Actualitate

Marius Pieleanu, sociolog, despre moțiunea de cenzură: ”Nimeni nu câştigă, nimeni nu pierde”

Publicat: 31 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marius Pieleanu sociolog despre moțiunea de cenzură Nimeni nu câştigă nimeni nu pierde
Marius Pieleanu, sociolog, despre moțiunea de cenzură: ”Nimeni nu câştigă, nimeni nu pierde”

Marius Pieleanu, sociolog, despre moțiunea de cenzură: ”Nimeni nu câştigă, nimeni nu pierde”. Luni, plenul reunit al Parlamentului nu a avut cvorum pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi. Cu toate acestea, Pieleanu este de părere că „nimeni nu câştigă, nimeni nu pierde”

„În opinia mea, nimeni nu câştigă, nimeni nu pierde astăzi, pentru că fiecare dintre părţile combatante are propriile sale explicaţii, aparent raţionale şi consistente. PSD va spune că a fost pus în imposibilitatea de a-şi organiza votul fiindcă nu s-a realizat condiţia de cvorum. PNL şi ceilalţi vor spune că sunt în aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale care va lămuri această oportunitate. Din punctul acesta de vedere al argumentelor cu caracter parlamentar şi juridic, nu cred că cineva pierde sau câştigă. Şi asta urmează să vedem în cursul zilei de astăzi şi al zilelor următoare, dacă principalii comunicatori ai celor două mari grupuri politice vor reuşi să transmită opinie publice propriile lor argumente, astfel încât să convingă, unii sau alţii, că au dreptate”, a afirmat sociologul.

Marius Pieleanu, sociolog, despre moțiunea de cenzură: ”Nimeni nu câştigă, nimeni nu pierde”

Conform acestuia, pentru PSD şi pentru conducerea partidului era necesară organizarea unei moţiuni de cenzură.

„În interiorul partidului exista o opinie, minoritară, e adevărat, cum că actuala conducere ar avea nu neapărat un blat – nu îmi place termenul -, dar anumite tipuri de înţelegere cu PNL şi cu Preşedinţia. Ei bine, depunerea moţiunii cred că a eliminat definitiv această suspiciune, pentru că este evident că a stat atârnată de un fir de păr votarea moţiunii. Deci acesta este marele câştig al lui Marcel Ciolacu şi al lui Paul Stănescu”, este de părere Marius Pieleanu.

De asemenea, sociologul a observat că unele persoane au o scuză pentru care nu s-au putut prezenta, pentru a completa cvorumul, dar altele trebuie analizate.

„Trebuie văzut la fiecare în parte care au fost motivele, pentru că, de pildă, la Carmen Dan e deja de notorietate – mama sa e bolnavă de COVID. Legea o obligă să stea acasă. Totuşi, a fost ministru de Interne, nu îşi permite să se joace cu legea. Sigur că sunt şi alţii care nu au venit că nu au vrut. Acolo trebuie analizat. Trebuie luat fiecare caz în parte”, a explicat Pieleanu.

Trebuie depusă o altă moțiune, cu un alt conținut

Referitor la soarta acestei moţiuni de cenzură sau depunerea alteia în noua sesiune parlamentară care are loc marţi, sociologul a concluzionat că, până pe 27 septembrie, la alegerile locale, nimeni nu mai stă să depună o moţiune.

„Dincolo de dificultăţile cu caracter juridic, pentru că noi intrăm de mâine într-o altă sesiune – deci înţeleg că trebuie depusă o altă moţiune, poate cu alt conţinut – opinia publică românească, în general, nu mai are răbdare să stea să urmărească toate tertipurile astea, sigur legitime, democratice, ca instrument prin care un partid sau altul atacă guvernul. Prioritatea zero, prioritatea absolută a României astăzi este de a fi elaborat un set coerent de măsuri de politică publică în privinţa protejării cât mai mari a populaţiei faţă de, iată, escaladarea celor care au COVID-19. Asta e clară şi din studii şi din analize”, a arătat Marius Pieleanu.

Adauga un comentariu