Local

Mașinile abandonate pe străzile din Iași sunt ridicate și vândute la fier vechi. Poliția Locală Iași a identificat deja peste 100 de vehicule pe domeniul public care vor fi casate

Publicat: 06 iun. 2020
Polițiștii locali au identificat peste 100 de autoturisme abandonate pe domeniul public din Iași care urmează să fie vândute la fier vechi
Mașinile abandonate pe domeniul public din Iași sunt identificate de Poliția Locală și trimise la casat

Mașinile abandonate pe domeniul public din Iași sunt identificate de autoritățile locale și urmează să fie valorificate de Primăria Iași. Poliția Locală din Iași a identificat peste 100 de autovehicule abandonate pe marginea străzilor, în parcările publice sau pe spațiul verde. În perioada imediat următoare, acestea vor fi ridicate, radiate din circulație și valorificate la firme de recuperare a materialelor. De asemenea, pe mai multe automobile aflate în vizorul polițiștilor locali s-au aplicat autocolante informative privind declanșarea procedurii de ridicare

Mașinile abandonate pe domeniul public din Iași au devenit o problemă majoră care, pe lângă ocuparea unor locuri de parcare sau a spațiilor verzi, provoacă un disconfort vizual și chiar poluarea mediului înconjurător. Faptul că municipiul Iași a devenit un veritabil cimitir de mașini abandonate pe marginea străzilor, pe trotuare sau pe spațiile verzi din cartiere nu a fost lăsat la voia întâmplării de autoritățile ieșene, care au început să ia măsuri împotriva proprietarilor de mașini abandonate. În decursul a doar câteva luni, angajații de la Poliția Locală Iași au identificat peste 100 de autoturisme care urmează să fie casate, iar în cazul altor zeci de autoturisme se așteaptă o reacție din partea proprietarilor.

„Până în prezent, Poliția Locală Iași a identificat pe domeniul public al municipiului Iași un număr de 101 autovehicule abandonate, iar pentru 96 dintre acestea, inspectorul din cadrul Primăriei Municipiului Iași a întocmit documentația necesară ridicării acestora. Astfel, în perioada imediat următoare, autovehiculele abandonate vor fi ridicate de pe domeniul public. Totodată au fost identificate un număr de 11 autovehicule abandonate pe domeniul public, iar în aceste situații s-au aplicat autocolante informative privind declanșarea procedurii de ridicare a acestora”, au declarat oficialii de la Poliția Locală Iași.

Peste 1.000 de autoturisme abandonate au fost înregistrate în 2019 de Poliția Locală Iași

În luna ianuarie 2020 au fost trimise alte 112 somații către proprietarii autovehiculelor abandonate sau fără stăpân. Asta în condițiile în care, în cursul anului 2019 au fost identificate 1.146 de astfel de vehicule. Pe caroseriile acestora a fost aplicată câte o somație-autocolant, iar proprietarii au fost înștiințați prin scrisori cu confirmare de primire.

„În cazul a 81 de autovehicule abandonate sau fără stăpân au fost întocmite adrese către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Iași în vederea identificării proprietarilor. În cazul a 189 de autovehicule depistate ca abandonate sau fără stapân, datele de identificare au fost afișate la sediul Primăriei și au fost publicate într-un cotidian local. 94 de autovehicule au fost ridicate și predate în baza Servicii Publice SA. În cele din urmă, 75 de autovehicule au fost casate și vândute la fier vechi”, au explicat reprezentanții Primăriei Iași.

Cum se ridică și se restituie autoturismele abandonate pe domeniul public

Ridicarea vehiculelor abandonate este făcută conform Hotărârii Consiliului Local nr. 107 / 2005 și este realizată de Servicii Publice SA, fiind dispusă de o comisie compusă din reprezentanții Primăriei Municipiului Iași, respectiv ai Biroului Reglementări Transporturi Urbane și ai Poliției Locale Iași. Etapele care preced ridicarea vehiculelor sunt aplicarea unei somații pe caroseria vehiculului prin care se solicită proprietarului să-și ridice vehiculul de pe domeniul public în termen de 10 zile de la aplicarea somației. Apoi urmează identificarea proprietarului vehiculului abandonat la SPCRPCIV Iași, respectiv județul unde este înmatriculat vehiculul abandonat și somarea proprietarului, în scris, cu confirmare de primire, prin care se solicită să-și ridice vehiculul în termen de cinci zile. După parcurgerea acestor etape, dacă proprietarul nu dă curs somației, vehiculul poate fi ridicat.

Restituirea vehiculului către proprietar se face pe bază de proces-verbal de predare-primire în termen de 10 zile de la data la care persoana care reclamă vehiculul face dovada calității de proprietar, a achitării tuturor taxelor și impozitelor prevăzute de lege. De asemenea, trebuie achitate sumele corespunzătoare cheltuielilor efectuate pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea și paza vehiculului. „Vehiculele nerevendicate în termen de cinci zile de la data somației adresate proprietarului trec de drept în domeniul privat al Municipiului Iași și sunt predate unei unități de colectare și valorificare a deșeurilor. Începând cu data trecerii vehiculului în domeniul privat al Municipiului Iași, vehiculul este scos din evidențele fiscale ale proprietarului, astfel încât nu se mai percepe taxa pe mijlocul de transport, și este radiat din circulație”, au mai explicat oficialii Primăriei Iași.

Comentarii
  • Si unde are sa le depoziteze desteptul asta de Chirica, la el pe tarlaua de 250.000 euro pentru ficiora-su ? La vila de la Conest ? La Frasin ? Sa-l vad eu cum o joaca pe aia, masina are achitat impozitul, culmea si asigurare, el o ridica si dupa aia se trezeste cu ditamai procesul in justitie. Tot i-o coace cineva. Asta cu vandutul la fier vechi este pamflet.

  • Tinere nu mai vorbi ca sa nu adormi in papuci.Are acea masina fara fuzeta spate stanga asigurare,itp si impozite platite la zi cum esti tu „ministru”.Sa le ridice pe toate fara drept de apel ca sa mai degajam aleile dintre blocuri,si asa esti sufocat de atata fier vechi zilnic.Nu are timp sa ocupe tarlaua ca in 10 zile devine bunul care intra in domeniul privat al municipalitatii si facem bani din fier vechi pentru bugetul consolidat al judetului.

  • Dar 4 ani de mandat ce a asteptat Mihai Chirica? Cat timp era in PSD nu putea sa ridice rablele din Iasi? trebuia sa devina liberal sa faca asta sau este doar o lovitura de imagine sa mai castige niste voturi?

  • ATENTIE!
    In curtea Cca 2 Politie Iasi sunt, de ani de zile, aprox.100 de masini abandonate! Acestea sunt BOMBE , care pot arunca in aer centrul Iasiului. Demonstratia stiintifica au facut-o cercetatorii de la Universitatea MIT – Statele Unite. Ei au apropiat cate o mica sursa de foc de trei autoturisme: una cu rezervorul plin, cealalta cu rezervorul pe jumatate iar a treia doar cu putina benzina pe fundul rezervorului. Care credeti ca a sarit rapid, in aer? Cea cu rezervorul gol!
    Mare atentie, degajati imediat „bombele” din curtea politiei si transportati-le in afara orasului!

  • Autoturismul IS 10 CFX este abandonat linga blocul CL6, Soseau Arcu – 39 de peste 2 ani. Are hartii lipite de multe ori pentru a fi ridicata. Nu a miscato nimeni. Sa vedem pina la noile alegeri daca.

Adauga un comentariu