperi situația. Pentru această lucrare s-au plătit 0,9 milioane lei pe kilometru.

Recent, Direcția Județeană de Drumuri a cerut plenului Consiliului Județean alocarea a 753 mii lei pentru un covor bituminos pe DJ 280B: Tg. Frumos – Cucuteni (km 1+900 – 2+614). Pentru alți 714 metri se vor aloca noi fonduri, în calcul fiind același drum.
Surse din CJ au arătat că această lucrare trebuia făcută inițial integral, însă la măsurătoare s-a calculat cu 714 metri mai puțin, iar acum se încearcă să se acopere gafa cu alte fonduri.

Comentarii
 • Trebuie să ne întrebăm de cine este consiliat Aragaz în a fura cu spor de la drumuri. Răspunsul este simplu : de cel escroc drumar din România de LAICU OVIDIU MUGUREL ! La pușcărie Popa & Laicu !

 • Doamne ce bine sa vedem in PUSCARIE pe nevinovatii aragazel,pe nevinovatul de la fabrica de avioane dl profesoreeeeeee pe cel ce conduce consiliu de administratie care se da cucos da e o gaina bleaga tot de la fabrica de avioane ,pe alti indivizi ca Bodisor alt angajat la fabrica de avioane……..VISURI.

 • Baghiule,iar ai băut Mona de dimineață??? Mă zdreanță vezi că ai să crapi dacă mai dughesti in halul asta! Ți-a tăiat din bani Gabelu,nu îți mai dă 500 de € ca sà injuri oamenii onorabili? Sau te face la saiele Scafandru? Gloabă betivă,ești de tot kkatul,și urât ,și prost , și bețiv și pe deasupra CRETIN INCURABIL!

 • Au distrus Aeroportul Iași, ca de-altfel toate instituțiile unde și-au pus Politrucii la conducere, cel mai probabil vor da vina pe criza actuala, mai rău e ca nici nu ai alternativa pe cine sa votezi la CJ, cred ca cel mai bun ar fi deputatul Bodea măcar el a făcut ceva

 • asta nu e firma care s-a oferit sa facă platforma betonata pentru spitalul mobil ? Ve-ți avea spital mobil la Iași când vor zbura porcii

 • Lui Maricel Popa i sa hotărât soarta la București pentru ca e omul lui Ciorăpel va fi schimbat de la conducerea organizației psd împreuna cu toată echipa sa. Se pare ca in locul lor vor veni doi parlamentari din noul val care sunt apropiați de Ciolacu.

 • Isi bat joc de oameni. Veniti va rog in vizita pe drumul Budesti-Manjesti-Voinesti sa vedeti cum rupem masinile si inghitim praf. Rusine sa va fie. Stati cocotati in functii si batjocoriti oamenii!!!!!

 • Laicule nu mai semna Filosoful că știe toată lumea că tu ești zdreanță nenorocită ! Și care oameni onorabili, Laicule ? Popa un hoț de fabrici, tu un bețiv și un curvar, Ostaficiuc cu liceul la seral sau parașuta de Camelia zisă și Lănțișor, care a trecut prin patul lui Relu Fenechiu și apoi prin patul lui Gigi Nichita ca să reușească în politică ? Ăștia sunteți așa-zișii oameni onorabili ? Mă tăvălesc pe jos de răs.

 • Cum se dau astia pe tobogan daca nu le iese cascavalul.
  Asa va pica si Chirica, cineva tot va sparge gheata din anturajul sau.

 • da voi ce ati crezut , ca pe taranul-parvenit de Popa il doare in cur de cetateni si locuitorii din Iasi si judet , nu ! El doar parvenitismul social si economic-financiar il intereseaza ca de altfel pe toti cei din org.PSD Iasi si din toata tara.Politicieni de la noi sunt pusi doar pe capatuiala si inavutire.De aceea zic ca in politica nu au ce cauta tot felul de afaceristi (contribuabili) la pusculita de partid , care-si impun politica lor de inavutire in detrimentul comunitati .

 • Eu unul m am saturat de tot felul de venetici adevarati alpinisti social-politici care au acaparta Iasiul de alde Popa, Boca, Alexe, Muila si multi alti pe care iesenii i-au primit si scolit , iar ei drept recompensa se sterg la pula cu noi.Bai gozometzilor vine vremea cind ve-ti da socoteala si o s-o luati la popou in Copou la Maxima Siguranta.Crede ti ca daca aveti banii (murdari) puteti cumpara pe oricine ? grestit secaturilor , toti v a privesc cu scarba si greata , ca nu reprezentati nimic decit niste gunoaie vremelnice !

 • Maricel Popa este cel mai mare afacerist ȚEPAR pe care l-a produs economia Iașului, pe ce-a pus mâna s-a ales praful, toată lumea se ferește de el

 • Baghiule,ești un mare golanoi,un gunoi recunoscut de care se ferește toată lumea! Mă dilimanule,te compari tu un mujic mascăragios cu dna Gavrilă??? Mă rahat betiv,nu vezi că nu se uită nimeni in gura ta știrbă și cu miros de hazna??? Nenorocitule,tot îți iei o carabă pe schinare de la cei pe care ii tot jignești! Sa nu spui că nu ai știut!

 • Laicule, Gavrilă este o parașută incultă și o politrucă traseistă ! O nemernică ce a distrus sistemul educașional preuniversitar ieșean ! Să-i transmiți salutări de la Aurică Ionescu că el i-a dat primul cu cucul pe la bot !

 • Baghiule,vezi poate te dă in judecată( adică in ce nu ai tu) distinsa doamnă! Cum îți permiți mă jegule sa aduci acuze din astea scelerate??? Ferească Dumnezeu ce lighionă poți fi!

 • LAICULE SĂ-ȚI MOARĂ CIOCANUL LA INTRARE CÂND VEI VREA S-O REGULEZI PE COLEGA TA DE PROSTITUȚIE POLITICĂ : GAVRILĂ CAMELIA !

 • Abia aștept să mă dea în judecată această parașută netrebnică de Gavrilă ! Îi luăm și chiloții de pe ea. Avovații noștri abia așteaptă o asemenea speță !

 • Madam Gavriila are vocabularul de profesor și nu a cumpărat diplomele cu damigeana, chiar nu suferă comparatie cu Analfabeții functionali PSD Popa,Catea,Ostaficiuc.Baetii ăștia au îngropat partidul la nivel județean no săi mai voteze nici dracu

 • Pt Iohanus, mai bombălaule, acest „Muila” ,cum ii spui tu a salvat Antibiotice de la vânzare, ca un alt derutat de Iași, care a vrut să o vândă cand era pe cai mari, aștepta parandaratul, dar având în vedere că acest derutat a adus și bani în județ, il iertam și nu ii mai dăm numele, ca pe lîngă „Muila” A facut lucruri și bune nu numai rele, ăștia de la PSD Cateva și alții ca el ,ca mai sunt , nu prea au de unde sa stie cu ce se mănâncă politica, au fost trimiși pt a le rezolva problemele celor care iau trimis.

 • Nu te lăsa Laicule, dă-le peste bot la Gașca PNListo-PMPista, ești printre puținii politicieni care spui lucrurilor pe nume și ieși la bătaie. La mai mare !

 • Vă certați degeaba ,ce a făcut Popa în ultimii ani pentru județul Iași nu a făcut nimeni ,nu am votat nici o dată psd, nu am fost susținătorul lui dar are stofă și bun simț, iubește tradiția, natura și frumosul, a trecut testul cu brio pentru această perioadă dificilă, cinste lui ,restul e cancan, lumea vede nu trebuie să îi duceți voi în eroare, faptele vorbesc. ..

 • Hai lasă vrăjeala consiliere, inafara de prăbușirea aeroportului n-a făcut nimic, ori poate vrei sa spui ca banii de la neuro sau infecțioase sunt meritul lui ..Despre bunul simt ma faci sa rad este un isteric și un nepriceput de care rade toată lumea nici nu știe sa citească de pe foaie

Adauga un comentariu