Actualitate

Mărturii cumplite făcute de doctorul şef al UPU Ploiești: Deja alegem între pacienţii pe care să-i salvăm. Se întâmplă zilnic

Publicat: 20 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mărturii cumplite făcute de doctorul şef al UPU Ploiești Deja alegem între pacienţii pe care să-i salvăm. Se întâmplă zilnic
Medic din Alba, apel disperat: „Noi, medicii de familie, dar și DSP-ul vom claca curând”

Medicul primar Violeta Tănase, șefa UPU din cadrul Spitalului Județean Ploiești a făcut o serie de dezvăluiri şocante. Aceasta susţine, nici mai mult nici mai puţin, că medicii din UPU Ploiești decid de câteva săptămâni ce pacienţi bolnavi de COVID-19 să salveze.

Conform acesteia, acest lucru este cauzat de numărul mare de îmbolnăviri şi mai ales de faptul că nu mai exista locuri în secţia de Terapie Intenisva. România pare să fi ajuns, în unele zone, la scenariul din Italia de la începutul pandemiei din martie.

Medicul Violeta Tănase declară că medicii din UPU aleg deja cine trăieşte şi cine moare

Declaraţiile au fost făcute de medicul primar Violeta Tănase, în direct, la un post de televiziune. Aceasta a afirmat, negru pe alb, faptul că deja medicii aleg cine trăieşte şi cine moare. Coşmarul de care se temeau mai mulţi medici de-a lungul vremii pare să devină realitate la Ploiești, sau cel puţin aşa susţine reputatul medic.

Conform aceloraşi declaraţii se pare ca pacienţii care au şanse mai mari de supravieţuire sunt lăsaţi mai la urmă. Aceştia obţin loc la Terapie Intensivă doar după ce se eliberează un pat. Din aceste considerente, pacienţii sunt lăsaţi să aştepte până la 72 de ore în Unitatea de Primire Urgente.

„Trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat”, a mărturisit Violeta Tănase la Digi 24.

În continuarea declaraţiilor şocante, medicul a afirmat că, dacă ar fi pusă să aleagă dintre o persoană tânără şi un bătrân, Violeta Tănase a menţionat ca, ca medic, l-ar alege pe tânăr: „nu știu dacă este o poziție generală a colectivului, dar eu, ca medic, da”.

Situaţia este una la limită. Iată cum s-a ajuns aici

Cum s-a ajuns în această situaţie la Ploiești? Medicul şef la UPU din cadrul Spitalului Județean Ploieşti afirma daptul că este un moment extraordinar de greu şi că pur şi simplu nu mai exista locuri în care să se poată interna pacienţii care au COVID-19. În altă ordine de idei, medicul arunca săgeţi şi către Centrul Naţional de Coordonare care, conform spuselor ei, nu i-a ajutat deloc.

„Suntem într-un moment extraordinar de greu. De câteva zile pur și simplu nu avem unde internă pacienți pe terapie intensivă. Centrul Național de Coordonare nu ne-a mai ajutat, probabil că nu a mai avut cum să ne ajute, și practic toți pacienții gravi – și nu sunt puțini – au rămas în Unitatea de Primiri Urgențe și câte 72 de ore, până când au putut fi preluați de Terapia Intensivă sau s-a ameliorat starea lor, fiind îngrijiți în UPU, ceea ce este absolut anormal.

Sunt pacienți neinternați, rămași în Urgență, consultați de specialistul de boli infecțioase al spitalului și de medicii de terapie intensivă, dar pacienți care nu au avut cum să fie admiși într-o secție de terapie intensivă din lipsă de locuri. Nu am avut unde-i internă”, a povestit Violeta Tănase.

Lucrul şi mai şocant este faptul că, la un moment dat, la spital s-au prezentat 7 pacienţi în acelaşi timp care aveau nevoie de Terapie Intensivă. Din păcate, locurile în secţie erau ocupate în proporţie de 100%

„La acest moment, eu vin de la serviciu, am ieșit la ora 20:00, și erau în Unitatea de Primiri Urgențe șase-șapte pacienți care necesitau internare în Terapie Intensivă și nu avem unde să-i plasăm”.

Nici locuri libere dar și puţin medici

O altă problemă, pe lângă locurile libere, este reprezentată de faptul că la Terapie Intensivă sunt foarte puţini medici sănătoși.

„Cei care mai suntem încă sănătoși trebuie să ne ocupăm de pacienți, care sunt la fel de mulți cum au tot fost în ultimele două luni, cred. În Terapie Intensivă avem patru medici rezidenți detașați, care practic ei acoperă linia de gardă de pe Terapie Intensivă COVID.

Sunt șase medici specialiști și primari de terapie intensivă care asigură linia de gardă non-COVID și unul dintre ei în fiecare zi acoperă perioada de dimineață, până începe linia de gardă pe terapie intensivă COVID, iar de la orele prânzului până a doua zi de dimineață, linia de gardă este acoperită de medicii rezidenți. Rezidenții, de asemenea, trebuie să fie tot timpul coordonați de un specialist, de un medic primar. Ei sunt, totuși, în perioada de pregătire”, a mai declarat dr. Tănase.

Șeful de la Terapia Intensivă din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase atrăgea atenţia asupra acestui lucru

Florin Roșu, şeful de la Terapia Intensivă din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase atrăgea atenţia asupra faptului că în curând, Terapiile Intensive nu vor mai putea face față, iar medicii vor fi puşi în postura de a alege ce persoana trăieşte şi ce persoana va muri. Acest lucru pare să fie, deocamdată la Ploiești, realitate:

„Trecem printr-o perioadă nu dificilă, foarte dificilă. Dacă nu ne vom da toţi mâna cu mâna să trecem peste perioada aceasta, perioada de cumpănă se va prelungi. În Iaşi, dacă discutăm de pacientul care are nevoie de îngrijire ATI, lucram la capacitate maximă. Situaţia Spaniei, Italiei, se apropie din ce în ce mai mult de noi.

Până acum am reuşit să gestionăm cazurile care aveau nevoie de ATI şi nu am ajuns în situaţia să alegem între pacienţi. Ne dorim să nu ajungem în situaţia asta. Nu ne aflam în situaţia asta acum, dar momentul este foarte aproape. În cazul în care vom ajunge, vom face comisii medicale, nu poate decide un singur medic viaţa unui om şi vom alege pacientul care are cele mai mai mari şanse să treacă peste această epidemie dificilă. Speram să nu ajungem în această situaţie.” declară Florin Roșu în urmă cu câteva săptămâni.

Adauga un comentariu