International

Masca de protecţie, obligatorie în public în Slovacia

Publicat: 12 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Masca de protecţie obligatorie în public în Slovacia
Femeie cu masca de protectie

O nouă ţară impune măsura obligativităţii purtării măştii în spaţiul public. Slovacia îşi augumenteaza măsurile de combatere a răspândirii pandemiei cu noul coronavirus. Astfel, statul slovac impune obligativitatea purtării măştilor de protecţie în locurile publice începând de joi, 15 octombrie 2020, transmite dpa.

Premierul Slovaciei a anunţat obligativitatea purtării măştii în public

Premierul Slovaciei, Igor Matovic, a anunţat duminică, 11 octombrie 2020, o serie de măsuri de „frânare de urgenţă”, conform agenţiei de ştiri TASR, în condiţiile în care statul slovac înregistrează prima creştere majoră a numărului de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

Începând cu ziua de joi, restaurantele vor avea posibilitatea doar să livreze mâncare la domiciliu, iar sălile de sport, piscinele şi saunele vor avea activitatea suspendată.

Magazinele alimentare şi farmaciile vor avea obligaţia să aloce o parte din program persoanelor în vârstă. Evenimentele majore vor fi, de asemenea, interzise, iar cele sportive profesionale vor avea loc fără spectatori.

Grupurile mai mari de şase persoane sunt interzise

Oficialii din Slovacia încă poartă discuţii despre posibilitatea interzicerii adunărilor publice de peste şase persoane.

Slovacia, o ţară cu o populaţie de aproape 5.5 milioane de locuitori, care a trecut în vară printr-o formă relativ uşoară a pandemiei cu virusul Covid-19, se confruntă în aceste momente cu o creştere a ratei de contaminare a populaţiei cu noul coronavirus.

De la declanşarea epidemiei, Slovacia a raportat circa 19.850 de infectări şi 61 de decese provocate de virusul SARS-COV-2, conform AFP.

Raed Arafat, despre impunerea măștii obligatorie peste tot, în România

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a precizat că masca de protecție ar putea deveni obligatorie și în spațiile publice, însă doar în situația în care numărul de cazuri de infectare continuă să crească.

În momentul de față, România trece prin clipe îngrozitoare și este nevoie de „luarea unor măsuri, chiar dacă sunt contestate pentru limitarea contactului care nu este necesar între oameni”, crede șeful DSU. „Dar noi tot vorbim de măsuri: mască, distanțare și igienă. Rezultatul actual este cauzat mai multor factori, mai multe creșteri”, a menționat Arafat la Digi24.

Raed Arafat, despre necesitatea măștilor

Șeful DSU a adus în discuție o întâmplare din viața sa, în care o domnișoară a vrut să urce în lift fără mască, dar el nu a lăsat-o. A punctat, de asemenea, că lumea nu pierde nimic dacă poartă masca sau dacă menține distanțarea, ci doar un orgoliu, care cântărește mai puțin decât viața unei persoane aproapiate, pe care o putem pune în pericol dacă ignorăm normele stabilite de autorități.

„Azi dimineață o domnișoară a vrut să urce în lift fără mască și i-am spus să nu urce. Am rugat-o să nu urce.

Hai să ne gândim pentru noi: ce pierdem dacă purtăm mască? Ce piedem dacă ne distanțăm? Într-un moment poate pierdem un orgoliu, dar pe cealaltă parte putem pierde un apropiat. Noi ca autorități nu avem cum să rezolvăm problema, decât cu populația și să ne asumăm cu toții să o rezolvăm.

Avem masca obligatorie în diverse orașe. E clar că putem ajugem la mască în toate județele. Nu vreau să creadă cineva că o să fie așa: parcă văd că o să apară cineva să zică gata, mască peste tot. Dar în curând este posibil să impunem masca obligatorie peste tot, dacă numărul de cazuri o să crească.

Boala circula în spațiile aglomerate mai puțin aerisite, mai ales dacă oamenii n-au mască.

Masca este baza aici! Modelul Argeș poate fi replicat. Despre masca peste tot au fost deja discuții cu prefecții. Asta este în stradă unde ne vedem unii pe ceilalți. Dar dacă în birou și lift nu respectăm aici e problema. Nu e numai ce se întâmplă în stradă, ci și în zonele unde controlul nu intră”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Adauga un comentariu