Economic Local

Poliția Locală Iași a sărbătorit 10 ani de la înființare. Directorul Liviu Zanfirescu: „Suntem într-o continuă transformare, care, în ciuda unor mici eșecuri…” – FOTO

Publicat: 23 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Polițiștii locali ieșeni au primit diplome la Palatul Roznovanu cu ocazia împlinirii a 10 ani de la înființare. În tot acest timp, instituția din subordinea Primăriei Iași a suferit multe modificări structurale.

Poliția Locală Iași a împlinit 10 ani de la înființare. Cu această ocazie, în ziua de 21 mai, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu, a avut loc o manifestare aniversară dedicată polițiștilor locali. La eveniment au participat conducerea Primăriei Municipiului Iași și Poliției Locale Iași, polițiști locali, precum și adjunctul Poliției Municipiului Iași, comisar-șef Constantin-Marius Moldovanu.
Totodată, polițiștii locali călăreți și caii au putut fi admirați de copii în fața Palatului Roznovanu.

Directorul general al Poliției Locale Iași și-a arătat bucuria că această instituție, care pe parcursul celor 10 ani a avut și unele „eșecuri”, a reușit în ultima perioadă să se profesionalizeze și să devină un exemplu de bună practică pentru instituțiile similare din alte orașe.

Suntem onorați că facem parte din structura Primăriei Municipiului Iași. Poliția Locală este într-o continuă transformare, care, în ciuda unor mici eșecuri, se profesionalizează pe zi ce trece. Împreună am luat măsuri pentru a putea să ne dezvoltăm capacitatea de acțiune”, spune Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.

Polițiști locali, premiați de primarul Mihai Chirica

Cei mai merituoși polițiști locali au primit diplome cu această ocazie și felicitări din partea primarului Mihai Chirica pentru că au reușit să își îmbunătățească imaginea în rândul comunității ieșene, redevenind un partener real al acesteia.

„Alături de Poliție, Jandarmerie și celelalte instituții ale statului, Poliția Locală a devenit ușor- ușor unul dintre principalii actori în ordinea publică ieșeană, cu încărcarea nivelului de sarcini de la an la an, dar și cu posibilități din ce în ce mai mari de a răspunde provocărilor pe care le are o asemenea structură. În cei 10 ani s-a petrecut trecerea de la structurile de gardieni publici care, ulterior, au devenit structuri semi-polițienești, iar astăzi au ajuns în postura de polițiști adevărați. Poliția Locală a început să devină un factor de ordine publică respectat, ceea ce pentru mine, ca primar, contează foarte mult.

Mi-a plăcut și schimbarea de orientare, în sensul că nu s-a transformat într-o instituție de represiune, ci într-una de avertizare, de prevenire, de dirijare a comportamentului pe calea cea bună. Poliția Locală a fost gândită de la început să îi apere pe cei mai slabi din rândul comunității noastre, iar rolul principal a fost de coordonare și de ajutor”, a precizat primarul Mihai Chirica.
În cadrul evenimentului, caii Poliției Locale Iași au putut fi admirați de trecători pe pietonalul Ștefan cel Mare din Iași.

Polițiștii locali, actori în stradă în perioada Stării de Urgență provocată de coronavirus

În perioada Stării de Urgență, zilnic, și-au desfășurat activitatea, în medie, 163 polițiști locali pe străzile din Iași. Pentru încălcarea prevederilor legale, au fost constatate și aplicate un număr de 4.317 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.551.481 lei. Concret, în această perioadă, polițiștii locali ieșeni au efectuat 5.301 verificări de persoane, autovehicule, societăți comerciale, iar atunci când pe camerele de supraveghere din cadrul Compartimentului Managementul Traficului Rutier au fost surprinse fapte de natură antisocială, au fost dirijate patrulele din teren. În perioada supusă analizei, patrulele mixte formate din polițiști locali și polițiști din cadrul Poliției Municipiului Iași, au prins în flagrant 27 infractori.

„Începând cu data de 15.05.2020, Poliția Locală Iași desfășoară activități specifice Stării de alertă conform Hotărârii Guvernului nr. 24/14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, sub coordonarea Poliției Municipiului Iași”, au precizat reprezentanții Poliției Locale Iași.

Adauga un comentariu